Σε επίπεδα προ κρίσης οι τραπεζικές καταθέσεις στο Ν. Καρδίτσας, αλλά «φτωχότερες» σε πραγματική αξία (πίνακες)

* Οι χαμηλότερες στη Θεσσαλία * 4.240 ευρώ η μέση κατάθεση, 23% πιο κάτω από τον εθνικό μέσο όρο

Στα επίπεδα του 2009 επέστρεψε πέρυσι η ονομαστική αξία των καταθέσεων στο Νομό Καρδίτσας. Η πραγματική τους αξία όμως, έχει «κουρευτεί» εξαιτίας του πληθωρισμού.

Του Κώστα Παλαιού

H αξία των καταθέσεων που τηρούνταν τον Δεκέμβριο του 2023 σε 284.193 τραπεζικούς λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Π.Ε. Καρδίτσας, ανήλθε σε 1,2 δις ευρώ με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, καταγράφεται μια αύξηση της τάξης των 107 εκατ. ευρώ.
Ο μέσος τραπεζικός λογαριασμός στο Νομό Καρδίτσας περιέχει καταθέσεις κατά 23% χαμηλότερες από το μέσο όρο της χώρας. Στη χώρα η μέση κατάθεση διαμορφώνεται στα 5.561 ευρώ, ενώ στην Π.Ε. Καρδίτσας στα 4.240 ευρώ.

Το χαμηλότερο στη Θεσσαλία
Ο Νομός Καρδίτσας καταγράφει το χαμηλότερο ποσό καταθέσεων σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Θεσσαλικούς Νομούς. Ενίσχυση των καταθέσεων εμφανίζει και ο Νομός Τρικάλων. Οι καταθέσεις στο β’ εξάμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν στα 1,44 δις ευρώ, από 1,37 δις στο α’ εξάμηνο. Ανοδικά στο αντίστοιχο διάστημα κινήθηκαν οι καταθέσεις στους Νομούς Λάρισας (3,62 δις από 3,49 δις ευρώ) και Μαγνησίας (2,37 δις από 2,24 δις).

Η ποσοστιαία κατανομή των καταθέσεων ανά Νομό στη Θεσσαλία το Δεκέμβριο του 2023
Η πορεία του συνόλου των καταθέσεων στο Ν. Καρδίτσας σε εκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο κάθε έτους, από το 2002 μέχρι και πέρυσι

Η πορεία σε βάθος 21 ετών
Συγκεντρώσαμε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δείχνουν την πορεία των καταθέσεων στο Ν. Καρδίτσας, από τον Δεκέμβριο του 2002 (έτος υιοθέτησης του ευρώ στην Ελλάδα), μέχρι και πέρυσι τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία αυτά μάλιστα επεξεργαστήκαμε στο σχετικό διάγραμμα που παραθέτουμε, το οποίο αποτυπώνει με μεγαλύτερη σαφήνεια την πορεία των καταθετικών ποσών.
Από το 2002 μέχρι και το 2009, το ύψος των καταθέσεων διαγράφει μια ανοδική πορεία. Από το 2010, μπαίνοντας πλέον στην εποχή των μνημονίων, αρχίζει το «ροκάνισμα» του συνολικού ύψους των καταθέσεων. Το 2015, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτών εξελίξεων και τα capital controls, το ύψος των καταθέσεων επιστρέφει στα επίπεδα του 2004-2005. Από τότε και μετά ακολουθεί μια ανοδική πορεία για να φτάσει πέρυσι το Δεκέμβριο κοντά στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2009, μια 14ετία πριν.

Η πορεία των καταθέσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα στη Θεσσαλία, κατά εξάμηνο την τελευταία 5ετία

4 λίτρα το 2009, ένα
το 2023 με το ίδιο ποσό

Με μια διαφορά όμως, όπως αναφέραμε και στην αρχή. Ότι η ονομαστική αξία των καταθέσεων έφθασε πέρυσι τα 1,2 δις, όπως το 2009, ωστόσο η πραγματική τους αξία είναι χαμηλότερη. Ο υψηλός πληθωρισμός «ροκανίζει» την αγοραστική τους δύναμη. Δηλαδή περιορίζει την ποσότητα των αγαθών και υπηρεσιών που μπορούν να αγοραστούν. Για παράδειγμα με 10 ευρώ το 2009 αγόραζες 4-5 λίτρα λάδι, πέρυσι μόλις ένα λίτρο.

Η μέση κατάθεση
και τα στοιχεία του Δεκεμβρίου

Διευκρινιστικά πάντως να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία της ΤτΕ αποτυπώνουν μια εικόνα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Γι’ αυτό και παραδοσιακά παρουσιάζουν αύξηση των καταθέσεων στο β’ εξάμηνο (Δεκέμβριο) κάθε έτους συγκριτικά με το α’ εξάμηνο (Ιούνιος), αφού συνήθως τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου πραγματοποιείται η καταβολή του δώρου ων Χριστουγέννων, μισθών και συντάξεων, που η ανάλωση τους ολοκληρώνεται στη συνέχεια κάθε ερχόμενο Ιανουάριο.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών