Tιμήθηκε η 115η επέτειος από την εξέγερση του Κιλελέρ (φωτο)

*Κ. Τσιάρας: «Οι αγρότες αποτελούν τον ισχυρότερο κρίκο της ελληνικής οικονομίας» *Δ. Κουρέτας: «Πρέπει να διαφυλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της Θεσσαλίας»

«Το Κιλελέρ δεν είναι απλώς ένα ιστορικό γεγονός· είναι ένα σύμβολο αγώνα, μια φλόγα που ανάβει το δρόμο για τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στη γη, το δικαίωμα στην παραγωγή, το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας στον επίσημο εορτασμό του Κιλελέρ, που συνδιοργάνωσαν το πρωί του Σαββάτου στο χώρο του μνημείου η Περιφέρεια και ο Δήμος Κιλελέρ, παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων συνεταιριστικών και παραγωγικών φορέων.

«Είμαστε υποχρεωμένοι συνεργαστούμε όλοι σε ένα κοινό σκοπό, να διαφυλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της Θεσσαλίας. Αυτή είναι η πραγματική της περιουσία. Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης για τη στήριξη όσων παράγουν στο θεσσαλικό κάμπο», υπογράμμισε από την πλευρά του Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.




Ο Δημήτρη Κουρέτας στην ομιλία του ανέφερε τα εξής: «Το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε αυτή τη στιγμή να λύσουμε και πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε είναι το υδατικό πρόβλημα, η έλλειψη νερού. Χωρίς αυτό δεν νοείται παραγωγή. Εκεί πρέπει όλοι να σκύψουμε με προσοχή και όλα τα υπόλοιπα τα οποία γνωρίζουμε για την αγροτική ανάπτυξη, έπονται. Η Θεσσαλία έχει ένα ελληνικό και πανευρωπαϊκό παράδοξο και πρωτιά. Το 15% του ΑΕΠ προέρχεται από την πρωτογενή της παραγωγή και άλλο τόσο από την δευτερογενή. Δεν γίνεται πουθενά αυτό σε καμιά περιφέρεια της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε. Το Ουκρανικό ζήτημα πριν από χρόνια ανέδειξε το πρόβλημα της αυτάρκειας των αγροτικών προϊόντων. Οι παραγωγοί κάποιων άλλων χωρών δέχτηκαν να γίνουν υπάλληλοι στις πολυεθνικές, δίνοντας τα προϊόντα που παράγουν, χωρίς να ενδιαφέρονται πλέον για την περιβαλλοντική διάσταση και την ποιότητα των προϊόντων τους. Αυτό το μοντέλο κάποιοι ήθελαν να το εφαρμόσουν και στη Θεσσαλία, μετά τον daniel. Ευτυχώς στην κυβέρνηση μας άκουσαν και κατάλαβαν ότι αυτή η κίνηση είναι αδιέξοδη. Στη Θεσσαλία ανά περιοχές παράγουμε πολλά και ποιοτικά προϊόντα και σαν Περιφερειακή Αρχή εμείς προσπαθούμε μέσα από διάφορα προγράμματα να τα αναδείξουμε, προτάσσοντας την ταυτότητα. Και επειδή η επέτειος του Κιλελέρ είναι για να τιμήσουμε τους νεκρούς, θεωρώ ότι αν δεν έχεις κάποιον σκοπό για το οποίο αξίζει να πεθάνεις, δεν έχεις αξία και να ζεις».

Σχέδιο της κυβέρνησης
Κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης για την 115η Επέτειο της Αγροτικής Εξέγερσης του 1910 ο κ. Τσιάρας παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας: «Η Θεσσαλία δεν θα μείνει πίσω. Ξαναχτίζεται με σχέδιο, με έργα, με χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ», διαμήνυσε.«Το Κιλελέρ δεν είναι απλώς ένα ιστορικό γεγονός· είναι ένα σύμβολο αγώνα, μια φλόγα που ανάβει το δρόμο για τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στη γη, το δικαίωμα στην παραγωγή, το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή», σημείωσε με έμφαση ο Κώστας Τσιάρας.

Έργα

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο Υπουργός στην ανασυγκρότηση του θεσσαλικού κάμπου μετά τις διαδοχικές φυσικές καταστροφές. «Η Θεσσαλία ξαναχτίζεται. Πιο δυνατή, πιο πράσινη. Με έργα που θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «τη σημαντικότερη επένδυση στην ελληνική ύπαιθρο των τελευταίων δεκαετιών».

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στα 16 εμβληματικά αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού 340 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την άρδευση άνω των 500.000 στρεμμάτων. Όπως τόνισε:

«Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

Το έργο του Ταυρωπού με εκσυγχρονισμό 685 χιλιομέτρων αρδευτικού δικτύου

Το αρδευτικό Υπέρεια – Ορφανά

Οι ταμιευτήρες σε Πουρνάρι, Αγιόκαμπο και Δελέρια

Το φράγμα ΝεοχωρίτηΦαρκαδόνας με αρδευόμενη έκταση 270.000 στρεμμάτων

Η λιμνοδεξαμενή στον Ξεριά Αλμυρού και τα έργα μεταφοράς

Υπογειοποιήσεις δικτύων όπως αυτό του ΤΟΕΒΣελλανών

Το νέο δίκτυο Τρικάλων και τα έργα στο φράγμα Ληθαίου».

Τα έργα αυτά, είπε, «δεν είναι αποσπασματικά. Είναι ενταγμένα στη συνολική στρατηγική ΥΔΩΡ 2.0 που κινητοποιεί 4 δισ. ευρώ και αλλάζει τον αρδευτικό χάρτη της χώρας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ως μοντέλο για όλη τη χώρα, ο οποίος θα διαχειρίζεται συντονισμένα τους υδάτινους πόρους και θα απαλλάξει τους ΤΟΕΒ από το 75% των χρεών τους.

Ενισχύσεις και αποζημιώσεις

Ο κ. Τσιάρας ανέδειξε τον αγώνα για αποκατάσταση των ζημιών μετά τον «Ιανό», τον «Daniel» και τις μεγάλες πυρκαγιές, σημειώνοντας:

«Έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για άμεσες αποζημιώσεις. Ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει στην 5ετία πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εισφορές των ασφαλισμένων έφτασαν μόλις τα 800 εκατ. ευρώ. Ενεργοποιήσαμε το Μέτρο 23 του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ για αποζημιώσεις για ζημιές άνω του 30% της παραγωγής, ενώ καταβάλλουμε τα υπόλοιπα ποσά αποζημιώσεων από πανώλη και ευλογιά».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εξισωτικής αποζημίωσης των 235 εκατ. ευρώ, καθώς και στις γεωργικές συμβουλές που για πρώτη φορά υλοποιούνται με χρηματοδότηση 90 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός επανέλαβε την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική κρίση και έθεσε στο προσκήνιο τις νέες στρατηγικές:

Ίδρυση Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοήθειας, εκτός ΚΑΠ

Ανάπτυξη έξυπνων τεχνικών άρδευσης και ανθεκτικών καλλιεργειών

Επένδυση 600 εκατ. ευρώ σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Προγράμματα βιολογικών καλλιεργειών ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ

Εφαρμογή απονιτροποίησης με 200 εκατ. ευρώ

«Η παραγωγή δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί όπως στο παρελθόν. Πρέπει να μετασχηματίσουμε το αγροτικό μοντέλο ώστε να γίνει ανθεκτικότερο και βιώσιμο», είπε με έμφαση ο Υπουργός.

Έμφαση στα συνεργατικά σχήματα

Κεντρικό σημείο της πολιτικής του Υπουργείου παραμένει η ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων:

«Μέσω των συλλογικών σχημάτων μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω το κόστος παραγωγής και να βελτιώσουμε τις τιμές. Γι’ αυτό προχωρήσαμε σε 50% μείωση φόρου για τα μέλη συνεταιρισμών, μείωση ΦΠΑ σε ζωοτροφές, λιπάσματα και αγροτικά μηχανήματα, και ρυθμίσαμε “κόκκινα δάνεια” ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ για περισσότερους από 700 συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε:

«Το μήνυμα του Κιλελέρ έχει αποδέκτες. Πρώτα την κυβέρνηση: είμαστε εδώ, αρωγοί σας, με επενδύσεις σε υποδομές, τεχνολογία και ανθρώπους. Και βέβαια όλους εμάς: να δούμε την υπεράσπιση του πρωτογενούς τομέα ως πατριωτικό καθήκον». Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατέληξε: «Οι αγρότες, είστε ο ισχυρότερος κρίκος της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός σας. Ενωμένοι, μπορούμε να σχεδιάσουμε το αύριο του πρωτογενούς τομέα. Και να θυμόμαστε πάντα: Η γη αξίζει θυσίες που θα επιστρέφουν ως οφέλη στους παραγωγούς και το κοινωνικό σύνολο».

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Κιλελέρ

Αμέσως μετά τις επετειακές εκδηλώσεις στο Κιλελέρ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της περιοχής, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών και τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, με ιδιαίτερη έμφαση στις αποζημιώσεις, τη χρηματοδότηση και τις θεσμικές αλλαγές.

Ο Υπουργός ανέδειξε τη σημασία της διαρκούς επικοινωνίας με τους ανθρώπους της παραγωγής, τονίζοντας ότι η επαφή με τον αγροτικό κόσμο αποτελεί βασικό συστατικό για τη διαμόρφωση ουσιαστικής και ρεαλιστικής πολιτικής. Παράλληλα, επανέλαβε την προσωπική του πίστη στην αναγέννηση της υπαίθρου και την ανάγκη να αντιμετωπίζεται ο πρωτογενής τομέας όχι μόνο ως πηγή παραγωγής τροφίμων, αλλά και ως κρίσιμος πυλώνας για τη δημογραφική και κοινωνική συνοχή της ελληνικής περιφέρειας.

Στο τραπέζι τέθηκαν και οι προτάσεις για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, με τον Υπουργό να επισημαίνει την ανάγκη ενός νέου, πιο αποτελεσματικού μοντέλου αποζημιώσεων που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών. Ενημέρωσε, επίσης, για την ενεργοποίηση του Μέτρου 23 του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, το οποίο προβλέπει την οικονομική στήριξη των παραγωγών όταν σημειώνονται απώλειες άνω του 30% στην παραγωγή.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στη διεθνή διάσταση των πρωτοβουλιών της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και τονίζοντας την κοινή πρόταση Ελλάδας και Κύπρου για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοήθειας, εκτός ΚΑΠ, με στόχο την έγκαιρη και στοχευμένη στήριξη των πληγέντων. Ταυτόχρονα, αναφορά έγινε και στο ζήτημα με το αρδευτικό νέο, με τον κ. Τσιάρα να υπογραμμίζει τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ), που ιδρύθηκε πρόσφατα βάσει μελέτης της Ολλανδικής εταιρείας HVA. Ο νέος φορέας φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο υδατικής διαχείρισης για ολόκληρη τη χώρα και όπως, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στόχος είναι η ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και με προτεραιότητα στις ανάγκες άρδευσης του κάμπου

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη νέα γενιά παραγωγών, όπου τονίστηκε η σημασία της παροχής σταθερών χρηματοδοτικών ροών και επαρκών εργαλείων στήριξης, που θα επιτρέψουν στους νέους να παραμείνουν στην ύπαιθρο, να επενδύσουν και να καινοτομήσουν.

Τέλιος
Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καρδίτσας Κώστα Τέλιου ήταν το εξής: «Στις 6 Μαρτίου 1910, γράφτηκε μια από τις πιο ηρωικές και συγκλονιστικές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας:

Η  εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ. Μια εξέγερση που δεν ήταν απλώς αντίσταση, αλλά κραυγή για δικαιοσύνη, ισότητα και αξιοπρέπεια.
Οι αγρότες της Θεσσαλίας, εξαντλημένοι από την αδιάκοπη εκμετάλλευση των τσιφλικάδων και την αδιαφορία της Πολιτείας, ύψωσαν το ανάστημά τους. Διεκδίκησαν τη γη που καλλιεργούσαν, τη γη που θεωρούσαν δίκαια δική τους. Αντιμετώπισαν σκληρή καταστολή. Θυσιάστηκαν.
Η εξέγερση του Κιλελέρ αποτέλεσε καταλύτη για σημαντικές αγροτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες άλλαξαν για πάντα το τοπίο της ελληνικής υπαίθρου. Ήταν ένα ιστορικό ορόσημο που απέδειξε πως η συλλογική διεκδίκηση, ακόμα και απέναντι σε τεράστιες αντιξοότητες, μπορεί να οδηγήσει σε βαθιές κοινωνικές τομές.
115 χρόνια μετά, η ιστορία εκείνης της ημέρας παραμένει ζωντανή και επίκαιρη, αφού δυστυχώς, σήμερα αργοσβήνουμε. Τα χωριά πεθαίνουν. Οι άνθρωποι της υπαίθρου παλεύουν καθημερινά να σταθούν όρθιοι.
Είναι καθήκον μας να στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους της υπαίθρου, να τιμούμε τους αγώνες τους και να εργαζόμαστε καθημερινά για μια Ελλάδα δικαιότερη, με περισσότερες ευκαιρίες για όλους.
Ζητάμε το αυτονόητο
Κίνητρα, υποστήριξη, παροχές — όχι για να ευημερήσουμε μόνοι μας, αλλά για να παραμείνουμε εδώ, στον τόπο μας. Για να παραμείνει ζωντανή η καρδιά της ελληνικής υπαίθρου.
Γιατί η ύπαιθρος δεν είναι το παρελθόν της Ελλάδας — είναι το μέλλον της. Και αυτό το μέλλον πρέπει να έχει φωνή, στήριξη και προοπτική.
Η εξέγερση του Κιλελέρ δεν είναι λοιπόν απλώς μια ιστορική στιγμή.
Είναι υπενθύμιση ότι τίποτα δεν αλλάζει χωρίς προσπάθεια, χωρίς φωνή, χωρίς ενότητα. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο αγώνας είναι απαραίτητος.

Όχι για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον!

Το χρέος το δικό μας είναι να συνεχίσουμε. Και θα το κάνουμε.

Με πίστη. Με ευθύνη. Με δύναμη!».