Να… «συνέλθει» και «να κάνει τη χάρη» στις συμμάχους ΗΠΑ και Αυστραλία καλεί τη Γαλλία ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω της διπλωματικής ρήξης που έχει επιφέρει η τριμερής αμυντική σύμπραξη AUCUS, σε μία παρότρυνση που μάλλον θα εξοργίσει ακόμη περισσότερο τον Εμανουέλ Μακρόν

Έχοντας κατηγορήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι τη «μαχαίρωσε πισώπλατα» και ότι ενεργεί όπως ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, η Γαλλία προχώρησε στην πρωτοφανή κίνηση της ανάκλησης των πρεσβευτών της σε Ουάσινγκτον και Καμπέρα, στο πλαίσιος σειράς διπλωματικών αντιμέτρων.

Η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας (AUKUS) -η οποία, όπως αποκαλύφθηκε, επισφραγίστηκε«κάτω από τη μύτη» του Εμανουέλ Μακρόν κατά την πρόσφατη σύνοδο της G7 στην Κορνουάλη- τορπίλισε τη σύμβαση-μαμούθ για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Μέσω της αμυντικής σύμπραξης AUKUS στον Ινδοειρηνικό, που στοχεύει στην απόκρουση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας, η Αυστραλία αποκτά πρόσβαση στην αμερικανική δύναμη πυρός και επενδύει αντίθετα στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ.

Μιλώντας την επομένη της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, ο Μπόρις Τζόνσον είπε απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους:

«Νομίζω ότι είναι καιρός κάποιοι από τους πιο αγαπημένους φίλους μας σε ολόκληρο τον κόσμο να συνέλθουν σχετικά με όλο αυτό, και να μας κάνουν τη χάρη, διότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα σπουδαίο βήμα προς τη διεθνή ασφάλεια».

Ο Τζόνσον μετέφρασε αυτολεξεί στα γαλλικά τις αγγλικές φράσεις «get a grip» («prenez un grip» – στα ελληνικά, «ξεκόλλα, σύνελθε») και «give me a break» («donnez-moi un break» – στα ελληνικά «κάνε μου τη χάρη»).

«Πρόκειται για τρεις συμμάχους που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες, μένουν ενωμένοι και δημιουργούν μια νέα συμμαχία ανταλλαγής τεχνολογίας» υπογράμμισε.

Αναμένοντας το τηλεφώνημα Μακρόν – Μπάιντεν

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει τηλεφωνικώς σήμερα με τον Τζο Μπάιντεν για την ανοιχτή κρίση που έχει πυροδοτήσει η αμυντική σύμπραξη AUKUS, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.

Αυτή η τηλεφωνική συζήτηση, η ακριβής ώρα της οποίας δεν ανακοινώθηκε, θα είναι «μία συνομιλία για διασαφηνίσεις» προκειμένου «να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες αποφασίστηκε αυτή η ανακοίνωση και να διασαφηνιστούν επίσης οι όροι μιας αμερικανικής επαναδέσμευσης σε μία σχέση μεταξύ συμμάχων» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η τηλεφωνική συνομιλία θα πραγματοποιηθεί «με αίτημα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένει «διασαφηνίσεις για την αμερικανική επιλογή να κρατηθεί ένας Ευρωπαίος σύμμαχος σε απόσταση από δομικές ανταλλαγές για μια συνεργασία στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού» εξήγησε η προεδρία.

«Αναμένουμε από τους συμμάχους μας να αναγνωρίσουν πως οι συνομιλίες και οι διαβουλεύσεις που έπρεπε να έχουν γίνει δεν έγιναν και πως αυτό εγείρει ένα θέμα εμπιστοσύνης, όλες τις συνέπειες της οποίας εναπόκειται στο εξής σε εμάς να αντιμετωπίσουμε από κοινού» σύμφωνα με το Ελιζέ.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους αναμένει επίσης «τη δέσμευση στη βάση αυτή σε μια στέρεη διαδικασία προσδιορισμένη στον χρόνο και υψηλού επιπέδου που επιτρέπει να δημιουργηθούν οι όροι μιας αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην πράξη και με απτά μέτρα και όχι μόνο με λόγια».

«Αυτό αφορά κυρίως: Τη στρατηγική σημασία της γαλλικής και ευρωπαϊκής δέσμευσης στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού∙ την πλήρη αναγνώριση από τους Αμερικανούς συμμάχους μας της ανάγκης να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή κυριαρχία, καθώς και τη σημασία της αυξανόμενης δέσμευσης των Ευρωπαίων για την άμυνα και την ασφάλειά τους∙ την κοινή δέσμευση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» αναφέρει το Ελιζέ.

Πηγή : cnn.gr