Το δίδυμο των μεγάλων επιτυχιών του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού Κ. Βίρβο και Μπ. Μπακάλη που κατάγονται από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα αντίστοιχα, τιμούν τα Μουσικά Σχολεία Τρικάλων και Καρδίτσας.

Μετά από πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων που την αγκάλιασαν η Διεύθυνση Δευτετροβαθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας ,το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων, Καρδίτσας, οι Δήμοι Τρικκαίων, Καρδίτσας, Μουζακίου και Μετεώρων θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 και ώρα 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης» και την Δευτέρα 16 Απριλίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο δημοτικό κινηματοθεάτρο Καρδίτσας, η θεματική εκδήλωση – συναυλία αφιερωμένη στους Θεσσαλούς δημιουργούς Κώστα Βίρβο (στιχουργός) και Μπάμπη Μπακάλη (συνθέτης).

Οι δύο Θεσσαλοί, φίλοι και συνδημιουργοί εκατοντάδων λαϊκών τραγουδιών που συνδέθηκαν με το λαϊκό τραγούδι και κατ’ επέκταση με το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας μας, έλκουν την καταγωγή τους ο μεν Κώστας Βίρβος από τα Τρίκαλα (πατρογονική καταγωγή- Κρανιά Ασπροποτάμου), ο δε Μπάμπης Μπακάλης από την Καρδίτσα (Κανάλια Καρδίτσας).Χθες το πρωί στη γενέτειρα του Μπάμπη Μπακάλη τα Κανάλια και στο όμορφο πνευματικό κέντρο του χωριού εκπρόσωποι των διοργανωτών παραχώρησαν συνέντευξη τύπου και αναφέρθηκαν στους στόχους της πρωτοβουλίας αλλά και στα τιμώμενα πρόσωπα.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Κ. Ζαχαρής έκανε λόγο για μια μεγάλη σύμπραξη φορέων που δείχνει την προοπτική της συνεργασίας που υπάρχει στη Δυτική Θεσσαλία. Σημείωσε ότι η επιλογή των Καναλίων ως τόπο για τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ήταν συμβολική καθώς τα Κανάλια είναι η γενέτειρα του σπουδαίου Μπάμπη Μπακάλη.

Από την πλευρά του ο αντιεπριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κ. Τέλιος τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει εκδηλώσεις που αναδεικνύουν καλλιτέχνες της Καρδίτσας προκειμένου να τους γνωρίσουν και οι νεότερες γενιές ενώ ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Στ. Θεολόγης υπογράμμισε ότι αν όλοι όσοι μεγάλωσαν με τα τραγούδια αυτών των δυο καλλιτεχνών καταφέρουν να τα αγαπήσει και η νέα γενιά αυτό θα είναι μεγάλη επιτυχία.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Αλεξ. Καπανιάρης έκανε λόγο για δυο καλλιτέχνες που έχουν γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και τόνισε ότι τα Μουσικά Σχολεία μπορούν να περάσουν αυτή τη μουσική στις νεότερες γενιές.

Η Προεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου κ. Φανή Δασκάλου η οποία εκπροσώπησε χθες τον Δήμαρχο κ. Φάνη Στάθη τόνισε ότι και ο Δήμος Μουζακίου στηρίζει αυτή τη προσπάθεια τιμώντας ουσιαστικά έναν δημότη του.

Η πρόεδρος της τ.κ. Καναλίων κ. Αφροδίτη Σδρόλια αναφέρθηκε στην καταγωγή του Μπάμπη Μπακάλη το όνομα του οποίου φέρει ο δρόμος των Καναλίων που οδηγεί στο σπίτι του ενώ στο λαογραφικό μουσείο του χωριού υπάρχει αρχειακό υλικό που αναφέρεται σε εκείνον.

Η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων κ. Γ. Κολοβελόνη υπογράμμισε ότι η εκδήλωση αυτή τιμά ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους στον πολιτισμό ενώ παράλληλα έχει και παιδαγωγικό πρόσημο καθώς αποτελεί σύμπραξη των δυο μουσικών σχολείων.

Ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας κ. Λίτσιος τόνισε ότι τα μουσικά σχολεία έχουν στόχο την ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας και ως εκ τούτου το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας πάντα αποδέχεται τέτοιες προσκλήσεις.

Τέλος η σύμβουλος κ. Γ. Καραγιάννη παιδαγωγική υπεύθυνη για το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων τόνισε ότι τα Μουσικά Σχολεία επιτελούν ένα σημαντικο έργο καθώς προάγουν τον πολιτισμό ενώ η προγραμματισμένη εκδηλωση δείχνει στα παιδιά το δρομο της συνεργασίας.

Ο Μπάμπης Μπακάλης

Ο Μπάμπης (Λάμπρος) Μπακάλης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και συνάμα εμπορικότερους συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού, που σημάδεψε με τις επιτυχίες του το λαϊκό πεντάγραμμο για δεκαετίες ολόκληρες, τραγούδησε τις χαρές και τις πίκρες του Έλληνα και ανέδειξε πολλούς μεγάλους μετέπειτα ερμηνευτές.

Γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1920 στα Κανάλια Καρδίτσας. Η μουσική τον κέρδισε σύντομα, καθώς από τα νεανικά του χρόνια άρχισε να δουλεύει ως μπουζουξής στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και σε άλλες πόλεις. Το 1944 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και για πρώτη φορά εργάστηκε στο μαγαζί του Γιγουρτόπουλου στον Πειραιά. Το 1958 εμφανίστηκε στο Μενίδι, στου Γκίκα, παρέα με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Μιχάλη Μενιδιάτη, τον Σπύρο Ζαγοραίο και τον Γιώργο Λαύκα.

Από τα πρώτα του τραγούδια ήταν ακόμη το «Για στάσου Χάρε να σου μιλήσω» (1949) σε στίχους Κώστα Βίρβου, «Ο μελλοθάνατος» και η «Πικραγκουριά» (το τραγούδησε ο ίδιος). Στα χρυσά χρόνια του λαϊκού τραγουδιού, ο Μπάμπης Μπακάλης ενέγραψε στη συνείδηση των λαϊκών ανθρώπων και άλλες συνθέσεις του: «Αγωνία», «Αδικημένη μάνα», «Για να μη μας τυραννάνε», «Δεν έχω βγάλει το σχολείο», «Δεν έχω πλούτη να σου χαρίσω», «Δεν με πόνεσε κανείς», «Με ξυπνάς χαράματα», «Έκαψα την καλύβα μου», «Πληγωμένοι κι οι δυο», «Πριν χαράξει θα φύγω», «Συρματοπλέγματα βαριά», «Τα χείλη σου όσα κι αν πουν», «Στο σκαλί το τελευταίο», «Μεσ’ τα γλυκοχαράματα», «Ξύπνα καημένε Περικλή» κ.ά.

Ήταν, επίσης, ο δημιουργός που ανέδειξε κάποια μεγάλα αστέρια, δίνοντάς τους το πρώτο σουξέ της καριέρας του, όπως στον Στέλιο Καζαντζίδη το «Θέλω να πεθάνω», στη Γιώτα Λύδια το «Βαδίζει μέσ’ στην ερημιά μια μάνα πικραμένη», στην Καίτη Γκρέυ το «Χτύπα καμπάνα θλιβερά τον κόσμο να ξυπνήσεις», στον Αντώνη Ρεπάνη το «Όλος ο κόσμος με μισεί», στον Στράτο Διονυσίου το «Ηλεκτρόφωνο» κ.ά. Τραγούδια του ερμήνευσαν, επίσης, οι Σωτηρία Μπέλλου, Μαρίκα Νίνου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βίκυ Μοσχολιού, Πόλυ Πάνου κ.ά.

Ο Καναλιώτης Μπάμπης Μπακάλης

Ο Καναλιώτης Θωμάς Φίνος που ήταν παρών στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι ο Μπ. Μπακάλης γεννήθηκε στα Κανάλια το 1920. Το 1928 έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του και τότε η μητέρα του τον πήρε και μετακόμισαν στα Τρίκαλα και στη συνέχεια στη Αθήνα. Ο κ. Φίνος υπογράμμισε ότι ο σπουδαίος συνθέτης αγαπούσε το χωριό του και μάλιστα το 2009 δώρισε την πατρική οικία του στην κοινότητα.

Στιγμές από τη ζωή του και τη σχέση του με τους συγγενείς του αφηγήθηεκ χθες η κ. Ευανθία Αστρίτη ανιψιά του συνθέτη (κόρη της πρώτης εξαδέλφης του). Η κ. Αστρίτη τόνισε ότι ο ίδιος τιμούσε τους συγγενείς οι οποίοι έβρισκαν βοήθεια και καταφύγιο στο σπίτι όπου διέμενε στο Περιστέρι. Αγαπούσε πολύ τη μητέρα του, την κ. Χρυσούλα η οποία μάλιστα όπως είπε η κ. Αστρίτη, ήταν από τις πρώτες γυναίκες στην Αθήνα που παρασκεύαζαν κρέμες ομορφιάς.

Το παρόν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου έδωσαν άλλα δυο ανίψια του Μπ. Μπακάλη, ο κ. Δημήτρης Νταουλάς και η κ. Ελένη Αστρίτη.