Η Λάρισα πάει να μετατραπεί σε Ιντσιρλίκ για το ΝΑΤΟ με την αεροπορική αναβάθμιση της 110 ΠΜ από όπου  επιχειρούν τα μεγάλα drones και για αποστολές στην Ουκρανία υποστήριξε μιλώντας στο “Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας” ο αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Ιωάννης Μπαλτζώης. Η στρατηγική επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Θεσσαλίας  περιλαμβάνει και το Στεφανοβίκειο, αλλά και ναύσταθμο στην περιοχή του Αλμυρού και το γεγονός αυτό προκαλεί τον εκνευρισμό του Ερντογάν, σημείωσε ο κ. Μπαλτζώης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η εγκατάσταση τόσων ΝΑΤΟϊκών στη Λάρισα σημαίνει και οικονομική αναβάθμιση της πόλης.

Τέλος ο κ. Μπαλτζώης σημείωσε:

«Βλέπουμε λοιπόν ότι κατά κάποιο τρόπο μέχρι τις εκλογές 14 Μαΐου, δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση των Αμερικανών. Τώρα οι Αμερικανοί θέλουν να εκδιώξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ; Όχι το βαθύ κράτος της Αμερικής και αμερικανική κυβέρνηση όχι. Θέλουν όμως να τιμωρήσουν ή να την νουθετήσουν ή όταν χειραγωγήσουν για αυτή τη στάση της», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτζώη, «τρεις είναι οι παράγοντες στην απόφαση των Αμερικανών για να δώσουν τα F-16. Ο οικονομικός παράγων. Όλο το πακέτο είναι 20 δισεκατομμύρια, δηλαδή δεν περνάν τα αεροπλάνα περνάνε και οπλικά συστήματα βόμβες, πυραύλους αέρος. Είναι πολλά τα λεφτά. Επίσης η Αμερική χρωστάει στην Τουρκία διότι είχε μπει στο πρόγραμμα των F-35 και δεν τα έχει γυρίσει τα λεφτά, αλλά παρ’ όλα αυτά η Αμερική θα έπρεπε οι βιομηχανίες της γύρω στα 17-18 δισ.

Ο δεύτερος παράγων είναι ο παράγων ΝΑΤΟ. Δηλαδή η Αμερική θέλει οπωσδήποτε να μπει, ιδίως αυτή την περίοδο, η Σουηδία και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ και υπάρχει μία χώρα, η Τουρκία που δυσκολεύει. Η Ουγγαρία θα πει “ναι” κάποια στιγμή περιμένει να δει τι θα κάνει η Τουρκία», σημείωσε ο κ. Μπαλτζώης.

Ο Τουρκικός τύπος κανει εκτενή αναφορά στη βάση της Λάρισας και η φιλοκυβερνητική Χουριέτ αναφέρει:

«Οι ΗΠΑ, που απειλούν ανοιχτά την Τουρκία με τις βάσεις τους, δημιουργούν νέες βάσεις στην Ελλάδα. Η αμερικανική βάση στη Λάρισα θα μετατραπεί σε Αρχηγείο Αεροπορίας Ευρώπης-Αφρικής. Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα σχέδια για την πόλη της Λάρισας. Στοχεύουν στη δημιουργία ενός σύγχρονου αμυντικού δικτύου για τον έλεγχο της περιοχής από τα Βαλκάνια έως τη Δυτική Ασία. Από τις 12 Νοεμβρίου, οκτώ αμερικανικά drones έχουν σταθμεύσει στην 110η Πτέρυγα Μάχης, όπου εδρεύουν τα ελληνικά F-16. 150 Αμερικανοί στρατιωτικοί σταθμεύουν στη βάση, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη κατασκευαστικές εργασίες.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δαπάνησε 33 δισ. δολάρια για τη βάση της Λάρισας. Τα 8 UAV που αναπτύχθηκαν στη βάση έφτασαν τμηματικά και συναρμολογήθηκαν εκεί. Αυτά τα drones αναπτύχθηκαν βάσει της 5ετούς Αμυντικής Συμφωνίας. Ο Ελληνικός Στρατός ανέφερε ότι αυτή η ανάπτυξη είναι μέρος των προσπαθειών για βελτίωση της συνεργασίας των συμμαχικών δυνάμεων και ισχυρίστηκε ότι «θα συμβάλει στη διαλειτουργικότητα και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ».