Μπήκε και η ζάχαρη στο πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων

Μετά το ολοκληρωτικό λουκέτο στα εργοστάσια της ΕΒΖ και την εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά με την παραγωγή ζάχαρης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, το 2022 είχαμε 722 στρέμματα με καλλιέργεια τεύτλων και το 2023 είχαμε 328 στρέμματα. Και τις δύο χρονιές τα τεύτλα δεν πήγαν για παραγωγή ζάχαρης αλλά για ζωοτροφή.

Όλα αυτά τα χρόνια με εισαγωγές κάλυπτε τις ανάγκες για ζάχαρη η χώρα μας.
Τελικά αποφάσισε η κυβέρνηση να ενταχθεί και η ζάχαρη στο πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων της ΚΑΠ.

Συγκεκκριμένα μπήκαν και τα προϊόντα ζάχαρης, μεταξύ άλλων τροποποιήσεων, στο πρόγραμμα της Παρέμβασης Π3-73-2.3 που αφορά «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ελλάδας (Σ.Σ. Κ.Α.Π.) 2023-2027».

Στη νέα παρ. 5 προστίθεται περ. ιβ ως εξής:
«ιβ) η μεταποίηση/εμπορία/συσκευασία και/ή ανάπτυξη προϊόντων ζάχαρης».
Επίσης έχουμε νέες τροποποιήσεις στις περ. β) και γ) της παρ. 5 του άρθρου 7 αντικαθίστανται ως εξής:
«β) Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ): 65%,
γ) Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 50%, εκτός των ηπειρωτικών περιοχών που συμπεριλαμβάνονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ)».
Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ’ αρ. 47699/19.2.2025 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός λεπτομερειών λειτουργίας και εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027″» (Β’ 805 και διόρθωση σφάλματος Β’ 1716).