Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση, καθώς οι κρατικές παρεμβάσεις όσον αφορά το μέλλον των πλημμυροπαθών που ζουν με τον πόνο της απώλειας, πρέπει να είναι ουσιαστικές, εξειδικευμένες και χωρίς άλλη καθυστέρηση κατά την υλοποίησή τους. Όσο κυλάει ο χρόνος, η απόγνωση μεταξύ των πληγέντων παγιώνεται ως συναίσθημα, διότι σε κάθε νέα κακοκαιρία οι περιοχές κινδυνεύουν με πλημμυρικά φαινόμενα, όπως συνέβη πάλι με τον «Elias».
Κι αν ο σχεδιασμός για αντιπλημμυρικά έργα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη από την πρώτη ημέρα της καταστροφής, είναι σημαντικό η καταμέτρηση των ζημιών να γίνει τάχιστα με ακόμη περισσότερες επιτροπές στους δρόμους των πληγεισών περιοχών. Παράλληλα, η γενναία αποζημίωση σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και αγροτικές καλλιέργειες αποτελεί
μονόδρομο, καθώς όπως σημείωναν εκπρόσωποι φορέων του Ν. Καρδίτσας δε νοείται επόμενη ημέρα στον τόπο μας δίχως κρίσιμες τομές από την κυβέρνηση.
«Οι αποζημιώσεις του Ιανού ακόμη και με αστοχίες στο ποιος δικαιούνταν ή όχι, συνέβαλαν σημαντικά να ορθοποδήσουν κάτοικοι και επαγγελματίες. Τότε ήταν σημαντικά τα ποσά, οπότε δεν βλέπουμε το λόγο τώρα που πρόκειται για μεγαλύτερη καταστροφή, να μην πάρουμε αντίστοιχα χρήματα. Καλύτερα να δοθεί ένα ποσό του ενός δις λόγου χάρη, για να επιλυθούν στο απόλυτο οι ζημιές στον τόπο μας, παρά η κυβέρνηση να στραφεί σε ποσό – μπάλωμα που θα κρατήσει την περιοχή μας διαρκώς ”άρρωστη”», επισήμαναν μεταξύ άλλων σε πρόσφατη σύσκεψη – διαβούλευση.
Σχετικά με τα ποσοστά αποζημίωσης για τις πληγείσες επιχειρήσεις δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα τα νούμερα, τουλάχιστον όσα έχουν ανακοινωθεί δημοσίως. Γι’ αυτό τον λόγο με ένα ενιαίο ψήφισμα των Επιμελητηρίων όλης της Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένου και της Καρδίτσας, γίνεται προσπάθεια προκειμένου να διαφοροποιηθούν τα μέτρα στήριξης που αποφάσισε το αρμόδιο Υπουργείο. Ιδίως για τις επιχειρήσεις που οι ζημιές ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, είναι λογικό ότι ποσά των 120.000 ευρώ είναι εκτός συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατον να ανακάμψουν μεγέθη τέτοιων επιχειρήσεων χωρίς να καλυφθούν σε σημαντικό βαθμό οι απώλειες σε εξοπλισμό και μηχανήματα κατασκευής ή
παραγωγής. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στο δημοσιονομικό χώρο και τη σταθερότητα, οι γενναίες αποζημιώσεις κρίνονται ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ζωής στον τόπο μας. Άλλωστε, τα οφέλη θα είναι μετέπειτα σημαντικά για όλους μας, και για τη Θεσσαλία και για το κράτος συνολικότερα.
Οι αγρότες, που βιώνουν πλημμυρικές καταστροφές και μιλούν εδώ και δεκαετίες για την απουσία των έργων που γίνεται τώρα η κουβέντα, είναι αμετακίνητοι σχετικά την πλήρη αποζημίωση. Όπως τονίζουν, όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν επίγνωση των απουσιών αντιπλημμυρικών έργων, όπως και το καταληκτικό σημείο στον Παλαμά που είναι ο πολυπαθής Δήμος της όλης ιστορίας. Όμως, οι αγρότες στα συνολικά αιτήματά τους, συμπεριλαμβάνουν και μέτρα για την υγεία των πληγέντων. Θεωρούν αδιανόητο να μη λειτουργεί το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά ύστερα από τρεις εβδομάδες, διότι οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα πρόληψης βρίσκουν αδιέξοδο στην έλλειψη κρίσιμων υποδομών. Ακόμη, στο θέμα των ψεκασμών οι ίδιοι σημειώνουν ότι δεν έχουν πλήρη εικόνα σε ποιες περιοχές έχουν γίνει για την αποφυγή μολύνσεων. «Να παραμένουμε μόνο στην καταμέτρηση των κρουσμάτων από ιώσεις και στα ύποπτα περιστατικά, δεν ωφελούν στο τέλος της ημέρας στη διασφάλιση της υγείας. Προτού μιλήσουμε για τελικά ποσά αποζημιώσεων σε οικίες και χωράφια, πρέπει να διασφαλίσουμε πρωτίστως την υγεία μας», συμπληρώνουν.
Εν κατακλείδι, οι φορείς συμφωνούν στην πλειοψηφία τους ότι το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να μελετήσουν συγκεκριμένες προτάσεις προερχόμενες από τα χέρια των εκπροσώπων. Με ποσά αποζημιώσεων που θα ανταποκρίνονται στο μέγεθος των ζημιών. Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί εύκολα να αντιτεθεί στα αιτήματα των αγροτών που αναφέρουν για πλήρη απο-
ζημίωση. Μη ξεχνάμε ότι στο έργο αυτό έχουν πρωταγωνιστήσει επανειλημμένα με αρνητικό πρόσημο, οπότε η υπομονή τους έχει εύλογα εξαντληθεί στο άκουσμα αβάσιμων υποσχέσεων. Τα σπίτια τους έχουν πλημμυρίσει ξανά, τα χωράφια τους υπέστησαν και πάλι ολική καταστροφή.