Δ. Κουρέτας: «Καμία έγκριση φωτοβολταϊκών μέχρι να λυθεί το χωροταξικό»-συζήτηση για μετεγκατάσταση του Βλοχο (φωτ. + βίντεο)

Στην ειδική απολογιστική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλιου

«Είμαστε κατά της χωροθέτησης καινούργιων φωτοβολταϊκών αν δεν λυθεί το θέμα της χωροθέτησης των ΑΠΕ» ανέφερε ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας απαντώντας σήμερα το μεσημέρι στην απολογιστική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου σε σχετική ερώτηση που έθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές, σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος. Πάντως, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ξεκαθάρισε πως τίποτα «δεν θα πραγματοποιηθεί ασύδοτα», προσθέτοντας ότι, «μέχρι να λυθεί το χωροταξικό δεν θα είμαστε θετικοί»

Δ. Κουρέτας: «Καμία έγκριση φωτοβολταϊκών μέχρι να λυθεί το χωροταξικό» (φωτ. - βίντεο)

Ο κ. Τσιαπλές στην ερώτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων, «η κυβέρνηση της Ν.Δ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προωθεί παραπέρα την πολιτική της Ε.Ε, που απαιτούν τα μονοπώλια της, για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας, για την απολιγνιτοποίηση και την λεγόμενη «πράσινη μετάβαση.

Στο πλαίσιο αυτό εξαπλώνονται και στην Θεσσαλία, πολλές καπιταλιστικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα, ακόμα και σε περιοχές «natura», σε βοσκότοπους, σε γη υψηλής παραγωγικότητας και άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε βάρος της αγροτικής παραγωγής, αξιοποιώντας το απαράδεκτο νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, τις πληρώνει ήδη και θα συνεχίσει να τις πληρώνει ο ελληνικός λαός, με την πανάκριβη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, με την επέκταση της ενεργειακής φτώχειας, την καταστροφή μεγάλων εκτάσεων φυσικού κάλους και προστατευόμενων περιοχών «natura» και τη μείωση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, που αντικαθίσταται από φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα», θέτοντας μία σειρά ερωτημάτων για τη θέση της περιφερειακής αρχής»..

Στη σημερινή ειδική απολογιστική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου αναμένεται να συζητηθούν και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, που ε΄χουν να κάνουν κυρίως με την πορεία έργων αποκατάστασης υποδομών που καταστράφηκαν από τις θεομηνίες του περασμένου φθινοπώρου, αλλά και την πρόταση που ε΄χει καταθέσει η περιφέρεια προς την κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Η μετεγκατάσταση οικισμών

Ενδιαφέρον επίσης είχε και το θέμα της μετεγκατάστασης οικισμών που συζητήθηκε έπειτα από αίτημα της επιτροπής μετεγκατάστασης που εκπροσωπεί 115 οικογένειες στον Βλοχό με τον κ. Τσαπλέ να δηλώνει ότι ως παράταξη είναι υπέρ της μερικής μετεγκατάστασης ειδικά σε χωριά των δήμων Παλαμά (Μεταμόρφωση, Βλοχός) και Φαρκαδόνας (Κεραμίδι) Κιλελέρ (Σωτήριο) κ.α

Ο  περιφερειάρχης από την πλευρά του τόνισε  ότι στο πλάνο έχουν μπει 7 περιοχές για μετεγκατάσταση, αλλά το πως θα γίνει αφορά το γενικότερο σχεδιασμό πολιτείας και επιστημονικής κοινότητας και φυσικά τη θέληση των τοπικών κοινωνιών

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση: