Στη Λάρισα στάθμευαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του -90 δύο αεροσκάφη Πετζετέλ (PZL)για αντιχαλαζική προστασία πέραν των τριών που σταθμεύουν στη Μίκρα, αλλά για λόγους οικονομικούς ο ΕΛΓΑ τα κατήργησε, ανέφερε χθες στην εκπομπή ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΓΗ ο ομότιμος καθηγητής Αγρομετεωρολογίας Νίκος Δαλέζιος.

Ο κ. Δαλέζιος υποστήριξε ότι από όλες τις μεθόδους αντιχαλαζικής προστασίας, η πιο αποτελεσματική είναι αυτή με τον ψεκασμό των νεφών με ιωδιούχο άργυρο από αεροσκάφη και είναι λάθος που σημαντικές περιοχές της Θεσσαλίας όπως ο δήμος Κιλελέρ, όλη η Μαγνησία και η περιοχή της Ελασσόνας δεν συμπεριλαμβάνονται στην από αέρος κάλυψη για το χαλάζ (μόνο Τύρναβος, Πλαμάς, Φάρσαλα).

Δαλέζιος:  δύο αεροπλάνα αντιχαλαζικής προστασίας στάθμευαν στη Λάρισα- τα κατήργησε ο ΕΛΓΑ για λόγους οικονομικούς

Αξίζει να τονιστεί ότι τα Πετεζετέλ πλέον έχουν αντικατασταθεί με πιο σύγχρονα και πιο γρήγορα αεροσκάφη σαν τα τρία που σταθμεύουν στη Μίκρα αλλά τα οποία καλούνται να καλύψουν μια τεράστια περιοχή 4,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων καλλιεργειών από τη Μακεδονία μέχρι τη Λαμία. Η ταχύτητα είναι σημαντική ώστε με το που υπάρχει η ένδειξη για χαλαζοφόρο νέφος στο ραντάρ ν προλαβαίνουν να ανεβαίνουν στην κορυφή του και να το βομβαρδίζουν

Ο καθηγητής Γεωπονικής Αλέκος Παπαχατζής του Παν. Θεσσαλίας  στην ίδια εκπομπή παρουσίασε και τι άλλες μεθόδους όπως τα κανόνια ήχου, τις ρουκέτες ιωδιούχου αργύρου και τα μπαλόνια ηλίου, για τα οποία ο κ. Δαλέζιος ανέφερε πω έχουν κριθεί αναποτελεσματικά και η μόνη λύση για αντιχαλαζική κάλυψη είναι τα αεροσκάφη, πρότεινε δε αν το κόστος είναι υπερβολικό να αναπτυχθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησες και αεροπορικής κάλυψης μέσω ΣΔΙΤ για την περιοχή της Θεσσαλίας.

Δαλέζιος:  δύο αεροπλάνα αντιχαλαζικής προστασίας στάθμευαν στη Λάρισα- τα κατήργησε ο ΕΛΓΑ για λόγους οικονομικούς

Στη Λάρισα στην 110 ΠΜ υπάρχει ραντάρ και το μόνο που απομένει είναι να σταθμεύουν δύο αεροσκάφη εξοπλισμένα με σφαιρίδια ιωδιούχου αργύρου καθώς οι τελευταίες πρωτοφανείς χαλαζοπτώσεις απέδειξαν τη χρησιμότητά τους. Ο ΕΛΓΑ θα είχε γλιτώσει ένα ποσοστό 60% των αποζημιώσεων που θα κληθεί πλέον να καλύψει και οι οποίες ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μόνο για τις ζημιές στις καλλιέργειες του Νομού Λάρισας από τις τελευταίες χαλαζοπτώσεις.αν είχε πιο πυκνή αεροπορική αντιχαλαζική κάλυψη από αέρος, ανέφεραν οι δύο καθηγητές.

Μάλιστα ο κ. Δαλέζιος ανέφερε πως τα αεροσκάφη αυτά με την ίδια μέθοδο (βομβαρδισμό με ιωδιούχο άργυρο) μπορούν να χρησιμοποιούνται και για την εκμετάλλευση του ατμοσφαιρικού νερού έτσι ώστε να καλύπτεται η ελλειμματική από πλευράς ύψους βροχών ανατολική Θεσσαλία και τα νέφη να γίνονται ποτιστικές βροχές για την ανάπτυξη των καλλιεργειών, αντί να χάνονται άσκοπα. Το τελευταίο ίσως να είναι πιο σημαντικό και καθοριστικό για τη Θεσσαλική πεδιάδα που λόγω της έλλειψης επιφανειακών συλλογικών αρδευτικών δικτύων και του μεγάλου κόστους άντλησης ελλειμματικών υπόγειων νερών (λόγω υψηλής τιμής ρεύματος) ερημοποιείται και εγκαταλείπεται.