Η χρονιά ήταν κακή για όλες τις καλλιέργειες από πλευρά καιρικών συνθηκών για τη Θεσσαλία και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι σοδειές τόσο στα χειμερινά σιτηρά όσο και στις εαρινές καλλιέργειες, υποστήριξε μιλώντας στην εκπομπή “Θεσσαλών Γη” ο καθηγητής της Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Δαναλάτος.
Συγκεκριμένα ο κ. Δαναλάτος ανέφερε ότι αρχικά είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα και αυτό επηρέασε τα σιτηρά αφού το νερό της βροχής πάει προς τα κάτω στο έδαφος και έτσι βαθαίνει το ριζικό τους σύστημα. Οι ρίζες του φυτού ακολουθούν το νερό λόγω της διαβροχής και όταν αυτό δεν υπάρχει τότε έχουμε επιπολόριζα. Στη συνέχεια είχαμε έναν Μάρτιο με καύσωνες που και αυτό επηρέασε τόσο τα χειμερινά σιτηρά όσο και τις σπορές των εαρινών καλλιεργειών, ενώ το αποκορύφωμα ήταν ο πολύ θερμός Ιούνιος με παρατεταμένους καύσωνες που στρεσάρισε τα καλαμπόκια σε πρώτη φάση και στη συνέχεια τα βαμβάκια που επιτάχυναν τον κύκλο τους καθώς οι καύσωνες συνεχίστηκαν και Ιούλιο και Αύγουστο με αποτέλεσμα να μην δέσουν καρπό. Ειδικά στα καλαμπόκια φέτος είδαμε κοντά φυτά μόλις 1,5 μέτρο.
Όλα αυτά, συνέχισε ο καθηγητής της Γεωπονικής, έχουν ως αποτέλεσμα στα μεν καλαμπόκια να έχουμε μείωση των στρεμματικών αποδόσεων ακόμη και 50% στα δε βαμβάκια κοντά στο 30%, ενώ χάθηκαν και κηπευτικά, φασολάκια, ντομάτες, βιομηχανική ντομάτα, μηδική και φρούτα, λόγω του ασυνήθιστου καύσωνα.
Φαίνεται ότι η Θεσσαλία μετά τις μεγάλες πλημμύρες του περσινού Σεπτέμβρη, πλέον γνώρισε φέτος το καλοκαίρι και την άλλη όψη του νομίσματος της κλιματικής αλλαγής που είναι η λειψυδρία και οι παρατεταμένοι καύσωνες
Η γεωργία της χώρας πλέον καθίσταται ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και η επιστημονική κοινότητα οφείλει να προτείνει λύσεις για αλλαγές στις καλλιέργειες και μεθόδους και τεχνικές όπως τα διχτυοκήπια για την προστασία από τον καύσωνα, κατέληξε ο κ. Δαναλάτος