«Ενημερώνουμε για τους κινδύνους του καπνίσματος και τα οφέλη διακοπής του στην υγεία μας» (φωτο)

Ενημέρωση και συζήτηση για τους κινδύνους που «εγκυμονεί» το κάπνισμα απέναντι στους πολίτες κάθε ηλικίας, παιδιά και νέους, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί το Τμήμα Προαγωγής Δημόσιας Υγείας του Δήμου Καρδίτσας σε συνεργασία με εργαζόμενους του Νοσοκομείου της πόλης, αλλά και με το Τμήμα δημόσιας και ενιαίας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα κατά του καπνίσματος που έχει θεσπιστεί στις 31 Μαΐου, οι εκπρόσωποι των φορέων μοίρασαν έντυπα στον κόσμο της Καρδίτσας, ενημερώνοντας μεταξύ άλλων για τα οφέλη διακοπής του τσιγάρου, τους υψηλούς κινδύνους, τον εθισμό στη νικοτίνη, όπως και για διάφορες στρατηγικές απαλλαγής από το κάπνισμα. Η ενημέρωση και πρόληψη κατά του καπνίσματος έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία, παρουσία και της Αντιδημάρχου Πρόνοιας, Εθελοντισμού και Δημόσιας Υγείας Δ. Καρδίτσας, Μελίνας Μπαζή.

Πιο αναλυτικά, η Μαρία Τσιαλκούτη Προϊσταμένη στο Τμήμα Προαγωγής Δημόσιας Υγείας του Δήμου Καρδίτσας, σε δηλώσεις της στο «Νέο Αγώνα» ανέφερε ότι με αφορμή του εορτασμού αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του κόσμου για τη διακοπή του καπνίσματος. «Όλοι γνωρίζουμε τα αρνητικά αυτής της συνήθειας, δυστυχώς στην Ελλάδα είναι αρκετά αυξημένα τα ποσοστά των ανθρώπων που καπνίζουν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην υγεία του καθενός. Πάντα προσπαθούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο σε σχέση με την υγεία και την πρόληψη. Ελπίζουμε να υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση από τους πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η κ. Τσιαλκούτη υπογράμμισε ότι ο Δήμος Καρδίτσας εδώ και αρκετό διάστημα συνεργάζεται με το Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Μαζί μας στην ενημέρωση για τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγείας μας, είναι φοιτήτριες οι οποίες κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο Δήμο, σύνολο εννέα άτομα. Είναι σημαντική η συνεργασία, και το ότι τα παιδιά βοηθούν σε πολλά σημεία, στο σχεδιασμό, την οργάνωση και υλοποίηση των δράσεων», συμπλήρωσε.

Με τη σειρά της, η κ. Βάνα Μπιμπίκου, επισκέπτρια Υγείας του Νοσοκομείου Καρδίτσας, δήλωσε ότι οι συνέπειες του καπνίσματος είναι μόνο βλαβερές για την υγεία του ανθρώπου. «Ενημερώνουμε τον κόσμο για τα οφέλη που μπορεί να έχει κάποιος αν και όποτε διακόψει το κάπνισμα. Δείχνουμε ευαισθητοποίηση απέναντι στη μάστιγα γιατί το κάπνισμα πλέον θεωρείται νόσος. Να σημειωθεί ότι στο Νοσοκομείο Καρδίτσας μία φορά την εβδομάδα λειτουργεί το Ιατρείο διακοπής καπνίσματος σε συνεργασία με τους πνευμονολόγους του ιδρύματος, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Προσέρχεται ο καπνιστής, γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και μαζί με τον γιατρό αποφασίζεται από κοινού η μέθοδος για τη διακοπή του καπνίσματος, που είναι εξατομικευμένη», πρόσθεσε.