Διεθνές Φεστιβάλ Μενελαΐδια: Στον απόηχο της φετινής διοργάνωσης που συμπλήρωσε 30 χρόνια

1994… Ήταν το ξεκίνημα της διοργάνωσης ‘’ΜΕΝΕΛΑ’Ι’ΔΙΑ’’ μιας διοργάνωσης που κατάφερε να αντέξει στον χρόνο, στα μεγάλα προβλήματα, στις τεράστιες δυσκολίες, στις πολλές αντιξοότητες, μιας και τα μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Καρδίτσας ‘’ΜΕΝΕΛΑ’Ι’Σ’’ του βασικού διοργανωτή, αφιέρωσαν αλλά και συνεχίζουν να αφιερώνουν χρόνο, ενδιαφέρον, επιμονή και υπομονή, πείσμα για διάθεση προσφοράς στην πνευματική, πολιτιστική, οικονομική, τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Μέσα από προηγούμενη γνώση και συνάμα μεγαλύτερης απόκτησης εμπειρίας στην συνέχεια η οποία και δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, επίσης μέσα από πολλές αντιξοότητες αλλά και πολλών διαφόρων ειδών προβλημάτων, ως οργανωτική επιτροπή νιώθουμε υπερήφανοι μιας και θεωρούμε ότι έχουμε συμβάλλει έστω και στο ελάχιστο στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής του Νομού μας, καθιερώνοντας έναν χρήσιμο από κάθε άποψη ΘΕΣΜΟ, μια γιορτή πολιτισμού που γνωρίζει και μπορεί να πρωτοστατεί πανελλαδικά αλλά και έχει καθιερωθεί και εκτός συνόρων της πατρίδας μας.

‘’ΜΕΝΕΛΑ’Ι’ΔΙΑ’’ 2024…μετά από 30 χρόνια η Οργανωτική Επιτροπή, έχει το δικαίωμα να αισθάνεται πως καθιέρωσε πλέον έναν σημαντικό ΘΕΣΜΟ τόσο για την πόλη, σαφώς για τον Νομό, αλλά συγχρόνως έναν θεσμό που μπορεί και συνεχίζει να δημιουργεί μια στέρεη γέφυρα επικοινωνίας με τον εξωελλαδικό Ελληνισμό, επιθυμεί και συνεχίζει να το κάνει, προσφέροντας εικόνες, ήχους, χρώματα από την Μητέρα Πατρίδα στα φιλοξενούμενα απόδημα Ελληνόπουλα.

Για μια εβδομάδα και συγκεκριμένα 4-9 Ιουνίου η Καρδίτσα υπήρξε η έδρα συνάντησης παραδόσεων, πολιτισμών, ηθών κι εθίμων ήταν το σταυροδρόμι πολιτισμού απ’ όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι παραδοσιακών συγκροτημάτων απο Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Αίγιο, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Πάτρα, Ηγουμενίτσα συμμετείχαν στο τεράστιο αυτό περιβόλι της παράδοσης με πάνω απο 850 χορευτές, μεταξύ αυτών και μέλη διεθνών παραδοσιακών συγκροτημάτων απο Μεξικό και Κολομβία), αξίζει δε ειδικής αναφοράς και η σπουδαία από κάθε άποψη συμμετοχή των αδελφών μας από την Βόρειο Ήπειρο και δυστυχώς λόγω μη χορήγησης βίζας (ενδεχομένως λόγω της κατάστασης) δεν υπήρξε και η συμμετοχή εκπροσώπου της χώρας από την Συρία, αποστολή στην οποίαν θα συμμετείχαν και απόδημοι Έλληνες συμπατριώτες μας.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις των συμπολιτών μας ήταν μεγάλη και τιμητική, δηλώνοντας με τον πλέον καλύτερο τρόπο πως η διοργάνωση – ΘΕΣΜΟΣ, Διεθνές Φεστιβάλ ‘’ΜΕΝΕΛΑ’Ι’ΔΙΑ’’ τυγχάνει της εμπιστοσύνης αλλά συγχρόνως έχει καθιερωθεί και αποτελεί κυρίαρχο και αναπόσπαστο κομμάτι πολιτισμού πόλης και Νομού.

Στον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο Καρδίτσας ‘’ΜΕΝΕΛΑ’Ι’Σ’’ πιστεύουμε πως κάθε λαός προσδιορίζει το παρόν αλλά και το μέλλον του, μέσα από την ιστορία του, τις παραδόσεις του, τον λαϊκό του πολιτισμό, τα ήθη και έθιμά του, την συλλογική του μνήμη, όπως αυτήν καθορίζεται από τις χαρές, τις λύπες, τις αγωνίες, τα όνειρά του και τούτος ο λαός αλλά και ειδικότερα η περιοχή μας, έχει πολλά και σημαντικά απ’ όλα αυτά να επιδείξει, ο πλούτος είναι μεγάλος και συνάμα η ευθύνη ημών των διοργανωτών τεράστια ώστε να καταφέρουμε να μεταλαμπαδεύσουμε σπουδαίες αρχές και διαχρονικές αξίες στην νέα γενιά.

Η Οργανωτική Επιτροπή επιθυμεί δημόσια να ευχαριστήσει για την τιμητική στήριξη – συνεργασία, την Γ. Γ. Απόδημου Ελληνισμού – Υπ. Εξωτερικών που θέτει υπό την Αιγίδα χρόνια τώρα την διοργάνωση, τις αρχές της πόλης και του Νομού και συγκεκριμένα Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ΠΕΔ Θεσσαλίας, Δήμο Σοφάδων, το Επιμελητήριο Καρδίτσας, σαφώς και τους συμπολίτες επαγγελματίες χορηγούς για την μεγάλη, σημαντική τους στήριξη και μάλιστα σε μια εποχή τόσο δύσκολη για όλους μας.

Ως Οργανωτική Επιτροπή εργαζόμαστε συγχρόνως σε συνεργασία με τους φορείς του Νομού μας και κυρίαρχα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π. Ε. Καρδίτσας, για την κορυφαία στιγμή της διοργάνωσης και το 2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ , δεδομένου ότι το βασικό και κορυφαίο θέμα αυτής είναι το Εθνικό αφιέρωμα στο τεράστιο κεφάλαιο του Απόδημου Ελληνισμού, μια διοργάνωση η οποία στοχεύει να φέρει σε επαφή τους Απόδημους Καρδιτσιώτες με την γενέτειρά τους με ότι αυτό χρήσιμο συνεπάγεται για όλους μας, υπενθυμίζοντας συγχρόνως προς κάθε κατεύθυνση και προς όλους, ότι οι τεράστιες δυνάμεις και αξίες του παγκόσμιου Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, υπάρχουν και είναι έτοιμες και τούτη την φορά να προσφέρουν τα μέγιστα.