Σωκ. Δασκαλόπουλος: «Τα φράγματα θα σώσουν τη Θεσσαλία, απαιτείται διατήρηση και στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας»

Τη σημασία της διατήρησης της καλλιέργειας του βάμβακος στον κάμπο της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας υπογράμμισε ο Δήμαρχος Παλαμά, Σωκράτης Δασκαλόπουλος, στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τους Θεσσαλούς Δημάρχους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον «Νέο Αγώνα» και στο «Ράδιο Θεσσαλία» για την προχθεσινή συνάντηση, στάθηκε στη σημασία υλοποίησης των φραγμάτων που θα συγκρατούν τον υδάτινο όγκο, και παράλληλα θα αντιμετωπίζουν το υδατικό έλλειμμα της περιοχής, ενώ επισήμανε την ανάγκη καθετοποίησης της παραγωγής με κλωστοϋφαντουργικές μονάδες που θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στο παραγόμενο βαμβάκι.

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος, η σύσκεψη με κυρίαρχο θέμα το masterplan της ολλανδικής εταιρείας HVA, δεν μας υποδεικνύει κάποιες καινοτόμες παρεμβάσεις, αλλά αυτά που προτείνει η κοινή λογική. «Κατά 90% το πλάνο των Ολλανδών είναι το ίδιο σε σύγκριση με αυτό που έχουμε στο νου μας, την κατασκευή δηλαδή φραγμάτων. Με αυτά τα έργα θα συγκρατείται ο υδάτινος όγκος με φυσιολογική ροή ώστε να μην πλημμυρίζουμε, ενώ θα δοθούν λύσεις στο θέμα της άρδευσης. Επιμέρους διαφοροποιήσεις υπάρχουν, θεωρώ όμως ότι το πλάνο κατά 90% είναι και στέκεται πάνω σε αυτά που έχουμε προτείνει», πρόσθεσε.

Επιπλέον, στη σύσκεψη ο κ. Δασκαλόπουλος είπε πως ειπώθηκε η μεταφορά υδάτινου όγκου από τη Δυτική Ελλάδα, που σημαίνει από τον Αχελώο. «Ας μην το λέμε εκτροπή γιατί έχει νομική υπόσταση ως θέμα. Πρόκειται για μεταφορά 250 εκατομμυρίων κυβικών νερού. Έχει την πρόθεση η κυβέρνηση, είναι η πρώτη φορά που το ακούμε επίσημα από τα χείλη κυβερνήσεως. Ίδωμεν αν υλοποιηθεί, πάντως θα είναι πάρα πολύ καλό. Το πρόβλημα που επισήμανε η ολλανδική εταιρεία είναι οι γεωτρήσεις που έχουν εισχωρήσει στον υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα αυτός να έχει χαμηλώσει. Φοβούνται την αφαλάτωση του νερού, με το οποίο ποτίζουμε. Αν τραβάμε λοιπόν, αλμυρό νερό από τις γεωτρήσεις, θα νεκρώσει ό,τι καλλιεργούμε, και η γη μας», τόνισε.