«Διεκδικούμε δωρεάν Δημόσια Παιδεία, είμαστε ενάντια στο προωθούμενο νομοσχέδιο» (φωτο)

Στο δικαίωμα δωρεάν πανεπιστημιακών σπουδών για κάθε παιδί, στα πτυχία που θα εξασφαλίζουν ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα όπως και στις διώξεις που έχουν υποστεί συνάδελφοί τους αναφέρθηκαν εκπαιδευτικοί, φοιτητές και εκπρόσωποι φορέων σε κινητοποίηση που πραγματοποίησαν σήμερα στην Κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, στο πλαίσιο του Πανεκπαιδευτικού Συλλαλητηρίου.

Πιο συγκεκριμένα, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων αλλά και απλός κόσμος διαδήλωσαν υπέρ της δωρεάν Παιδείας για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως, χωρίς δίδακτρα και δάνεια, που θα παρέχει γνώσεις – παιδεία και όχι κατάρτιση και δεξιότητες.

Όπως υποστήριζαν, δίπλα και παράλληλα με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων έρχεται η ψήφιση του νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση, την έναρξη της φάσης Α2 της ατομικής αξιολόγησης που έρχονται να προστεθούν σε μια σχολική καθημερινότητα που γίνεται όλο και πιο δύσκολη και πιεστική. «Και ετοιμάζονται και άλλα, όπως ο γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για διορισμό, το Εθνικό απολυτήριο με Τράπεζα Θεμάτων, οι διαγνωστικές εξετάσεις (PISA). Από τις προαναφερθείσες εξελίξεις που δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας προκύπτουν και τα εξής ερωτήματα:

Θα υπάρχει δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους ή θα αφορά λίγους; Θα υπάρχει μόρφωση και γνώση ή όλα θα μετατραπούν σε λειτουργικές δεξιότητες και καταρτίσεις που θα αποτιμώνται με συνεχείς εξετάσεις; Θα υπάρχει κρατική χρηματοδότηση ή το κράτος θα αποσυρθεί και η λειτουργία των δημόσιων σχολείων θα γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αναζήτηση χορηγών;» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Έπειτα ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τα κύρια αιτήματα που διεκδικούν είναι τα εξής:

– Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια,

– Κάτω οι νόμοι για την αξιολόγηση και την τεχνική εκπαίδευση,

– Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, νομιμοποίηση νεοδιόριστων, διορισμός αναπληρωτών χωρίς προσοντολόγιο και γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ,

– Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.