Στην αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών που προκλήθηκαν σε ορεινό οικισμό μετά από έντονη και μεγάλης διάρκειας κακοκαιρία, θα κληθούν να συνδράμουν στις 19 και 20 Νοεμβρίου τα μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Αυτό θα είναι εν ολίγοις το σενάριο της άσκησης που διοργανώνει ο ΕΟΣΚ για τα μέλη του στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την καλύτερη εκπαίδευσή τους. Τη διενέργεια της άσκησης ανέφερε στην προχθεσινή σύσκεψη του τοπικού συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, ο υπεύθυνος εθελοντισμού του ΕΟΣΚ κ. Αντ. Παπαδάκος σημειώνοντας ότι στην άσκηση θα συμμετέχουν περίπου 25 άτομα ενώ θα συμμετέχουν και επιστήμονες του κλάδου της ψυχικής υγείας καθώς ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός στην περίπτωση ανθρώπων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές σε κάθε επίπεδο.

Μάλιστα ο κ. Παπαδάκος σημείωσε ότι μετά τον “Ιανό”, στην Καρδίτσα μιλάμε μόνο για καταστροφές από πλημμύρες ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και να είμαστε σε ετοιμότητα και για άλλα φαινόμενα όπως ένας σεισμός, μια ισχυρή χιονόπτωση με μεγάλη χιονοκάλυψη, αποκλεισμούς οικισμών κλπ.

Η άσκηση Το σενάριο της άσκησης έχει ως εξής: “Μετά από παρατεταμένο κύμα κακοκαιρίας στη δυτική Θεσσαλία οι διακοπές ρεύματος και επικοινωνιών στον ορεινό όγκο παρασύρουν και τα πεδινά σε ένα γενικό μπλακ αουτ. Επικρατεί πανικός, η ενημέρωση διακόπτεται και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν είναι συγκεχυμένες.

Κάποιοι μιλούν για καταπτώσεις δρόμων, για κατολισθήσεις δασωδών εκτάσεων, για εκτροπές ποταμών, για πλημμύρες οικισμών με αγνοουμένους πολίτες, για κτηνοτρόφους που δεν επέστρεψαν στις αγροικίες τους κλπ.

Στον Ε.Ο.Σ. Καρδίτσας ο δίαυλος επικοινωνίας ήταν ανοιχτός από νωρίς μέσω τον φορητών ασυρμάτων που διέθεταν τα μέλη του. Ενεργοποιείται η ομάδα εκτάκτων αναγκών κατόπιν συγκλήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου και αποφασίζεται η συντομότερη οργάνωση της ομάδας για επέμβαση σε ορεινό δημοτικό διαμέρισμα που υπέστη σοβαρό πλήγμα εντός των ορίων από τόνους φερτά υλικά και έχει διακοπή ηλεκτρικού και τηλεφώνου όπως και έχουν καταστραφεί τα δίκτυα νερού. Στο ΔΔ υπάρχουν και ηλικιωμένοι και σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται μηχανική υποστήριξη. Επίσης αναζητείται ένα άτομο με το όχημά του”.