Νέα ποινική δίωξη ασκήθηκε σήμερα Τρίτη (20/12) στον αστυνομικό που πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Ρομά.

Ο 34χρονος αστυνομικός διώκεται πλέον για τετελεσμένη ανθρωποκτονία και όχι για απόπειρα, όπως ίσχυε ως σήμερα. Η πρόσθετη δίωξη αναμενόταν μετά τον θάνατο του νεαρού Ρομά. Η δικογραφία διαβιβάστηκε από το συμβούλιο στον ανακριτή και από εκεί στον εισαγγελέα και πλέον αναμένεται να καλέσει ο ανακριτής τον κατηγορούμενο αστυνομικό για συμπληρωματική απολογία.

Υπενθυμίζεται πως το συμβούλιο αποφάσισε ο κατηγορούμενος αστυνομικός να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Τα τέσσερα νομικά ερωτήματα για την υπόθεση

Τέσσερα ερωτήματα τα οποία συνδέονται με τα τελευταία δευτερόλεπτα της αιματηρής καταδίωξης που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 16χρονου Ρομά από αστυνομικά πυρά, θέτει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης στο βούλευμα που εξέδωσε και με το οποίο αποφαίνεται ομόφωνα ότι ο 34χρονος κατηγορούμενος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Τα ερωτήματα αυτά αναζητούν απαντήσεις μέσα από την κύρια ανάκριση που διεξάγεται για την υπόθεση και αφορούν τις δύο βολές που προήλθαν από το υπηρεσιακό όπλο του κατηγορούμενου αστυνομικού, η μία που πέτυχε διαδοχικά το όχημα και το κεφάλι του 16χρονου και η άλλη που «σφηνώθηκε» στην είσοδο παρακείμενου ξενοδοχείου.

Κατά πληροφορίες, ο α’ τακτικός ανακριτής Θεσσαλονίκης καλείται να αναζητήσει απαντήσεις στα εξής:

  • η ξαφνική αναστροφή του αγροτικού οχήματος που οδηγούσε ο ανήλικος ρομά ήταν αποτέλεσμα ασυναίσθητης κίνησής του όταν επλήγη από την κρίσιμη βολή του αστυνομικού ή οφειλόταν σε συνειδητή επιλογή του θύματος που ήθελε να διαφύγει προς τον οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία»
  • η κρίσιμη βολή που πραγματοποίησε ο κατηγορούμενος και έπληξε διαδοχικά το όχημα και το κεφάλι του οδηγού του, ακολούθησε ή προηγήθηκε της έτερης βολής που έπληξε την είσοδο του ξενοδοχείου
  • οι δύο βολές αποτέλεσαν διπλή βολή του κατηγορούμενου με ενιαία στόχευση ή έλαβαν χώρα με διαδοχική στόχευση, μετά από σχετική κίνηση του χεριού του με το οποίο κρατούσε το υπηρεσιακό του όπλο
  • εφόσον δοθούν επαρκείς, πειστικές και συμβατές με τα εγκληματολογικά ευρήματα απαντήσεις μπορεί να απαντηθεί εν τέλει το κρισιμότερο όλων των ερωτημάτων εάν ο αστυνομικός κατά την εκτέλεση των επίμαχων πυροβολισμών του στόχευε σε ύψος 20-30 εκατοστών από το έδαφος, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, ή σε ύψος 100-120 εκατοστών από το έδαφος, ύψος στο οποίο βρέθηκαν σφηνωμένες οι δύο βολίδες.