Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας νοσεί…βαριά και για να το διαπιστώσει αυτό κανείς αρκεί να επισκεφθεί Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία που λειτουργούν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Την εικόνα αυτή περιέγραψε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ο Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας και γιατρός του Κέντρου Υγείας Σοφάδων κ. Αθ. Σίμος, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που έδωσε προχθές η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Ο κ. Σίμος αναγνώρισε ότι οι ελλείψεις έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό ωστόσο υπάρχουν προβλήματα- κυρίως πρακτικά-που δυσχεραίνουν το έργο των γιατρών.

Αρχικά ο κ.Σίμος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ασφάλειας που είναι πιο έντονο στους Σοφάδες εξαιτίας του ρομα πληθυσμού, σημειώνοντας ότι μόνο η παρουσία ανθρώπων στη φύλαξη μπορεί να αποτρέψει βίαια επεισόδια σαν αυτά που σημειώθηκαν πρόσφατα. Ο ίδιος σημείωσε την υποστελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Σοφάδων που έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φορές να μην μπορεί να ανταποκριθεί καν σε κλήσεις που δέχεται από το κέντρο υγείας!

Ενα άλλο ζήτημα που έθιξε ο κ. Σίμος είναι αυτό της καθαριότητας στα Περιφερειακά Ιατρεία πράγμα που απλά δεν υφίσταται από το 2016 (!) οπότε και έληξαν οι συμβάσεις για την καθαριότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία δυο χρόνια στα περιφερειακά ιατρεία που λειτουργούν στο νομό δεν μπαίνει καθαρίστρια ενώ θέρμανση υπάρχει μόνο στις έδρες τους.

Επιπλέον για τους εφημερεύοντες γιατρούς των Κέντρων Υγείας δεν καλύπτεται η σίτιση σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους του νοσοκομείου. “Αισθανόμαστε οι φτωχοί συγγενείς” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σίμος επισημαίνοντας ότι οι γιατροί των κέντρων υγείας καλύπτουν τη σίτισή τους μόνοι τους.

Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται με τις διακομιδές και την επιστροφή των γιατρών στα κέντρα υγείας. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γιατροί αναγκάζονται να παραμείνουν μέχρι το τέλος της βάρδιάς τους στο νοσοκομείο και ακόμα χειρότερα να μην έχουν με τί να επιστρέψουν στο κέντρο υγείας που υπηρετούν ! Αυτό συμβαίνει διότι το ΕΚΑΒ καλύπτει μία διακομιδή την ημέρα στα Κέντρα Υγείας. Τις άλλες ώρες αν υπάρξει διακομιδή που θα χρειαστεί συνοδεία γιατρού, αυτός δεν μπορεί να γυρίσει στο Κ.Υ!

Τέλος ο κ. Σίμος αναφέρθηκε στην παλαιότητα του εξοπλισμού που έχουν στη διαθεσή τους οι γιατροί των κεντρων υγείας για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ο ίδιος τον χαρακτήρισε παρωχημένο ενώ τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τη σύνδεση με το διαδίκτυο για τα περιφερειακά ιατρεία πληρώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι των χωριών!