Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι Καρδιτσιώτες με τις υψηλές προμήθειες που έχουν θέσει τα διατραπεζικά συστήματα.

Πιο αναλυτικά, η ενεργειακή κρίση ασκεί πιέσεις καθημερινά στους Έλληνες πολίτες, η οποία τους έχει οδηγήσει σε συγκρατημένες αγορές και πολύ λιγότερες σπατάλες. Αν πριν λίγα χρόνια, η οποιαδήποτε προμήθεια στις τράπεζες περνούσε απαρατήρητη, πλέον δικαιολογημένα τους απασχολεί καθώς κάθε… έξοδο μετράει.

Οι Καρδιτσιώτες είναι τόσο δυσαρεστημένοι με τις παρακρατήσεις των τραπεζών σε διάφορες ηλκετρονικές συναλλαγές, όσο και με τα ελάχιστα καταστήματα που τους εξυπηρετούν στο Νομό. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, παρότι τα τραπεζικά συστήματα προωθούν την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους, η έλλειψη επαρκούς ΑΤΜ στο Νομό έρχεται ως αντιστάθμισμα στο συνολικό τους στόχο.

Διότι οι δημότες ακόμη κι αν έχουν την πρόθεση να εισέλθουν στο ψηφιακό κόσμο, οι υψηλές προμήθειες θέτουν συγχρόνως εμπόδια.

Να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο του 2022 διεκόπη η λειτουργία ενός ακόμη τραπεζικού υποκαταστήματος, και συγκεκριμένα της Πειραιώς στην οδό Πλαστήρα. Αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα το συνωστισμό των δημοτών στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, έχοντας αρκετά παράπονα για την αναμονή τους στα ΑΤΜ.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι διψήφιο ποσοστό αύξησης κατέγραψαν, για δεύτερο συνεχόμενο έτος, οι συναλλαγές που διακινήθηκαν μέσω της Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) ΑΕ.

Συγκεκριμένα, το 2022, η ΔΙΑΣ διακανόνισε 368 εκατομμύρια συναλλαγές, συνολικής αξίας 407 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέγεθος, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδος, όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021. Σημειώνεται πως το 2021 η αξία των συναλλαγών που διακίνησε η ΔΙΑΣ ανερχόταν σε 344 δισεκατομμύρια ευρώ.