Η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και η σημασία της πρόληψης για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα το παράρτημα Νομού Καρδίτσας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με κεντρικό ομιλητή το διακεκριμένο Καθηγητή Καρδιολογίας, Κωνσταντίνο Τούτουζα.
Η εκδήλωση με κεντρικό θέμα τη «Λειτουργία της Καρδιάς, Πρόληψη και Πάθηση» πραγματοποιήθηκε στο αναψυκτήριο «Παυσίλυπο» παρουσία ιατρών της Καρδίτσας, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, αλλά και πολιτών κάθε ηλικίας που έλαβαν ενημέρωση για την υγεία της καρδιάς, η οποία σώζει ζωές.
Ο Μανώλης Στεργιόπουλος, Πρόεδρος του παραρτήματος Καρδίτσας του Ερυθρού Σταυρού, μίλησε για την εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσε το τοπικό τμήμα. «Γνωρίζετε όλοι ότι ο κ. Τούτουζας, προσκεκλημένος στην εκδήλωση, είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και διακεκριμένος γιατρός. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Η Καρδίτσα οφείλει να διαπραγματευτεί αυτό το γεγονός λέγοντας σε όλους ότι είμαστε παρόντες. Ο Ερυρθός Σταυρός, το αρχαιότερο σωματείο του κόσμου, δεν θα λείψει από τον άνθρωπο. Αυτό που έχει μέσα του και το εκφράζει είναι το πως μπορεί τις ανάγκες του καθημερινού πολίτη να τις αναδείξει και να σταθεί δίπλα τονίζοντας την αξία της αλληλεγγύης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στεργιόπουλος.
Το βασικό θέμα η πρόληψη και θεραπεία, στόχος να μειωθούν τα περιστατικά έως το 2040
Από την πλευρά του, ο καθηγητής καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τούτουζας, μιλώντας στο «Ν.Α.» έκανε αναφορά στο σημαντικό θέμα της εκδήλωσης. «Η ενημέρωση του κοινού σχετίζεται γύρω από το θέμα των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το βασικό θέμα είναι η πρόληψη και θεραπεία. Γύρω από την πρόληψη υπάρχει μια μεγάλη δραστηριοποίηση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη χώρα μας. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου το πρώτο Σχέδιο μείωσης των καρδιαγγειακών θανάτων από την Ε.Ε. Στόχος της είναι έως το 2040 να μειώσει πάρα πολύ τους καρδιαγγειακούς θανάτους. Στόχος όλων αυτών των προγραμμάτων να μειώσουμε τους θανάτους από εμφράγματα, εγκεφαλικά τα επόμενα χρόνια. Είναι ένα στοίχημα που κάθε χώρα πρέπει να το κερδίσει. Βασιζόμενη στο κεντρικό σχέδιο. Γι’ αυτό κάθε χώρα πρέπει να παρουσιάσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης γύρω από αυτό το θέμα.
Παράλληλα, τρέχει το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» και αφορά συγκεκριμένες ηλικίες, όπως τόνισε αρχικά ο κ. Τούτουζας. «Εμείς ως καρδιολογική κοινότητα ενθαρρύνουμε τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτό. Πέρα του ότι είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιούν κάποιοι άνθρωποι, αποκτούμε και την κουλτούρα της πρόληψης στην Ελλάδα για πρώτη φορά», διευκρίνισε ο ίδιος σχετικά με το πρόγραμμα.
Ο Έλληνας έχει πιο εύκολη πρόσβαση σε θεραπείες συγκριτικά με προηγμένες χώρες
Στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων στην Ελλάδα, ο κ. Τούτουζας επισήμανε ότι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. «Αναφέρομαι στην τριτοβάθμια, τεταρτοβάθμια περίθαλψη των ασθενών μας. Οι ασθενείς μας έχουν πρόσβαση στις τελευταίες θεραπείες. Με κάποιους περιορισμούς γιατί είναι και το οικονομικό θέμα που επηρεάζει όλες τις χώρες, ακόμη και τις πιο προηγμένες. Είναι μια πρόκληση γενικότερα στην ιατρική, αλλά και στην καρδιολογία. Παρά ταύτα, ο Έλληνας έχει πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες, σε γενικές γραμμές. Συγκριτικά και με προηγμένες χώρες της Ευρώπης, είναι ακόμη πιο εύκολη η πρόσβασή του σε θεραπείες» σημείωσε.
Ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη ήδη νωρίτερα μέσα από τα σχολεία
Ιδιαίτερο βάρος είπε ο ίδιος, ότι πρέπει να ριχθεί στην πρόληψη. «Θα πρέπει να μπει στα σχολεία, να εκπαιδευτούν τα μικρά παιδιά, να μάθουν τι σημαίνει πρόληψη, να γίνει τρόπος ζωής. Και όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια. Θα μπορέσουν να επενδυθούν χρήματα σε πραγματικά προβλήματα της υγείας μας», πρόσθεσε ο κ. Τούτουζας.
Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε ότι μπορούμε να μειώσουμε τα καρδιαγγειακά περιστατικά, εφόσον κόψουν οι πολίτες το τσιγάρο, μέσω της διατροφής, της άθλησης. «Με τη χρηματοδότηση εξίσου προγραμμάτων. Αυτά όλα δεν γίνονται μόνο με ευχολόγια, αλλά πρέπει να γίνουν πράξη μέσα από την ύπαρξη νόμων», κατέληξε.