Για τους ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία μίλησε στη “Θεσσαλία τηλεόραση” ο Καρδιτσιώτης στην καταγωγή πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, λέγοντας πως αναμένει μεγάλη δόνηση έως 7,4 Ρίχτερ να γίνει και στην Κωνσταντινούπολη έως το 2024, η οποία ωστόσο δεν ξέρουμε αν θα επηρεάσει και την Ελλάδα, όπως έγινε το 1999.
Ο κ. Λέκκας που προϊστατο του κλιμακίου που εστάλη στην Τουρκία, από την ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε πως μόλις ολοκληρώθηκε τις πρώτες δύο ημερες η ανθρωπιστική συνδρομή υπήρξε στη συνέχεια η δυνατότητα για τις επιστημονικές παρατηρησεις. Υπάρχουν 250.000 κτ΄-ιρια που έχουν κααρρευσει ενώ τα ανθρώπινα θύματα μπορεί να υπερβούν και τις 100.000. Η πιο ολοκληρωτική καταστροφή είναι στην Αντιόχεια, όπου η πόλη έχει σχεδόν ισοπεδωθεί. Η ελληνική αποστολή διέτερξε μια περιοχή από τη Λατάκεια της Συρίας, μέχρι τη Μαλάτεια της Τουρκίας σε μήκος 500 χιλιομέτρων και βάθος 40 χιλιομέτρων, όπου είχαμε τα μεγάλα πλήγματα από τους σεισμούς.
Η εκτίμηση κατέληξε είναι πως πέρα από το τρομακτικό μέγεθος του σεισμού με τα 7,9 ρίχτερ και τα 7,7 σε λίγες ώρες, τις επιταχύνσεις και την ενέργεια που εκλήθη, τα κτίρια στην περιοχή που μας θύμισε την ιστορία χιλιάδων χρόνων από την ελληνιστική εποχή ως το Βυζάντιο, ήταν με σαθρά οικοδομικά υλικά΄, χωρίς αντισεισμική θωράκιση, για το λόγο αυτό είχαμε και τις δεκάδες χιλιάδες καταρρεύσεις.
Τέλος σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να έχουμε νεο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 2024, ανέφερε, ότι όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν σε αυτή την προσέγγιση, ενώ δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα, αν δεν συμβεί ΄αυτός ο σεισμός, αν θα ενεργοποιήσει στη συνέχεια, λόγω της γειτνίασης της Κωνσταντινούπολης με την Ελλάδα, όπως συνέβη και το 1999.
«Μετά τον σεισμό στην Τουρκία υπάρχει μια ευαισθητοποίηση ρηγμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Το θέμα είναι αν το ρήγμα της Ανατόλιας θα ενργοποιήσει άλαλ ρήγματα, ανατολικά (προς την Κωνστατντινούπολη, ή Δυτικά (προς Συρία, Ιράκ, Ιράν)», τόνισε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο από όσο φαίνεται με βάση τις επιστημονικές μελέτες, πολύ πιθανό σενάριο ο Εγκέλαδος να χτυπήσει και την Κωνσταντινούπολη:
«Στην Κωνσταντινούπολη το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας είναι ένα ρήγμα χιλίων χιλιομέτρων. Το 1999 μετά τον σεισμό στην Τουρκία είχαμε τον σεισμό των Αθηνών. Εκεί φάνηκε πως υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ του σεισμού της Κωνσταντινούπολης και του σεισμού της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση όταν γίνει ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, που αναμένεται να γίνει με βάση τις απόψεις όλων των επιστημονικών ομάδων από όλο τον κόσμο. Έχει καθυστερήσει ο σεισμός. Στην Κωνσταντινούπολη περιμέναμε εμείς έναν δυνατό σεισμό και όχι στα Άδανα, την Αντιόχεια.
Όταν γίνει αυτός ο ισχυρός σεισμός που αναμένεται να έχει μέγεθος έως 7,4 Ρίχτερ τότε θα πρέπει να δούμε τα χαρακτηριστικά του σεισμού και του ρήγματος έτσι ώστε να δούμε εάν ενοχλήσει τον ελληνικό χώρο. Δεν είναι σίγουρο εάν τώρα επηρεάσει την Ελλάδα. Τότε η τουρκική πλάκα προωθήθηκε προς το Αιγαίο, την αντίθετη κατεύθυνση.