Με κεντρικό σύνθημα “Όλοι οι πολίτες μπορούν να σώσουν μία ζωή” οι διασώστες του ΕΚΑΒ στην Καρδίτσα τίμησαν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, που καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 και λαμβάνει χώρα στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο.

Στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού των ασθενών οι οποίοι επιβιώνουν από καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την καλύτερη ενημέρωση και τη εκπαίδευση του κοινού στην ανάνηψη θύματος ανακοπής και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).

Ετσι χθες το πρωί στην κεντρική παλτεία της Καρδιτσας διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν επίδειξη ανάνηψης προς ενημέρωση του κοινού ενώ πρόθυμα απάντησαν σε ερωττήσεις που τους υπέβαλαν συμ πολίτες.

Η Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, τιμάται κάθε χρόνο την 16η Οκτώβρη μετά την πρώτη διακήρυξή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012. Αφορά τις τεχνικές καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και τις πρώτες βοήθειες που είναι απαραίτητες σε μια καρδιακή ανακοπή.

Η καρδιακή ανακοπή, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη.Εκτιμάται ότι κάθε 45 δευτερόλεπτα μια καρδιακή ανακοπή συμβαίνει κάπου στην Ευρώπη.Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να προσβάλει φαινομενικά υγιή άτομα, κάθε ηλικίας, σε οποιαδήποτε στιγμή, συχνά, χωρίς προειδοποίηση.

Παρ’ όλη την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή παραμένει χαμηλή, σε ποσοστά 5-10% (American Heart Association, 2015).

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από τους παρευρισκομένους, μέχρι την έλευση της εξειδικευμένης βοήθειας αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του.

Σε περίπτωση που συμβεί καρδιακή ανακοπή, κάθε λεπτό μετράει. Εάν ο χρόνος αναμονής του ασθενοφόρου αξιοποιηθεί με την παροχή ποιοτικών Πρώτων Βοηθειών και την εφαρμογή ΚΑΡΠΑ, τότε η πιθανότητα να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή αυξάνεται σημαντικά. Η Καρδιακή Ανακοπή αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, παγκοσμίως. Είναι μια από τις κύριες αιτίες πρόωρων θανάτων που σε μεγάλο ποσοστό, μπορούν να αποφευχθούν.

Πως;

Βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να προσεγγίσετε. Ελέγξτε αν το θύμα ανταποκρίνεται. Εκτείνετε το κεφάλι προς τα πίσω, ανυψώστε το πηγούνι και ελέγξτε για αναπνοή. Αν η αναπνοή δεν είναι φυσιολογική η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση είναι απαραίτητη.

Καλέστε το 166 και αναφέρετε ότι το θύμα δεν αναπνέει, η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση ξεκίνησε και δηλώστε το όνομα σας και την ακριβή τοποθεσία σας.Αν κάποιος έχει έρθει να βοηθήσει, ζητήστε του να φέρει έναν ΑΕΑ εάν τυχόν υπάρχει κάπου εκεί και το γνωρίζετε.

ΣΥΜΠΙΕΣΤΕ

Τοποθετήστε την παλάμη του ενός χεριού σας στο κέντρο του θώρακα του. Τοποθετήστε το άλλο χέρι στην κορυφή και πλέξτε τα δάχτυλα σας.

Συμπιέστε τον θώρακα στον ρυθμό του “Staying Alive” μέχρι να είναι διαθέσιμος ένας ΑΕΑ ή μέχρι να φτάσει εξειδικευμένη βοήθεια. Αν είστε εκπαιδευμένος δώστε δύο εμφυσήσεις διάσωσης για κάθε 30 συμπιέσεις, αλλιώς δώστε μόνο συμπιέσεις στον θώρακα.

Πιέστε δυνατά, σε βάθος 5-6 cm,μην ανησυχείτε δεν πρόκειται να προκαλέσετε κακό κάνοντας ΚΑΡΠΑ.Το μόνο κακό είναι να μην κανείς τίποτα.

ΑΠΙΝΙΔΩΣΤΕ

Εφόσον φτάσει ο ΑΕΑ ενεργοποιήστε τον και ακολουθήστε τις οδηγίες.

Καθώς φτάνει η εξειδικευμένη βοήθεια συνεχίστε μέχρι να σας πουν να σταματήσετε.