Εμπλοκή της φρεγάτας «Ψαρά»: Άνοιξε πυρ, κατέρριψε drones που επιτέθηκαν σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Προστασία σε εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, από επίθεση drones παρείχε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες η Φρεγάτα ΨΑΡΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024 και πρώτες πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΨΑΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, χρησιμοποιώντας τόσο το σύστημα antidrone, όσο και το πυροβόλο, έβαλε εναντίον τεσσάρων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, δύο εκ των οποίων κατερρίφθησαν και τα άλλα απομακρύνθηκαν.

Η φρεγάτα «Ψαρά» συνεχίζει κανονικά την αποστολή της

Όπως, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Η φρεγάτα «Ψαρά» συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες». Εχθές, την φρεγάτα επισκέφθηκαν ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ όπου ενημερώθηκαν από τον κυβερνήτη της σχετικά με την αποστολή της.

Απευθυνόμενος προς το πλήρωμα ο Δένδιας αφού εξέφρασε «και πάλι την ευγνωμοσύνη και την αναγνώριση της ελληνικής κοινωνίας για αυτό που κάνετε, κατ’ αρχήν, για τα συμφέροντα της πατρίδα μας, αλλά επίσης για τα συμφέροντα της Ευρώπης» επανέλαβε τη σημασία της προσπάθειας «που κάνει ο ευρωπαϊκός στολίσκος για να προασπίσει την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά λιμάνια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Ξέρω ότι σας στέλνουμε σε περιοχή κινδύνου. Ήδη απόψε θα συνοδεύσετε ένα πλοίο μέσα από την επικίνδυνη περιοχή. Ομως, πέρα από την υπερηφάνεια που νιώθω βλέποντας την ελληνική σημαία να κυματίζει στον ιστό σας, καθώς πλέετε στην Ερυθρά Θάλασσα, θέλω να σας πω ότι η επιχείρηση είναι εξόχως σημαντική για τον κάθε Ελληνα πολίτη, για τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Αν διακοπεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, οι αναταράξεις στις αγορές, η αύξηση του πληθωρισμού, η απώλεια θέσεων εργασίας θα επηρεάσει βαθιά την ελληνική κοινωνία, θα επηρεάσει βαθιά την ευρωπαϊκή κοινωνία», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ