Πρόσφατα σε δηλώσεις του στο «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Καρδίτσας, κ. Κωνσταντίνος Γκαρνάκης, ανέφερε το υψηλό ενεργειακό κόστος που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρτοποιοί όλο αυτό το διάστημα. Υψηλοί λογαριασμοί και αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες οδηγούν τους αρτοποιούς πανελληνίως σε νέες ανατιμήσεις, γεγονός που μέχρι τώρα δεν αποτυπώνεται έντονα στο Νομό μας.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες. Σύμφωνα με τον κ. Γκαρνάκη, τα αρτοποιεία στην Καρδίτσα αντέχουν απέναντι στις προκλήσεις, καθώς ως ένα σημείο έχουν διεισδύσει στη καθημερινότητα των πολιτών που πραγματοποιούν τα ψώνια τους σε τακτική βάση.

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση δεν ισχύει για άλλα μέρη της Ελλάδας. Λόγου χάρη έως τα μέση Οκτώβρη, στη Θεσσαλονίκη μπήκε «λουκέτο» σε τουλάχιστον 22 φούρνους, ενώ έως τώρα εκτιμάται ότι ο αριθμός έχει ανέβει περίπου στους 33 σύμφωνα με πληροφορίες. Στον ελλαδικό χώρο, γίνεται λόγο για πάνω από 200 (!) «λουκέτα» σε φούρνους έως σήμερα, θεωρώντας η κυβέρνηση πως πρόκειται για συνταξιοδοτήσεις ιδιοκτητών ή ανταγωνισμό από νέα καταστήματα στον κλάδο. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο ενός φούρνου, κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν πλέον και τα υπέρογκα λειτουργικά έξοδα.

Με βάση αυτά τα ανησυχητικά σημάδια δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, διότι την ενεργειακή κρίση τη βιώνουμε όλοι μέσα από περικοπές και στερήσεις.

Δ.Γ.