Στην Ελλάδα έφθασε η μετάλλαξη «Kraken» όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα για γρίπη και κοροναϊό.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα στη χώρα μας. Τρία από αυτά προέκυψαν κατόπιν αναδρομικού ελέγχου των δειγμάτων της υποπαραλλαγής XBB των προηγούμενων εβδομάδων.
Το στέλεχος ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι το συχνότερα αναγνωριζόμενο.
Όσον αφορά στη διαχρονική εξέλιξη των υποπαραλλαγών του στελέχους ΒΑ.5, την εβδομάδα 39 εμφανίστηκε η υποπαραλλαγή ΒQ.1 και εν συνεχεία η BQ.1.1., η οποία παρουσιάζει αύξηση σε
σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5.
Μεταξύ των στελεχών BA.2, κατά την εβδομάδα 51, η συχνότερη υποπαραλλαγή παραμένει η BA.2.75, με την υποπαραλλαγή XBB να αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 40% των δειγμάτων της ΒΑ.2.
Η δυσοίωνη έκθεση του ECDC
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε σύντομη αξιολόγηση κινδύνου για τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 του κοροναϊού, στην οποία εκτιμά ότι αυτή είναι πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προηγούμενες, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη.
Τις ανησυχίες αυτές επιβεβαιώνει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) όταν σε νέα έκθεσή του με θέμα την εκτίμηση κινδύνου από το συγκεκριμένο στέλεχος για τον πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου καταλήγει πως υπάρχει πιθανότητα να έχει αυξανόμενη επίπτωση στην Ευρώπη.
Είναι ενδεικτικό πως εκτός από τις ΗΠΑ, η Kraken έχει επίσης εντοπιστεί και στις εξής ευρωπαϊκές χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ισλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Προς το παρόν όμως παραμένει άγνωστο εάν θα επικρατήσει και στη Γηραιά Ηπειρο, όπως παραδέχονται οι ειδικοί του ECDC, εκτιμώντας εν τούτοις πως εάν ισχύσει το «κακό» σενάριο, αυτό δεν θα συμβεί μέσα στον επόμενο μήνα.
Τα συμπτώματα
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τα συμπτώματα της ΧΒΒ.1.5 είναι περίπου παρόμοια με εκείνα των προηγούμενων υποπαραλλαγών της Όμικρον, αν και αυτό χρήζει επιβεβαίωσης από τους επιστήμονες. Φαίνεται πάντως πως οι περισσότεροι άνθρωποι με ΧΒΒ.1.5 έχουν συμπτώματα τύπου κρυολογήματος.
Η ΧΒΒ1.5. είναι παρακλάδι της ΧΒΒ που εμφανίστηκε το 2022. Η ΧΒΒ.1.5 διαθέτει τη μετάλλαξη F486Ρ που τη διευκολύνει να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και να διαφεύγει από την ανοσία, άρα να εξαπλώνεται ταχύτερα.
Πηγή: in.gr