Ευθ. Λέκκας: Η σφοδρότητα του «Ιανού» οδηγεί στην αναθεώρηση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού

Στην ανάγκη αναθεώρησης των ειδικών χαρτών πλημμύρας που έχουν στοιχειοθετηθεί με την ευρωπαϊκή οδηγία για τα πλημμυρικά φαινόμενα, εστίασε σήμερα στη παρουσίασή του ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και σεισμολόγος, στο 1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο που διοργανώνεται από την Οικόσφαιρα.

Για να θίξει ο κ. Λέκκας το ζήτημα των ακραίων φαινομένων που δεν αφήνουν περιθώρια αντίδρασης, έφερε ως παράδειγμα τον «Ιανό», ένα εκ των σφοδρότερων φαινομένων που εξέθεσε την τρωτότητα των κοινωνικών συστημάτων και την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας τους.

Το συνέδριο ξεκίνησε χθες Πέμπτη 19 Μαΐου, ενώ θα υπάρξουν νέες ομιλίες για την αντιπλημμυρική θωράκιση και την πρόληψη κινδύνων από καιρικά φαινόμενα και σήμερα Παρασκευή.

Κατά την παρουσίασή του, ο κ. Λέκκας έκανε λόγο ότι παλαιότερα υπήρχε άνεση δύο έως τρεις μήνες περιθώριο, προκειμένου η επιστημονική κοινότητα να μελετήσει ένα καιρικό φαινόμενο, τις αιτίες και την έκταση των επιπτώσεών του. Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά τόνισε, ο κίνδυνος του σεισμού είναι πιο σταθερός εν συγκρίσει με αυτόν πλέον των πλημμυρικών φαινομένων που είναι συνεχώς μεταβαλλόμενος και προκαλεί αλλεπάλληλες καταστροφές. «Τον κίνδυνο συνήθως δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε, μπορούμε όμως να αλλάξουμε την τρωτότητα και την ευπάθειά μας, να αυξήσουμε δηλαδή την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας», πρόσθεσε.

Αναλυτικότερα στην έντυπη μορφή του Νέου Αγώνα.