Φτωχότερος είναι ο νομικός κόσμος της χώρας μετά το θάνατο του καθηγητή Ποινικού Δικαίου στη Νομική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Στεφάνου Παύλου.

Σε ηλικία 60 χρόνων ο Στέφανος Παύλου έχασε χθες τα ξημερώματα τη μάχη με τον καρκίνο.

Γεννήθηκε το 1962 στην Καρδίτσα και αποφοίτησε από τη Νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1984, ενώ δυο χρόνια αργότερα είχε ολοκληρώσει στη νομική σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις ποινικές επιστήμες.

Το 1990 άρχισε να διδάσκει ως λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όπου από το 2006 κατείχε τη θέση του τακτικού καθηγητή. Είναι συγγραφέας δεκάδων νομικών βιβλίων και άρθρων με επίκεντρο τα οικονομικά εγκλήματα και πιο ειδικά το έγκλημα περί του νομίσματος, πλαστότητας, το έγκλημα κατά ιδιοκτησίας, όπως και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Διετέλεσε μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών μεταξύ των οποίων και του νέου ποινικού κώδικα του 2019, στην αναθεωρητική νομοπαρασκευαστική επιτροπή του οποίου επίσης συμμετείχε.

Ο Στέφανος Παύλου ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο νομικό κόσμο της χώρας.

Αντιμετώπισε με δύναμη και αξιοπρέπεια το πρόβλημα υγείας που είχε και μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του βρισκόταν στα έδρανα των δικαστηρίων.