Εγκρίθηκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου Καρδίτσας για το 2024

Tον Προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2024 ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στη σημερινή διπλή συνεδρίαση του Σώματος.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος, καθώς σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στο Σώμα, βρίσκονταν στην Αθήνα συμμετέχοντας σε επιτροπές της ΚΕΔΕ. Επίσης απουσίασαν απο τα έδρανα αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, ακριβής εικόνα για το τεχνικό πρόγραμμα θα υπάρξει το νέο έτος. Με την επικαιροποίησή του θα αποτυπωθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα έργα και οι παρεμβάσεις που έχει στοχοθετήσει ο Δήμος Καρδίτσας. Ομοίως και για τον προϋπολογισμό.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Όπως ανέφερε εισηγητικά ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Σβερώνης, πρόκειται για μια σύνθετη συγκυρία, με σημαντικά παράλληλα γεγονότα να καθορίζουν τις εξελίξεις αλλά και τις αποφάσεις. Το 2024 είναι το πρώτο έτος της νέας δημοτικής θητείας, επομένως και η πρώτη περίοδος προγραμματισμού και σχεδιασμού για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η αυτοδιοίκηση βρισκεται στο μεταίχμιο μεταξύ των δυο προγραμματικών περιόδων του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα η περιοχή βρίσκεται μόλις λίγους μήνες μετά τη θεομηνία Daniel. Τέλος, από την 1η Ιανουαρίου 2024, η διοικητική ανασυγκρότηση των δήμων με την κατάργηση των νομικών προσώπων, δημιουργεί και αυτή νέες απαιτήσεις και νέο σχεδιασμό.
Πρόσθεσε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. «Με το ξεκίνημα της νέας δημοτικής περιόδου, μετά και την οριστικοποίηση όλων των στοιχείων και των μεγεθών για το 2023, θα έχουμε πλέον πλήρη εικόνα και με την πρώτη ευκαιρία, θα γίνει μια εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση για όλα τα έργα ένα προς ένα, επί πραγματικών δεδομένων αυτή τη φορά» ανέφερε εισηγητικά.
Ο κ. Σβερώνης ανέφερε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα φτάνει σε ύψος 40 εκατομμυρίων ευρώ, ένα πολύ σημαντικό νούμερο, το οποίο μάλιστα έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με την ένταξη και νέων έργων. «Αναφέρομαι στο νέο ΒΑΑ, στις χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση ζημιών από τη θεομηνία Daniel, αλλά και νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες, που με το ξεκίνημα του 2024, θα οδηγήσουν το Τεχνικό Πρόγραμμα σε νούμερα άνω των 50 εκατομμυρίων» είπε και παρουσίασε τους βασικους άξονες που είναι:
Η ολοκλήρωση όλων των έργων που έχουν δημοπρατηθεί. Περισσότερα από 30 ανοικτά έργα αυτή τη στιγμή, στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλα εντός του 2024
-Η εκκίνηση των έργων που έχουν δημοπρατηθεί ή εκείνων που θα δημοπρατηθούν, ώστε και αυτά να υλοποιηθούν σταδιακά, να παραδοθούν σε χρήση και να καλύψουν τις ανάγκες για τις οποίες σχεδιάστηκαν.
-Έργα και τις πιστώσεις, που θα πρέπει να απαντούν στις ανάγκες συντήρησης των υποδομών τόσο της πόλης όσο και των 33 τοπικών κοινοτήτων.
-Βασικό μέλημα είναι η αντιμετώπιση των ζημιών που προέκυψαν από τη θεομηνία
Daniel. Ήδη έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν συνταχθεί τα τεχνικά δελτία

-Επόμενο βήμα, είναι η διεκδίκηση όλων των σημαντικών έργων που έχει ανάγκη η περιοχή μας, ώστε να μην είναι εκτεθειμένη στις φυσικές καταστροφές, να θωρακιστεί από τις φυσικές καταστροφές.
-Τέλος, με δεδομένη την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-27, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα υπάρξουν, η διεκδίκηση του μέγιστου δυνατού ποσού για την πόλη και τις τοπικές κοινότητες.
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Βασίλης Κρανιάς σημείωσε ότι λείπουν όλα εκείνα τα σημαντικά έργα που η παράταξη θεωρεί αναγκαία, κυρίως για την προστασία. «Θεωρούμε ότι δεν είναι στις ανάγκες των δημοτών αυτό το τεχνικό πρόγραμμα. Το 98% αφορούν τη Δημοτική Ενότητα Καρδίτσας» είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Ξυλομένος καυτηρίασε τις απουσίες και την εικόνα των άδειων εδράνων στην ψήφιση του τεχνικου προγράμματος και του προϋπολογισμού. Για πολιτικούς λόγους είπε, καταψηφίζει το τεχνικό πρόγραμμα.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2024 ανέρχεται στα 78 εκ. ευρώ. Σε ειδική συνεδρίαση που ακολούθησε, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ηλίας Σχορετσανίτης τόνισε εισηγητικά ότι τα στοιχεία με βάση τα οποία συντάχθηκε, είναι τα έσοδα του Δήμου μέχρι τον Αύγουστο του 2023, λαμβάνοντας υπόψιν και τον προϋπολογισμό του 2022. Με το θα πρέπει να γίνει τακτοποιητική αναμόρφωση του προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψιν τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη, όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι την 31.12.2023.
«Παρατηρούμε ότι για ακόμη μία χρονιά ο προϋπολογισμός έχει αναπτυξιακή τροχιά απόρροια του τεχνικού προγράμματος και των χρηματοδοτούμενων έργων. Τα αντίστοιχα σχέδια προϋπολογισμών την ίδια περίοδο το 2020 ήταν 52εκ. ευρώ, το 2021 49 εκ. ευρώ, το 2022 66εκ. ευρώ, το 2023 65εκ. ευρώ και για το 2024 προϋπολογίζουμε 78εκ. Ευρώ. Αναφορικά με το φετινό προϋπολογισμό αυτά τα 78 εκ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων αναλύονται σύμφωνα με τη στοχοθεσία σε 16,3εκ. ευρώ από επιχορηγήσεις από τον τακτικό μας προϋπολογισμό, σε 33,9 εκ. ευρώ από επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έκτακτες επιχορηγήσεις και λοιπές πηγές, σε 5,5εκ. ευρώ από ίδια έσοδα και 4,9 εκ. ευρώ από λοιπά έσοδα, 6,8εκ. ευρώ μεταφερόμενο χρηματικό υπόλοιπο και 9,5 εκ. ευρώ προβλέψεις μη είσπραξης από παρελθούσες οικονομικές χρήσεις » ειπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Το τελευταίο είναι και το μόνιμο αγκάθι στο βηματισμό του Δήμου. Οι θεομηνίες που έχουν πλήξει την περιοχή μας, αλλά και η πανδημία αποτέλεσαν και αποτελούν «νεκρά» σημεία στην ομαλή πορεία είσπραξης παλαιών οφειλών, με συνεχείς καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, αλλά για λόγους ανωτέρας βίας. Ως δημοτική αρχή αντιλαμβανόμαστε ότι η θεσσαλική και ιδιαίτερα η τοπική κοινωνία μαστίζεται από ανεργία, ακρίβεια, χαμηλούς μισθούς και ελλείψεις υποδομών για οικονομική ανάταση. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μη συμβάλλουμε στο πρόβλημα, αλλά με ομαλότητα να επιλύουμε τις οικονομικές εκκρεμότητες, πράγμα που ανέκαθεν έπρατταν οι οικονομικές υπηρεσίες. Αν θέλουμε να δούμε τα επόμενα χρόνια ο Δήμος μας να κάνει άλματα προόδου πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία και την ευνοϊκή μας θέση ως ένας Δήμος που προσπαθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Green Deal και του Συμφώνου των Δημάρχων. Μπορεί να μην ενταχθήκαμε στις 6 ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στην αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων έως το 2030, αλλά μπορούμε να στρέψουμε στην περιοχή επιπλέον πόρους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τη συμμετοχή μας στη διεύρυνση των 21 ελληνικών πόλεων.
Θα ήθελα από το βήμα αυτό να υπογραμμίσω, γιατί πρέπει να ακουστεί, ότι στην Ελλάδα είναι αδήριτη ανάγκη η αποκέντρωση των ΟΤΑ. Τουλάχιστον των δήμων. Απανταχού στην Ευρώπη οι δήμοι έχουν την οικονομική τους αυτοτέλεια και αυτοδιαχείριση. Δε χρειαζόμαστε κανένα κράτος και καμία κυβέρνηση να επιδοτεί και να χαρτζιλικώνει τους δήμους ανάλογα με τα δικά της οικονομικά. Τα αποτελέσματα τα βιώσαμε είτε ως πολίτες, είτε ως αιρετοί με τα μνημόνια και τη δραστική μείωση πόρων προς τους ΟΤΑ. Είναι αλήθεια ότι θα θέλαμε περισσότερο προσωπικό και διαρκείς σταθερούς πόρους. Ας ακολουθήσουμε σε αυτό την προηγμένη Ευρώπη. Δε είναι απαραίτητο το κράτος για να λειτουργήσει ένας δήμος και θα αποφύγω να θέσω αυτή τη στιγμή τους διαχρονικούς μου προβληματισμούς ως προς τους λόγους που εξακολουθεί να συντηρείται αυτή η κατάσταση. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα για κοινωνικές υπηρεσίες, για πολιτιστικές δράσεις και για δεκάδες άλλα που εκπροσωπεί ένας δήμος, από το να ξοδεύει το μισό του χρόνο ένας δήμαρχος από υπουργείο σε υπουργείο προσπαθώντας να εξασφαλίσει πόρους για ένα δρόμο, για ένα πεζοδρόμιο, για ένα πάρκο».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κρανιάς ανέφερε ότι ως προϋπολογισμός κινείται στα ίδια πλαίσια με τους προηγούμενους, στις γραμμές που χαράσσει ο κεντρικός κρατικός προϋπολογισμός γι’ αυτό και καταψηφίζεται.

Ο κ. Ξυλομένος συνεχάρη τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, συμφώνησε με τον κ. Κρανιά λέγοντας ότι είναι ένας διαχειριστικός προϋπολογισμός.