Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων από μαθητές και εργαζόμενους της Ευρώπης που βρίσκονται ήδη σε μεγάλες κινητοποιήσεις, παίρνουν εκπαιδευτικοί και γιατροί της Καρδιτσας συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργια που έχει προκηρυχθεί για σήμερα Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.
Στις 11 το πρωί δάσκαλοι, καθηγητές και νοσοκομειακοί γιατροί δίνουν ραντεβού στην κεντρική πλατεία της πόλης για να ενώσουν τις φωνές τους κατά της ακρίβειας και της υποβάθμισης της παιδείας και της υγείας.
Σε κατάληψη βρίσκονται από το πρωί τα 4ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, Γυμνάσιο- ΕΠΑΛ ΣΟφάδων, ΕΠΑΛ Παλαμά και Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας.
Χθες εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Καρδίτσας, του Σύλλογου Εκπαιδευτικών Π.Ε. και της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν κάλεσαν τους συναδέλφους τους να δώσουν δυναμικό παρών σημειώνοντας ότι η σημερινή κινητοποίηση θα είναι μόνο η αρχή.
Ειδικόταρα ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Αλέξης Φυτσιλής μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: “H απεργία πρέπει να αποτελέσει βήμα έκφρασης της αγανάκτησης, του θυμού, της οργής ενάντια στις πολιτικές που διαλύουν τις ζωές μας:
Ενάντια στην φτωχοποίηση, στην ακρίβεια που εξανεμίζει το εισόδημά μας, που απαιτεί οι ανάγκες μας να χωρέσουν στους δημοσιονομικούς κόφτες και τις πολεμικές απαιτήσεις!
Ενάντια στις εκατοντάδες χαμένες ώρες στην Καρδίτσα και χιλιάδες στη χώρα, στις περικοπές στις προσλήψεις, στις συγχωνεύσεις τμημάτων, τις υποχρεωτικές υπερωρίες. Δεν μπορούμε να κάνουμε το μάθημα όπως πρέπει σε 25αρια, 26αρια, 27αρια τμήματα, με μεγάλο αριθμό μαθητών/τριών που έχουν διαγνώσεις και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η καθημερινότητα στα σχολεία έχει γίνει ασφυκτική.
Ενάντια στην υποχρηματοδότηση της παιδείας.
Ενάντια στην αξιολόγηση που το μόνο που έχει φέρει στα σχολεία είναι εντατικοποίηση, ανταγωνισμό, τρομοκρατία, απειλές και κατηγοριοποίηση σχολείων-εκπαιδευτικών-μαθητών. (
Ενάντια στην καταπάτηση των εργασιακών μας κεκτημένων που με διάφορες αφορμές καταπατούνται, ενώ για δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές αυτό είναι μια συνεχής καθημερινότητα!
Ενάντια στις διώξεις
Ενάντια στους νέους ταξικούς φραγμούς. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο σύστημα αποφοίτησης και πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο, με τριπλές Πανελλαδικές εξετάσεις (Β’ και Γ’ Λυκείου, συν τις Πανελλαδικές που παραμένουν), μετατρέποντας το σχολείο σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο.”.
Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. κ. Αποστολία Μητσάκη τόνισε ότι η κατάσταση “δεν πάει άλλο”και αναφέρθηκε στην ακρίβεια, τους καθηλωμένους μισθούς των εκπαιδευτικών και τη υποβαθμιση του δημόσιου σχολείου. Η ίδια έκανε λόγο για εργασιακή εξουθένωση των εκπαιδευτικών και τόνισε ότι βασικά αιτήματα είναι οι αυξήσεις στους μισθούς, η επαναφορά του 13ου μισθού και η κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών.
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Εκτορας Γάζος τόνισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγουν στους δρομους και να πάρουν τη σκυτάλη από τους μεγάλους λαικούς αγώνες που εξελίσσονται στην Ευρώπη σημειώνοντας ότι η αιτία των προβλημάτων όλων των κλάδων είναι κοινή και έχει να κάνει με τα “κέρδη του συστήματος”. “Η σημαία του αγώνα σηκώνεται ψηλά και θα έχουμε μέλλον” εκτίμησε ο κ. Γάζος.











