3.8 C
Καρδίτσα
9.5 C
Λάρισα
7.9 C
Βόλος
8.8 C
Τρίκαλα
Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2024

Εκτάσεις για την ανέγερση νέων σπιτιών ζητούν κάτοικοι του Βλοχού

Για μία περιοχή πλήρως εκτεθειμένη σε ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο αίσθημα ανασφάλειας και να βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστροφές των περιουσιών τους, κάνουν λόγο σε έγγραφό τους προς το Δήμο Παλαμά περίπου εβδομήντα πλημμυροπαθείς οικογένειες του Βλοχού Καρδίτσας, με το οποίο ζητούν την παραχώρηση εκτάσεων στην έδρα του δήμου για την ανέγερση μονοκατοικιών.

Στο έγγραφό τους οι κάτοικοι αναφέρουν ότι παρ’ όλο που Ειδικό Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας προέβλεπε 26 κύρια αντιπλημμυρικά μέτρα στην περιοχή, κανένα έργο δεν εκτελέσθηκε, με αποτέλεσμα να μείνουν πλήρως εκτεθειμένοι.

Παραθέτουν ακόμα και περιστατικά μεγάλων πλημμυρών, με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι από το 1953 μέχρι σήμερα.

Το έγγραφο των κατοίκων του Βλοχού είναι το εξής:

«Είμαστε κάτοικοι της Κοινότητας Βλοχού του Δήμου Παλαμά. Πλείστοι εξ ημών των αιτούντων, είμαστε Αγρότες και διαμένουμε και εργαζόμαστε στη συγκεκριμένη περιοχή, για τρίτη συνεχόμενη γενεά.

Όπως είναι γνωστό, η περιοχή γενικότερα διασχίζεται από ένα μεγάλο δίκτυο ροής νερού, που διανύει μεγάλες αποστάσεις για να φτάσει στην ανατολική έξοδο προς τη θάλασσα.

Το Χωριό μας, τον Σεπτέμβριο του 2023 έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από πλημμύρες κατά τις κακοκαιρίες με την ονομασία «Ντάνιελ» και «Ηλίας».

Τα σπίτια, οι χώροι εργασίες, οι αποθήκες, τα μηχανήματα, τα δίκτυα, τα ζώα και οι καλλιέργειές μας, είχαν βυθιστεί κάτω από τόνους νερού και παρατεταμένης λάσπης, τόσο κατά την πρώτη κακοκαιρία «Ντάνιελ» (ύψος νερού 4,8 μ), όσο και κατά την επόμενη «Ηλίας» (ύψος νερού 1,5 μ).

Η τρωτότητα, ευαλωτότητα και επικινδυνότητα της ευρύτερης περιοχής (συμπεριλαμβανομένης και της Κοινότητας Βλοχού) κατά τη διάρκεια επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, όπως π.χ. των πλημμύρων, μελετήθηκε εις βάθος, όπως δημοσιεύτηκε, κατ’ εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2007/ 06/ ΕΚ Οδηγίας, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Κατ’ εφαρμογή της ως άνω Ευρωπαϊκής Οδηγίας, συντάχθηκαν ειδικά σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, ούτως ώστε να καλυφθεί επαρκώς το σύστημα πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης, με σκοπό στο να γίνει ορθή και ικανοποιητική διαχείριση των πολυδιάστατων κινδύνων, αλλά και να ελαχιστοποιηθούν ομαλά οι επιπτώσεις μετά από τέτοια φαινόμενα.

Παρόλο που υπήρχε το ως άνω ειδικό Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και το οποίο προέβλεπε 26 κύρια αντιπλημμυρικά μέτρα, κατά την τελευταία αξιολόγηση για τον έλεγχο της πορείας της υλοποιήσεως αυτών, πιστοποιήθηκε ότι ουδέν κύριο έργο εκτελέσθηκε και ως εκ τούτου, ειδικά η συγκεκριμένη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Κοινότητάς μας, παρέμεινε πλήρως εκτεθειμένη στα καιρικά αυτά φαινόμενα, τα οποία είχαν από καιρού προβλεφθεί επαρκώς ως πιθανά!

Προς επίρρωση της επικινδυνότητας και της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, παραθέτουμε το πιο κάτω περιληπτικό χρονικό:

1953: Εκτεταμένη πλημμύρα, τα σπίτια και οι καλλιέργειες βυθίστηκαν για μέρες σε μεγάλο όγκο νερού και λάσπη, ενώ αντιμετώπισαν πολλαπλού τύπου ζημιές. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να επιδιορθώσουν τις οικίες τους με σοβαρές παρεμβάσεις. Ιστορικό μπορεί ν’ ανατρέξει κανείς από τις διάφορες σχετικές δημοσιεύσεις, τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες και τον ίδιο τον τότε Δήμο.

1987: (Μάρτιος) Αντιμετώπιση υψηλού κινδύνου πλημμύρας με πολλαπλές ζημιές σε καλλιέργειες και οικίες.

1994: (Οκτώβριος) Βλοχός και Μεταμόρφωση αντιμετώπισαν υψηλό κίνδυνο πλημμύρας και οι οικίες υπέστηκαν σοβαρές ζημίες. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν εκ νέου να προβούν σε κύριες επιδιορθώσεις.

2020: (20 Σεπτεμβρίου) Κακοκαιρία “ΙΑΝΟΣ”. Κίνδυνος Πλημμύρας και πολλαπλές ζημιές σε καλλιέργειες και περιουσίες.

2021: (Μάρτιος) Κακοκαιρία «ΔΙΟΜΗΔΗΣ». Κίνδυνος Πλημμύρας και πολλαπλές ζημιές σε καλλιέργειες και περιουσίες.

2023: (07 Σεπτεμβρίου) Κακοκαιρία «ΝΤΑΝΙΕΛ», Καταστροφική πλημμύρα με ύψος νερού 4.80 μ)

2023: (28 Σεπτεμβρίου) Κακοκαιρία «ΗΛΙΑΣ». Καταστροφική πλημμύρα με ύψος νερού 1.50 μ)

Ειδικά, τα τελευταία δύο επικίνδυνα φαινόμενα έχουν διαμορφωθεί ως εξής: Στις 07 Σεπτεμβρίου 2023, νωρίς το πρωί, κατά τη διάρκεια της έντονης και συνεχόμενης καταιγίδας, η βροχόπτωση ξεπέρασε την ικανότητα κατείσδυσης του εδάφους και πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε βίαιη απορροή. Τα ποτάμια στη γύρω περιοχή, φούσκωσαν γρήγορα και μεγάλος όγκος ιζημάτων και μεγαλύτερων θραυσμάτων μεταφέρθηκαν τάχιστα, δημιουργώντας ισχυρή ροή προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με τη θραύση του γειτονικού φράγματος και τη βίαιη απελευθέρωση μεγάλου όγκου νερού από αυτό, έφερε ως αποτέλεσμα στο να πλημμυρίσει η περιοχή μας και να βυθιστούν τα σπίτια μας κάτω από 4,8 μέτρα ύψος νερού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ όλοι εμείς κοιμόμασταν ανέμελοι στα κρεβάτια μας!

Το ακραίο φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίσαμε με την κακοκαιρία “Ντάνιελ” (ύψος νερού 4,8 μ) και μετέπειτα με τον “Ηλία” (ύψος νερού 1,5 μ), το Χωριό Βλοχός αναδείχτηκε για ακόμα μια φορά και με πολύ αυστηρό τρόπο ένας πολύ ευαίσθητος χώρος από άποψη γεωδυναμικού, όταν κυριολεκτικά βυθίστηκε και έμεινε κάτω από το νερό για περίπου 25 ημέρες πριν προχωρήσει στην υποχώρηση και στην σταδιακή αποστέγνωση.

Κατά την καταστροφή αυτή, εμείς από θαύμα καταφέραμε να γλιτώσουμε τις ζωές μας, καταφεύγοντας στο γειτονικό ανάχωμα, ενώ παρακολουθούσαμε έντρομοι όλη την περιοχή, τις περιουσίες και τη ζωή μας ολόκληρη, να βυθίζονται αβοήθητα και να εξαφανίζονται κάτω από τη λίμνη που ταχέως και βιαίως δημιουργήθηκε.

Κατά τη διάρκεια αυτή των 25 ημερών, αντιμετωπίστηκαν πρωτοφανή επεισόδια μεγάλων κατολισθήσεων κτηριακών εγκαταστάσεων, όγκων ιζημάτων και λάσπης, δημιουργήθηκαν πολλαπλές κτηριακές αστάθειες, καθώς και αποτυπώθηκαν πολλά επικίνδυνα πεδία.

Και όλα αυτά έγιναν εν ριπή οφθαλμού, ενώ οικογένειες, παιδιά και ηλικιωμένοι κοιμόμασταν χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς καμία προστασία και κατεύθυνση από οποιοδήποτε κρατικό φορέα!

ΕΠΕΙΔΗ, η γενική κατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ άσχημη, επικίνδυνη και δεν υπάρχει καμία ουσιαστική υποδομή για προστασία ή/ και ασφάλεια κατά τη διάρκεια της οποιασδήποτε νέας κακοκαιρίας.

ΕΠΕΙΔΗ, το ανάχωμα που δημιουργήθηκε 40 χρόνια πριν, χρειάζεται σοβαρές επισκευαστικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις για να παρέχει κάποιου είδους προστασία.

ΕΠΕΙΔΗ, εσωτερικά και εξωτερικά η φέρουσα δομική Αντοχή και συμπεριφορά των κτισμάτων κατά και μετά την πλημμύρα, αποδείχθηκε ως μη επαρκής και άκρως επικίνδυνη. Υπάρχουν σοβαρότατες ζημιές, όπως βλάβες και βέλος κάμψης σε δοκούς, πλάκες και προβόλους, βλάβες σε υποστυλώματα και τοιχία, σοβαρότατες βλάβες σε τοιχοποιίες, καθιζήσεις και μετακινήσεις, ενώ η κατάσταση του σκυροδέματος είναι επί το πλείστον από μέτρια έως κακή. Η επαναφορά σε ασφαλή επίπεδα είναι, όχι μόνο μη ευκόλως υλοποιήσιμη και πολύ αυξημένου κόστους και χρόνου, αλλά και αμφιβόλου αποτελέσματος.

ΕΠΕΙΔΗ, στα επιχρίσματα σημειώνονται έντονα σημεία αποσάθρωσης, εκτεταμένη σκουριά και οξείδωση του στατικού σκελετού των κτηρίων,

ΕΠΕΙΔΗ, πέραν των στατικών καταστροφών, έχουν σημειωθεί, εσωτερικά και εξωτερικά των κτηρίων, εκτεταμένες εξελίξεις επιβλαβούς για την υγεία μούχλας, επίλυση του οποίου πολυεπίπεδου προβλήματος είναι πολυέξοδη και δύσκολη,

ΕΠΕΙΔΗ, σοβαρές ζημιές έχουν επίσης καταμετρηθεί και στα ξύλινα δοκάρια που στηρίζουν τις στέγες, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει σε πολλές περιπτώσεις ν’ αποσαθρώνονται και να μην μπορούν να στηρίξουν επαρκώς το βάρος της υποκείμενης κατασκευής,

ΕΠΕΙΔΗ, εξίσου ανυπολόγιστες ζημίες έχουν υποστεί και στα δίκτυα νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφωνίας εντός και εκτός των κατοικιών,

ΕΠΕΙΔΗ, υπάρχει σοβαρή ανησυχία και έλλειψη αισθήματος ασφαλείας για τη μελλοντική συμπεριφορά, τρωτότητα, ευαλωτότητα και επικινδυνότητα, λόγω του αδύνατου πλέον υποστρώματος που εδράζουν οι κτηριακές μας υποδομές,

ΕΠΕΙΔΗ, η γύρω περιοχή του Βλοχού καλύπτεται από στρώσεις άμμου, πηλού και αργίλου, υλικά τα οποία αποτέθηκαν σταδιακά από το υπερχειλισμένο νερό. Αυτό θα φέρει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή εμφάνιση μη ανατρέψιμων προβλημάτων στη σταθερότητα των θεμελίων των κτηριακών υποδομών με τρόπο που να μην είναι εφικτή η αποτελεσματική επισκευαστική λύση η/ και ανακατασκευή αυτών,

ΕΠΕΙΔΗ, δεδομένων της εποχικότητας, περιοδικότητας και συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως αυτές προβλέπονται με την διαφαινόμενη κλιματική αλλαγή-κρίση, η αντικειμενική φυσική μας ασφάλεια και η ανθρώπινη μας αντοχή και υπομονή έχουν εκλείψει, καθώς και

ΕΠΕΙΔΗ, όλοι οι αιτούντες έχουμε χάσει τις εργασίες μας. Μη έχοντας άλλες πηγές εισοδήματος, έχουμε ολοσχερώς καταστραφεί οικονομικά.

Για τους ως άνω σοβαρούς λόγους και έχοντας ως πρώτο μέλημα την εξασφάλιση μας από νεότερους κινδύνους κατά της ζωής μας εν γένει,

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ:

1. Την παραχώρηση εκτάσεως Γης, αρκετής προς ανέγερση μονοκατοικιών για το σύνολο των αιτούντων, στην έδρα του Δήμου ΠΑΛΑΜΑ.

2. Την έγκριση της Τ.Κ. Βλοχού και την προώθηση του αιτήματος μας στον Δήμο Παλαμά».

ethnos.gr