•Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων

Ο επερχόμενος χειμώνας δεν θα είναι δύσκολος μόνο ενεργειακά αλλά και σε θέματα διατροφικής αυτάρκειας για τους έλληνες πολίτες, καθώς έχουμε παραίτηση αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ευρώπη από την πρωτογενή παραγωγή, λόγω της τεράστιας αύξησης του κόστους η οποία δεν συνδυάζεται με αντίστοιχη αύξηση στις τιμές των προϊόντων.

Ήδη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς βλέποντας την εικόνα, κτηνοτρόφοι να σφάζουν θηλυκά ζώα ή ακόμη και ολόκληρα κοπάδια, παραδέχτηκε από το βήμα της Δ.Ε.Θ. προ δεκαημέρου ότι «μπορεί να μην πούμε το ψωμί, ψωμάκι, καθώς έστω και πιο ακριβό θα το προμηθευτούμε, αλλά είναι πιθανό να πούμε το κρέας, κρεατάκι».

Η εκρηκτική αύξηση της τιμής των λιπασμάτων αλλά και η έλλειψή τους ενόψει των επερχόμενων σπορών για τις χειμερινές καλλιέργειες σε συνδυασμό με τα κόστη σε ενέργεια, καύσιμα, θέτουν σε αμφιβολία τη διατήρηση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής σε επίπεδα ικανά να συντηρήσουν την εγχώρια ζήτηση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως το ψωμί, το γάλα και το κρέας.