Θέλω να θυμάστε ότι η παιδική σεξουαλική κακοποίηση δεν έχει ηλικία. Θύματα κατέθεσαν ότι βίωναν σεξουαλική κακοποίηση από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους. Επίσης δεν έχει φύλο. Τα αγοράκια πέφτουν εξίσου συχνά θύματα όπως τα κοριτσάκια”. Τα παραπάνω τονίζει στο “Νέο Αγώνα” η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Ελενα Ράπτη με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιείται την Παρασκευή στις 6 το απογευμα στο Παυσίλυπο με θέμα την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Η κ. Ράπτη είναι η συντονίστρια στην Ελλάδα της καμπάνιας “Ενα στα Πέντε” του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Καμπάνια αποτελεί μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία αφορά στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και στον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Με αφορμή την επίσκεψή της στην Καρδίτσα η κ. Ράπτη μίλησε στο “ΝΑ” για την καμπάνια, τους στόχους της, το ρόλο των γονέων αλλά και τον τρόπο προστασίας των παιδιών.

Κα Ράπτη, βρίσκεστε στην Καρδίτσα για μια εκδήλωση που αφορά σε ένα ευαίσθητο θέμα, αυτό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Πού στοχεύετε με αυτή την εκδήλωση;

Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε γονείς και παιδιά. Πάνω από όλα να αφυπνίσουμε για ένα ευαίσθητο θέμα που μας αφορά όλους, αλλά κυρίως αφορά στην προστασία των παιδιών μας.

Στην εκδήλωση θα παρουσιάσουμε τα ενημερωτικά εργαλεία της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και θα διδάξουμε απλούς κανόνες, οι οποίοι μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά.

Η καμπάνια αυτή απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων ως οκτώ-δέκα ετών, απευθύνεται δηλαδή σε πολύ τρυφερές ηλικίες, γιατί ακριβώς και ο δράστης στοχεύει σε αυτές τις ηλικίες. Είναι πολύ σημαντικό με απλά και κατανοητά λόγια να μιλήσουμε στα παιδιά. Πρόθεσή μας είναι να διδάξουμε τον Κανόνα του Εσώρουχου, ο οποίος λέει ότι δεν πρέπει ένα παιδί να επιτρέπει σε κανέναν να το αγγίζει στην περιοχή που κατά κανόνα καλύπτεται από το εσώρουχό του. Να διδάξουμε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό άγγιγμα και εμφανές όριο που είναι εύκολο το παιδί να θυμάται για το κακό άγγιγμα είναι το εσώρουχο. Δεν μπαίνουμε σε ιατρική ορολογία που μπορεί να μπερδέψει ή να πονηρέψει ένα παιδί, στεκόμαστε απλά στο εσώρουχο. Όλα τα άλλα αγγίγματα, στα μαλλάκια, στη μυτούλα, στο χεράκι, μπορούν να είναι καλά, αλλά κι εκεί μαθαίνουμε στο παιδί ότι το σώμα του τού ανήκει και ότι έχει δικαίωμα να αρνηθεί ένα φιλί ή ένα χάδι που δεν επιθυμεί.

Πολύ σημαντική παράμετρος: τα μυστικά. Να προσδιορίσουμε στα παιδιά πότε ένα μυστικό είναι καλό και πότε κακό, γιατί όπλο των δραστών αποτελεί η μυστικότητα. Οι δράστες ζητούν από το παιδί να κρύψει αυτό που συμβαίνει, ώστε εμείς να μην παρέμβουμε, να μην το βοηθήσουμε, κι αυτός να συνεχίσει να το παρενοχλεί.

Θέλω να επισημάνω ότι στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση, ο δράστης τις περισσότερες φορές είναι πρόσωπο που το παιδί γνωρίζει κι εμπιστεύεται. Είναι πρόσωπο από το οικείο περιβάλλον, από το στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού. Κατ’ επέκταση είναι κι ένα πρόσωπο που και οι γονείς γνωρίζουν κι εμπιστεύονται.

Για να μην γίνουμε φοβικοί και καχύποπτοι, για να μην απομακρύνουμε το παιδί μας από την αγάπη και τα χάδια που μπορεί να δεχτεί από το οικείο περιβάλλον, είναι σημαντικό να θέσουμε κάποιους κανόνες ανάμεσα σε εμάς και το παιδί μας, που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πότε η συμπεριφορά ενός ατόμου από το οικείο περιβάλλον είναι ύποπτη. Είναι σημαντικό το παιδί να μας ενημερώνει σε τρεις περιπτώσεις. Όταν δέχεται συχνά δώρα από ένα πρόσωπο, γιατί ένα παιδί δεν μπορεί να ξεχωρίσει πότε ένα δώρο αποτελεί προσφορά αγάπης ή δωροδοκία, που σημαίνει ότι ο δράστης θα ζητήσει στη συνέχεια αντάλλαγμα για αυτό το δώρο, ενώ η μαμά μπορεί να το καταλάβει. Έπειτα, εάν κάποιος ζητά από το παιδί να κρατήσει μυστικά, για τον ίδιο λόγο που εξηγήσαμε. Τέλος, όταν κάποιος προσπαθεί να απομακρύνει και να απομονώσει το παιδί. Αυτά και άλλα πολλά θα αναδείξουμε στην εκδήλωση, ώστε τα παιδιά μας να είναι ασφαλή.

Ο τίτλος της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» είναι ουσιαστικά το θλιβερό αποτέλεσμα πανευρωπαϊκής έρευνας, που έδειξε ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη κακοποιούνται σεξουαλικά. Για την Ελλάδα τι στοιχεία υπάρχουν;

Έχετε δίκιο. Η καμπάνια ονομάστηκε «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», γιατί ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε από έρευνα που πραγματοποίησε το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού προκύπτει ότι το 16% των παιδιών έχει βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης. Κι εδώ θέλω να θυμάστε ότι η παιδική σεξουαλική κακοποίηση δεν έχει ηλικία. Θύματα κατέθεσαν ότι βίωναν σεξουαλική κακοποίηση από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους. Επίσης δεν έχει φύλο. Τα αγοράκια πέφτουν εξίσου συχνά θύματα όπως τα κοριτσάκια. Άρα είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε τα παιδιά μας για να είναι ασφαλή.

Σε ποιους απευθύνεται η εκδήλωση; Πώς προσεγγίζετε τα παιδιά, ώστε να γίνουν δέκτες των μηνυμάτων που θέλετε να περάσετε;

Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους, σε μικρούς και μεγάλους, σε γονείς και παιδιά, σε εκπαιδευτικούς, στη μαμά, στον μπαμπά, στη γιαγιά, σε κάθε ενήλικα που βρίσκεται κοντά σε ένα παιδί και μπορεί να το προστατεύσει.

Τα παιδιά τα προσεγγίζουμε με απλά και κατανοητά λόγια μέσα από εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης: το παραμυθάκι «Κίκο και το χέρι» που διδάσκει τον κανόνα του εσώρουχου, ένα φυλλάδιο που απευθύνεται στους γονείς και ονομάζεται «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» και ουσιαστικά περιλαμβάνει όλες τις οδηγίες προς τους γονείς πώς να κουβεντιάσουν με το παιδί τους γι’ αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα και παράλληλα με δύο ιστορίες κινουμένων σχεδίων «Το μυστικό της Νίκης» και «Το μυστικό της Νίκης 2 – Η περιπέτεια του Βίκτωρα», που με τρόπο ευχάριστο και ψυχαγωγικό περνούν όλα τα χρήσιμα μηνύματα, όπως μας έχουν υποδείξει οι παιδοψυχολόγοι του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τζένη Σουλτανιά