Σχεδόν 6 εκατομμύρια γάιδαροι σφάζονται κάθε χρόνο για το δέρμα τους, που χρησιμοποιείται στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική, ένας αριθμός ο οποίος μπορεί να αυξηθεί μέχρι το 2027 στα 7 εκατομμύρια, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Donkey Sanctuary.
Με αφορμή τη συγκριμένη είδηση, να σημειώσουμε ότι κάποτε, σε κάθε χωριό της Καρδιτσιώτικης υπαίθρου υπήρχε (σχεδόν αυτονόητα) τουλάχιστον ένα γαϊδουράκι. Ήταν κομμάτι της καθημερινής ζωής, υπομονετικό, μέλος της τοπικής κοινωνίας, το συναντούσες σε αγρούς και κήπους.
Σήμερα, η εικόνα αυτή έχει εκλείψει. Με την εγκατάλειψη των χωριών, την εξέλιξη της τεχνολογίας και κυρίως τη ραγδαία μείωση των μόνιμων κατοίκων, ειδικά των ηλικιωμένων που κρατούσαν ζωντανή την παράδοση, τα γαϊδουράκια έχουν εξαφανιστεί.
Οι νεότερες γενιές, τα παιδιά, γνωρίζουν το γαϊδουράκι κυρίως από τα παραμύθια, τα κινούμενα σχέδια και τα εκπαιδευτικά βίντεο. Όσοι όμως έχουμε περάσει κάποια ηλικία, κουβαλάμε αναμνήσεις από αυτά τα συμπαθή ζώα, που κάποτε ήταν σύμβολο απλότητας και μόχθου.
Η απουσία τους είναι ακόμη ένα σημάδι των αλλαγών που συντελούνται στην ελληνική ύπαιθρο.
Κ.Π.