Ενας Καρδιτσιώτης κρατά άσβεστη τη φλόγα της ελληνικής παράδοσης στη Μελβούρνη! (φωτό+βίντεο)

O ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΝΑΣΗΣ ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΡΙΝΗ

Είναι ιδιοκτήτης σχολής ελληνικων χορών

Ο Αλκης Μανασής και οι γονείς του πριν από 55 περίπου χρόνια άφησαν πίσω τους τη Μυρίνη αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στη μακρινή Αυστραλία. Ο σχεδιασμός τους ήταν να φύγουν για λίγα χρόνια, να δουλέψουν εκεί και να επιστρέψουν στην πατρίδα. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ…Εμειναν στη Αυστραλία, δούλεψαν, προχώρησαν τη ζωή τους και γεύτηκαν τους καρπούς των κόπων τους…Ωστόσο δεν ξέχασαν ποτέ την Ελλάδα και τη Μυρίνη. Η πατρίδα ήταν πάντα το σημείο αναφοράς τους και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου τους και να τις μεταφέρουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους…Και τα κατάφεραν…

Ο Αλκης Μανασής πριν από 45 χρόνια άνοιξε στη Μελβούρνη σχολή ελληνικών χορών την οποία σήμερα διευθύνει ο γιος του Δημοσθένης, που είναι ο ιδιοκτήτης της μεγάλης σχολής ελληνικών χορών και πολιτισμού “Μανασής” που εδρεύει στη Μελβούρνη και αριθμεί περισσότερους από 700 μαθητές.

Φέτος ο Δημοσθένης Μανασής και μια ομάδα 15 χορευτών της σχολής του“τρέχουν” το project “Destination: Πατρίδα” (προορισμός: πατρίδα) και περιοδεύουν στην Ελλάδα. Πρώτος σταθμός της περιοδείας τους δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την Καρδίτσα και τα “Καραισκάκεια” όπου εμφανίστηκαν το βράδυ της Τρίτης συγκινώντας το κοινό.

Συναντήσαμε τον Δημοσθένη Μανασή στο περιθώριο των Καραισκακέιων και πέρα από το χαμόγελο και τη θετική του διάθεση εκείνο που μας εντυπωσίασε ήταν τα άριστα ελληνικά που μιλάει, η αγάπη για τη γενέτειρα του πατέρα του και κάθετί ελληνικό.

“Είμαστε καταρχάς Ελληνες, ζούμε στην Αυστραλία αλλά είμαστε Ελληνες. Προσπαθούμε να μην ξεφύγουμε από τις ρίζες μας” λέει ο κ. Μανασής και συμπληρώνει “το ελληνικό στοιχείο είναι πολύ έντονο ακόμα και σε οικογένειες που προέρχονται από μικτούς γάμους”.

Ο ίδιος διδάχθηκε τους ελληνικούς χορούς από τον πατέρα του Αλκη, ο οποίος ήταν αυτοδίδακτος αλλά ερεύνησε και έμαθε τους χορούς όλης της Ελλάδας, ηπειρωτικής και νησιωτικής. Μάλιστα οι παραδοσιακές ενδυμασίες που διαθέτει στη συλλογή της η σχολή και προέρχονται από όλες τις περιοχές της Ελλάδας είναι ραμμένες από τη μητέρα του Δημοσθένη, επίσης Ελληνίδα με καταγωγή από τη Λακωνία.

“Πρέπει να καταλάβουμε από πού ερχόμαστε, για να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε…” συμπληρώνει ο κ. Μανασής προσθέτοντας ότι διαρκώς αναζητά νέες πληροφορίες, νεά στοιχεία για την ελληνική παράδοση, έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με ελληνικούς συλλόγους και φορείς που ερευνούν τη λαογραφία και τον λαικό πολιτισμό και προσπαθεί όλα αυτά να τα μεταφέρει στους μαθητές του και στην ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης.

Η σχολή του κ. Μανασή πρώτη φορά έρχεται για παραστάσεις στην Ελλάδα και ο ίδιος λέει ότι “αυτό ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα”.

Για ένα μήνα λοιπόν θα βρίσκονται στην Ελλάδα και θα επισκεφθούν πολλές πόλεις.

Μάλιστα, σε αναγνώριση της συμβολής της Σχολής στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας σε όλη τη Διασπορά, το Συμβούλιο Διεθνούς Χορού της UNESCO αποφάσισε να εντάξει τη σχολή του Δημοσθένη Μανασή στον σχετικό κατάλογο ως επίσημο μέλος. Το Συμβούλιο Διεθνούς Χορού αναγνωρίζει στο καταστατικό του τον παγκόσμιο χαρακτήρα του χορού ως τέχνη, ως εκπαιδευτικό μέσο και ως αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.

Η ειδική τελετή θα λάβει μέρος στη διάρκεια του 61ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Έρευνας Χορού που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα από τις 3 ώς τις 7 Ιουλίου 2024, στο φημισμένο επίκεντρο ελληνικών χορών, το Χοροθέατρο «Δόρα Στράτου» στην Αθήνα.

Τζένη Σουλτανιά