Να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν γύρω από τα ζητήματα της έμφυλης βίας, είχαν την ευκαιρία οι φοιτητές του Τμήματος Ενιαίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσα από τη σημερινή διοργάνωση ημερίδας από το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας σε συνεργασία με το Τμήμα.
Η ημερίδα με τίτλο «Έμφυλη βία και διεπιστημονική προσέγγιση, δίκτυα συνεργασιών και ο ρόλος του Κέντρου Γυναικών» έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι στο μικρό αμφιθέατρο του Τμήματος, όπου παρευρέθηκαν φοιτητές για να ενημερωθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, την προαγωγή της κοινωνικής ευθύνης απέναντι στο ζήτημα αυτό. Παράλληλα, η κ. Ευαγγελία Ξυδιά, Πρόεδρος του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας, ανακοίνωσε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και του Κέντρου Γυναικών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την αντιμετώπιση της περιγεννητικής βίας.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ελένη Λαχανά, ανέφερε ότι ύστερα από μια πρώτη επαφή με το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας προχώρησαν στη διοργάνωση της ημερίδας. «Το αξιόλογο έργο που πραγματοποιούν και αποφασίσαμε να κάνουμε μια συνεργασία αρχικά με τη διοργάνωση της ημερίδας που αφορά την έμφυλη βία και διεπιστημονική προσέγγιση, δίκτυα συνεργασιών, ενώ αναλύεται εξίσου ο ρόλος του Κέντρου Γυναικών», σημείωσε. Εκτός από τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις της ημερίδας η κ. Λαχανά εστίασε στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας. «Αυτή η συνεργασία αφορά πολλά επίπεδα δράσεων και σε ερευνητικό επίπεδο που κατέχει το τμήμα μας, όπως και το Κέντρο Γυναικών, το οποίο συμμετέχει και σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτή η συνεργασία θα έχει πολύ καλό αποτέλεσμα και για τους φοιτητές, για την ενημέρωση και τη συμμετοχή τους μέσω της εθελοντικής δράσης», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, η Διευθύντρια του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας, Καίτη Βελεσιώτου, μίλησε για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που εδώ και δύο χρόνια υλοποιεί το Κέντρο μαζί με άλλους φορείς από την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία. «Πρόκειται για ένα διακρατικό πρόγραμμα το οποίο ασχολείται με ένα είδος έμφυλης ενδοοικογενειακής βίας, που είναι η περιγεννητική βία. Αναλύθηκαν, συζητήθηκαν και καταγράφηκαν πολύ σημαντικά πράγματα για αυτό το φαινόμενο, το οποίο είναι υποεκτιμημένο όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και πανευρωπαϊκά», συμπλήρωσε.