Εντεινόμενες οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας - ημερίδα της ΠΕΔ στον Παλαμά (φωτό & βίντεο)

Οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα και κατ’ επέκταση στην αγροτική οικονομία της Θεσσαλίας, καθώς και η αντιμετώπισή τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημαντικής ημερίδας που διοργάνωσε το πρωί του Σαββάτου (10/6) στον Παλαμά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας.

«Η κλιματική κρίση και η επιρροή της στην αγροτική οικονομία της περιοχής. Μέτρα και δράσεις» ήταν το θέμα της ημερίδας που έγινε στο κέντρο πολλαπλών χρήσεων Παλαμά, σε έναν Δήμο που τα τελευταία χρόνια μετρά «πληγές» από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι ενδεικτικό πως ο Δήμος Παλαμά παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από το 2018!

Αχελώος – υπηρεσία διαχείρισης
του συνόλου των Θεσσαλικών υδάτων

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος. Σε δηλώσεις του ο κ. Νασιακόπουλος τόνισε ότι το ζήτημα απασχολεί το σύνολο της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα την περιοχή του Δήμου Παλαμά.
Επανέλαβε μεταξύ άλλων ότι η ΠΕΔ θεωρεί μείζον ζήτημα τα έργα του Αχελώου, διεκδικώντας δυναμικά την ολοκλήρωσή τους. Στάθηκε ωστόσο και στη διαχείριση των υδάτων τονίζοντας ότι η πρόταση της ΠΕΔ είναι η ίδρυση μιας υπηρεσίας διαχείρισης του συνόλου των υδάτων της Θεσσαλίας.
Στο επίκεντρο ο Δήμος Παλαμά
Νωρίτερα, σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου σημείωσε ότι ο Δήμος Παλαμά βρίσκεται στο επίκεντρο των προβλημάτων που προκαλούνται στην αγροτική παραγωγή από την κλιματική αλλαγή.
Τους τελευταίους δύο μήνες, είπε, ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή έχει πληγεί από τις συνεχείς βροχοπτώσεις και πρόσθεσε ότι το γεγονός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως απώλεια εισοδήματος και όχι σαν μια απλή αποζημίωση καθώς πολλές οικογένειες δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη φετινή χρονιά.

«Εθνικό έγκλημα η μη ολοκλήρωση
των έργων του Αχελώου»

Σε δηλώσεις που έκανε στο «Νέο Αγώνα» ο Καρδιτσιώτης καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ κ. Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι τα καιρικά φαινόμενα κόστισαν και κοστίζουν πάρα πολύ. Τα φαινόμενα αυτά ενισχύονται με την κλιματική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το γεγονός αυτό, συνέχισε ο κ. Λέκκας που ήταν και ένας εκ των ομιλητών της ημερίδας, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της διευθέτησης του θέματος των υδάτων στο Θεσσαλικό διαμέρισμα και πρώτιστα της μερικής μεταφοράς υδάτων από τον άνω ρου του Αχελώου. «Έχουν επενδυθεί τεράστια ποσά μέχρι στιγμής στα έργα της εκτροπής. Με ένα μικρό ποσό τα έργα μπορούν να ολοκληρωθούν, το κόστος να αποσβεστεί και να έχουμε τεράστιο ενεργειακό και αγροτικό όφελος» είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο χώρο από το έργο. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα» την καθυστέρηση του έργου του Αχελώου και των συνοδών έργων, με δεδομένη και την κλιματική κρίση που ευνοεί την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος ωστόσο δεν μπόρεσε τελικά να παραστεί στην ημερίδα. Στην ομιλία που απέστειλε και η οποία αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών