«Δεν μπορεί αυτό που ζούμε να είναι η κανονικότητα και να το δεχτούμε. Δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός και το ριζικό μας. Όταν χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομών. Όπως το φράγμα Μουζακίου και Σκοπιάς στα Φάρσαλα, ο καθαρισμός ποταμών, ρεμάτων, κλπ, υποδομών και έργων στην ύπαιθρο. Γιατί αν δεν υπήρχε το φράγμα Σμοκόβου την ίδια σε ένταση και καταστροφή θα είχαμε στις Σοφάδες και τα γύρο χωριά» υπογραμμίζει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας σε ανακοίνωση της.
Ειδικά αναφέρει:
Θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών συνάνθρωπων μας.
Η κατάσταση και αυτή τη στιγμή είναι δραματική και απαιτούμε από τους αρμόδιους κρατικούς φορέας να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα για να μην θρηνήσουμε και άλλο κόσμο. Επίσης πρέπει να ενημερώσουν επίσημα για τον πραγματικό αριθμό των αγνοουμένων.
Δεν υπάρχει χωριό στο νομό που να μην έχει πληγεί ή πλημμυρίσει, με το επίκεντρο τώρα να βρίσκεται στο Παλαμά και τα γύρω χωριά του δήμου και είναι εγκατελλημένοι οι πλημμυροπαθείς από το κρατικό μηχανισμό στη τύχη του.
Αυτό που φάνηκε γι’ ακόμα μια φορά είναι ένα επιλεκτικά ανίκανο κράτος (κυβέρνηση- περιφέρεια – δήμος), χωρίς ευθύνη, υποδομές και σχέδιο για την προστασία του λαού. Ενώ μια χαρά κάνει πλειστηριασμούς και καταστέλλει κινητοποιήσεις με ΜΑΤ, κλπ.
Γιατί όλα αυτά που ζήσαμε και ζούμε, έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές, κατεστραμμένες περιουσίες, υποδομές, όλες οι καλλιέργειές να είναι κάτω από τα νερά και να σαπίζουν, με χιλιάδες ζώα πνιγμένα, κλπ.
Δεν μπορεί αυτό που ζούμε να είναι η κανονικότητα και να το δεχτούμε. Δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός και το ριζικό μας. Όταν χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομών. Όπως το φράγμα Μουζακίου και Σκοπιάς στα Φάρσαλα, ο καθαρισμός ποταμών, ρεμάτων, κλπ, υποδομών και έργων στην ύπαιθρο. Γιατί αν δεν υπήρχε το φράγμα Σμοκόβου την ίδια σε ένταση και καταστροφή θα είχαμε στις Σοφάδες και τα γύρο χωριά.
Και όλα αυτά όταν έχουμε κατά διαστήματα πλημμυρικά φαινόμενα και μάλιστα πριν 3 χρόνια τον ΙΑΝΟ. Άλλωστε από το 1994 είχε πλημμυρίσει η περιοχή γύρο από την Μεταμόρφωση.
Τα έργα και τις υποδομές για τέτοιες καταστάσεις τα θέλουμε για να μας προστατέψουν.
Συνεπώς αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη και ζούμε είναι έγκλημα, την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά και διαχρονικά όλοι οι κρατικοί φορείς (κυβερνήσεις, περιφέρεια, δήμοι, ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ).
Αυτό είναι το κράτος τους που μπορεί και παίρνει μέτρα για να κερδίζουν οι επιχειρήσεις και οι βιομήχανοι με το αυξημένο κόστος παραγωγής και ζωής, με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας, να γίνονται στο άψε σβήσε οδικοί άξονες και φωτοβολταϊκά – ανεμογεννήτριες – ΑΠΕ, κλπ.
Γιατί μας μετρούν στη λογική του κόστους – οφέλους και προτιμούν τις αποζημιώσεις ψίχουλα παρά ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία.
Επίσης αυτό που αναδείχθηκε και σε αυτή την καταστροφή είναι πως μόνος του ο κόσμος με αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη προσπαθεί να σώσει ότι σώζεται.
Άμεσα αιτήματα
-Να παρθούν όλα τα μέτρα για να μην θρηνήσουμε και άλλους συνανθρώπους μας.
-Να παρθούν άμεσα μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητού, πόσιμου νερού, χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες, και να αποκατασταθούν οι υποδομές στο ρεύμα και το νερό.
-Να βρεθούν χώροι υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρησαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους.
-Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν άμεσα από την ύπαιθρο να νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
-Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κλπ και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.
-Να γίνουν ατελώς δεκτές οι αιτήσεις και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν.
Επίσης διεκδικούμε:
-Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κλπ.
-Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
-Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
-Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο που υπολειτουργούν.
-Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά τους και τις περιουσίες τους.
-Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Καλούμε τους Α.Σ., τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν, όπως και κάνουν αρκετοί ως τώρα, την βοήθεια αλληλεγγύης με είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής για τους πληγέντες.
Να τα στέλνουν στο στέκι αλληλεγγύης του Α.Σ. Παλαμά και σε συνεργασία με τα πλημμυρισμένα χωριά να διατίθενται όπου υπάρχει ανάγκη.
Άμεσα θα πάρουμε πρωτοβουλία διεκδίκησης για επίλυση των αιτημάτων που έχουμε και θα προκύψουν στην πορεία.
Ως εδώ με την πολιτική τους που κερδίζουν οι λίγοι και εμείς οι πολλοί μετράμε νεκρούς, πλημμυρισμένα σπίτια, καταστραμμένες καλλιέργειες, πνιγμένα ζώα και υποδομές. Με τον αγώνα μας και την πείρα μας μπορούμε να διεκδικήσουμε τις πραγματικές ανάγκες που έχουμε και πρέπει σήμερα.
Φτάνει πια, δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα αυτό που ζούμε. Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει αγώνας».