Το σχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, ανέλυσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Καρδίτσας.
Παράλληλα επί τάπητος τέθηκε η πρόταση δημιουργίας ενός ξεχωριστού λειτουργικού μητρώου επαγγελματιών αγροτών, με τον Υπουργό να προτείνει ως διαχειριστή του (μητρώου) τα Επιμελητήρια. Το κόστος θα καλύπτεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε ο Υπουργος, θα εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη πληρωμή των συνδρομών και θα αποφέρει επί πλέον εισόδημα στον διαχειριστή. Η λειτουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια θα είναι προαιρετική.
Στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, συμμετείχαν μεταξύ άλλων η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΟ Δήμητρα, η Διοίκηση του ΕΒΕ Καρδίτσας, Βουλευτές Καρδίτσας και εκπρόσωποι από τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας και όλης της χώρας. Συνολικά μετείχαν 50 εκπρόσωποι από τα 59 Επιμελητήρια, είτε με φυσική παρουσία είτε με τηλεδιάσκεψη.
Μητρώο κατ’ επάγγελμα αγροτών
O Υπουργός αρχικά σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα ώστε η Θεσσαλία να ξαναβρεί τον βηματισμό της. Μέλημα της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, ανέφερε, είναι να έχει ένα σύγχρονο λειτουργικό μητρώο των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Διαχειριστής του μητρώου αυτού προτείνεται να είναι τα Επιμελητήρια στη λογική που εφαρμόζεται το μητρώο του ΓΕΜΗ. Ωστόσο, ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι αν δεν το επιθυμούν τα Επιμελητήρια θα βρεθεί άλλος διαχειριστής.
«Έχουμε τους επαγγελματίες αγρότες. Δεν ξέρουμε τα ιδιαίτερα δεδομένα τους, πόσοι είναι ακριβώς, τα ηλικιακά χαρακτηριστικά τους κλπ. Δεν υπάρχει μια βάση δεδομένων ώστε να κουμπώσει ο στρατηγικός σχεδιασμός» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης.
Εκτιμούμε, είπε ο Υπουργός, ότι υπάρχουν πολλά νέα παιδιά και στη Θεσσαλία που δεν θα μείνουν μόνο στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά θα πάνε και ένα βήμα παραπέρα και θα γίνουν αγρότες – επιχειρηματίες. «Σε αυτούς θέλουμε να επενδύσουμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι με το μητρώο θα μπορεί να γίνει και πιο στοχευμένη εκπαίδευση των αγροτών.
Αγροτικά Τμήματα
Αναφερόμενος στη δημιουργία αγροτικών τμημάτων, επισήμανε ότι θα λειτουργήσουν στη λογική των υπόλοιπων τμημάτων (εμπορικού, βιοτεχνικού κλπ).
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων της χώρας Ιωάννης Μασούτης σε παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες. «Θεωρούμε ότι για να είναι κάποιος μέλος στα επιμελητήρια πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο ΓΕΜΗ διότι διαφορετικά αλλοιώνεται ο σκοπός λειτουργίας των επιμελητηρίων. Αυτό πρέπει να λυθεί. Θεωρούμε ότι ο αγρότης που έχει κάποια στρέμματα βαμβάκι δεν πρέπει να εγγραφεί στο τμήμα» είπε.
Απαντώντας ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε, ότι άλλο είναι το μητρώο αγροτών και άλλο τα αγροτικά τμήματα. «Εμείς γι’ αυτούς τους αγρότες δεν ζητάμε να εγγραφούν στο επιμελητήριο, ούτε στο ΓΕΜΗ, αλλά στο αγροτικό μητρώο. Δεν εμπλεκόμαστε στα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν ώστε κάποιος να εγγραφεί στο Επιμελητήριο. Αυτό είναι δουλειά του Υπ. Ανάπτυξης, όχι του ΥπΑΑΤ» είπε.
Σε δήλωσή του στον «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας Κώστας Ζυγογιάννης ανέφερε ότι ξεκαθαρίστηκε το θέμα της εγγραφής στο νέο μητρώο αγροτών που θα διαχειριστούν τα Επιμελητήρια της χώρας. Η δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια είναι στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα τα δημιουργήσουν και με ποιες προϋποθέσεις.
Aναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών