«Του θ’κό ‘μ του τσίπρου είν’ τ’ καλύτερο» θα πουν τον Φεβρουάριο αμπελουργοί και παραγωγοί τσίπουρου, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες που θα συμμετέχουν στον Διαγωνισμό Τσίπουρου που θα γίνει στην Καρδίτσα και σίγουρα η κριτική επιτροπή θα έχει δύσκολο έργο!. Ο…αντααγωνισμός αναμφίβολα θα είναι μεγάλος όμως όλοι θα συμφωνήσουν να κερδίσει ο καλύτερος και σίγουρα η…παρέα.
Η Καρδίτσα λοιπόν ετοιμάζεται να φιλοξενήσει αυτόν τον πρωτότυπο διαγωνισμό οποίος αποτελεί πρωτοβουλία ντόπιων παραγωγών και αποσταγματοποιών και ο οποίος φιλοδοξεί να αναδείξει την τοπική παράδοση, την ποιότητα του Καρδιτσιώτικου αποστάγματος και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής.
Ηδη η ομάδα παραγωγών που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία κινείται μεθοδικά για τον σχεδιασμό υλοποίησή της και όπως πληροφορούμαστε το ενδιαφέρον ήδη είναι μεγάλο.
Μεσα από αυτόν τον διαγωνισμό θα επιδιωχθεί:
– Η ανάδειξη της ποιότητας του τσίπουρου σαν ένα καθαρό, φυσικό προϊόν & η τόνωση της διακίνησης τσίπουρου στους χώρους εστίασης.
-Η ανάδειξη των «Διήμερων Αποσταγματοποιών» ως αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης του τσίπουρου.
-Η καταγραφή των διαφόρων «ειδών τσίπουρου» που παράγονται στο Ν. Καρδίτσας από επαγγελματίες αλλά και από ερασιτέχνες.
– Η ανάδειξη της καλλιέργειας του αμπελιού και της προσφοράς της σε διάφορους τομείς (οίνος, αποστάγματα, μούστος, ξύδι, πετιμέζι, αμπελόφυλλα, προσανάμματα, εντριβές κλπ)
-Η ανάδειξη της αξίας παραγωγής τοπικών αγροτικών προϊόντων, όχι μόνο σαν υλικά αγαθά αλλά και σαν προϊόν άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
-Η δια-σύνδεση του τσίπουρου με κάθε πτυχή της ζωής στην ύπαιθρο, τις ντοπιολαλιές, την ενδυμασία και την παράδοση.
Η εκδήλωση προγραμματίζεται για την 9η Φεβρουαρίου 2026, ημερομηνία που από την UNESCO έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.
Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών















