Οι εργαζόμενοι των ΚΥ της Καρδίτσας πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τις διήμερες κινητοποιήσεις των υγειονομικών που διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα του εθνικού συστήματος υγείας και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του.
Συμβολικά επέλεξαν το χώρο όπου στεγάζεται προσωρινά η υγειονομική μονάδα που καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου Παλαμά για να στείλουν το μήνυμα προς την κυβέρνηση και την 5η ΥΠΕ να κάνουν άμεσα ό,τι είναι δυνατό για να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Παλαμά και τα Περιφερειακά Ιατρεία στο φυσικό τους χώρο.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και χαιρέτησαν αντιπροσωπείες της ΕΟΑΣΚ με επικεφαλής τον πρόεδρο της, Κώστα Τζέλλα, και Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά, Ιωάννα Αγγέλη. Συμμετείχαν επίσης ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου Καρδίτσας και οι Σύλλογοι Γυναικών Παλαμά και Φύλλου που συμμετείχαν
Έγινε άνοιγμα από μέρους του σωματείου εργαζομένων ΚΥ Καρδίτσας από την Κατερίνα Εξάρχου μέλος του ΔΣ του σωματείου ΚΥ. Στη συνέχεια η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας Πόπη Μπούτα χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση αναφέρθηκε στις ελλείψεις στις μονάδες υγείας της Πρωτοβάθμιας φροντίδας στο νομό μας και στους υπεύθυνους γι’ αυτή την κατάσταση που είναι όσοι κυβέρνησαν έως σήμερα.
«Η κατάσταση, στην περιοχή μας, επεσήμανε, είναι χειρότερη από ποτέ σε όλα στα Κέντρα Υγείας, όπως και στις ΤΟΜΥ. Η υποστελέχωση και η απαξίωση δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις από γιατρούς, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό, τραυματιοφορείς, πληρώματα ασθενοφόρων κ.α. Τα προβλήματα των κτηρίων και των υποδομών, της στατικότητας, της συντήρησης, της θέρμανσης, γίνονται επικίνδυνα σε όλα τα Κέντρα Υγείας. Τα εργαστήρια του ακτινολογικού και του μικροβιολογικού κάνουν ελάχιστες εξετάσεις, ουσιαστικά είναι υπό διάλυση. Ενώ την ίδια ώρα τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικές θησαυρίζουν. Εργαζόμενοι και ασθενείς πληρώνουμε διπλά και τριπλά για δαπάνες υγείας και εισφορές υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία για να χρηματοδοτούνται οι ιδιώτες και το εμπορευματοποιημένο κρατικό σύστημα υγείας. Εκατομμύρια τσεπώνουν οι έμποροι της υγείας, την ίδια ώρα που μας τσακίζει η ακρίβεια, που πληρώνουμε 7,5 δις στο ΝΑΤΟ για να σκοτώνονται και να σφαγιάζονται λαοί …όπως συμβαίνει στην Παλαιστίνη.» Ολοκληρώνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο των διήμερων κινητοποιήσεων των υγειονομικών.
Η γραμματέας του Σωματείου Σέβη Μωραΐτη και εργαζόμενη στο ΚΥ Παλαμά, αφού έκανε αναφορά στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μας και ιδιαίτερα τον Παλαμά, μίλησε για τις προσπάθειες του σωματείου των εργαζομένων ΚΥ και της Ένωσης Γιατρών από τα πρώτα 24 ώρα να μεταφερθούμε από την προσωρινή δομή, σε κατάλληλο χώρο, με παρεμβάσεις στο διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ και στο δήμο Παλαμά.
«Εδώ και 2 ½ μήνες, με ευθύνη της κυβέρνησης της 5ης ΥΠΕ, της Περιφέρειας και του Δήμου Παλαμά το Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες σε υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής, όταν μάλιστα οι απαραίτητες κινήσεις προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, με αμφίβολα χρονοδιαγράμματα, χωρίς συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό Την ίδια ώρα, συνέχισε στην ομιλία της, το προσωπικό του κέντρου υγείας βρίσκεται στον αέρα, χωρίς κατάλληλους χώρους εργασίας, χωρίς απαραίτητους εξοπλισμούς, με τον κίνδυνο μετακίνησης στο νοσοκομείο για να καλύψει εκεί άλλα χρόνια κενά. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα αλλά ούτε και ενημέρωση για την αποκατάσταση των περιφερειακών ιατρείων των χωριών που πλημμύρισαν. Οι μαχόμενοι υγειονομικοί όμως δεν κάτσαμε με σταυρωμένα τα χέρια, στην επιλεκτική ανικανότητα του κράτους και της ΥΠΕ, μπήκαμε μπροστά και φτιάξαμε το Ιατρείο Αλληλεγγύης.
Την ίδια στιγμή συναντηθήκαμε με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και καταθέσαμε τα αιτήματα των ίδιων των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Για την Στατικότητα του ΚΥ, την θέρμανση στην προσωρινή δομή, παροχή νερού στα επείγοντα, λειτουργία του ακτινολογικού, την επιστροφή των εργαζομένων από ΓΝΚ, την μεταφορά και αξιοποίηση των κοντέινερ για μαίες και ψυχολόγους, την αποκατάσταση σπασμένων τζαμιών και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Μετά λοιπόν από τις πιέσεις μας, καταφέραμε: να υπάρχει θέρμανση στην προσωρινή δομή, να μεταφερθεί φορητός ακτινογράφος και να επιστρέψουν οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι από το ΓΝΚ. Με πρωτοβουλία των εργαζομένων, εξασφαλιστικέ ο απαραίτητος εξοπλισμός ώστε να λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο.
Πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μαζικά και οργανωμένα ώστε να φτάσουμε στην ικανοποίηση όλων των αιτημάτων και την άμεση αποκατάσταση και επαναλειτουργία του ΚΥ Παλαμά.
Αυτό που αποδεικνύεται, τόνισε, μέσα από την ίδια μας την πείρα είναι ένα. Ό,τι αποσπάσαμε όλο αυτό το διάστημα, το κερδίσαμε μέσα από τους αγώνες, ενωμένοι και στον δρόμο της διεκδίκησης με όλους τους τρόπους, την αλληλεγγύη, τα μαζικά μας συλλαλητήρια όπως αυτό που έγινε στην Κεντρική πλατεία του Παλαμά, αλλά και την νέα κινητοποίησή μας. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο που αιχμή έχει: Την άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας Παλαμά, με αποκατάσταση, συντήρηση και ανακαίνιση του κτηρίου.