Μιλώντας σε εκδήλωση των Γκρίζων Λύκων, ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον κόσμο να το ψηφίσει για να δώσουν ένα «ισχυρό μάθημα στις ΗΠΑ και στον Μπάιντεν»

Σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ και του Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε εκδήλωση των Γκρίζων Λύκων, ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον κόσμο να το ψηφίσει για να δώσουν ένα «ισχυρό μάθημα στις ΗΠΑ και στον Μπάιντεν».

Αναλυτικά ο Ερντογάν σε επίσκεψή του στα γραφεία των Γκρίζων Λύκων τόνισε:

«Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να δώσουμε ένα καλό μάθημα στην Αμερική. Από τη μια ο Mπάιντεν μιλάει από εκεί, από την άλλη ο πρέσβης του Μπάιντεν εδώ πάει και επισκέπτεται τον bye bye Κεμάλ. Είναι ντροπή, βάλε το μυαλό σου να δουλεύει. Εσύ είσαι πρέσβης. Αυτός που πρέπει να απευθυνθείς είναι ο πρόεδρος. Εσύ τώρα με ποιόν τρόπο θα ζητήσεις ραντεβού από τον πρόεδρο;» τόνισε όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε, ότι «οι πύλες μας για τον πρέσβη έχουν κλείσει. Δεν μπορεί να ξαναμπεί. Γιατί; Διότι πρέπει να ξέρεις τα όρια σου. Θα πρέπει ως πρέσβης να ξέρεις τα καθήκοντα σου. Όσο δεν μαθαίνεις αυτή η πύλη ( της προεδρίας) δεν είναι έτσι περάστε. Δεν μπορείς να μπεις»!

Αλλάζει τα δεδομένα ο Ερντογάν λίγο πριν τις εκλογές

Ο Ερντογάν, προσαρμόζει τη ρητορική του καθώς και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει ενόψει των εκλογών, προσπαθώντας να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση.

Στο πλαίσιο αυτό,  ο Ερντογάν προωθεί νομοσχέδιο, με το οποίο  καταργεί ουσιαστικά οποιαδήποτε εξουσία των στρατιωτικών στη διαμόρφωση της μορφής του στρατεύματος.

Παράλληλα αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο όσον αφορά στον πειθαρχικό έλεγχο των επαγγελματιών οπλιτών με κριτήρια που αφορούν στην κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή.

Στην ουσία, ο Ερντογάν, επεκτείνει τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν στις ένοπλες δυνάμεις μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος το 2016. Επικριτές του νομοσχεδίου κάνουν λόγο για πλήρη πολιτικοποίηση των ενόπλων δυνάμεων και εργαλειοποίησή τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, αφαιρεί από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου τις αρμοδιότητες στις αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), που αφορούν στις προαγωγές των αξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

Πηγή: in.gr