Η σημασία του «Καθολικού Σχεδιασμού» στην υπηρεσία των ΑμεΑ της Καρδίτσας και η ένταξή του στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα με στόχο την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής αυτάρκειας των εκπαιδευομένων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εσπερίδας που διοργάνωσε προχθές το νομαρχιακό σωματείο Καρδίτσας ΑμεΑ με τίτλο «ΑΜΕΑ Χωρίς Σύνορα μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+, Προτάσεις και Προοπτικές».

Η εσπερίδα έλαβε χώρα στο αναψυκτήριο του Παυσιλύπου, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του προγράμματος Erasmus+ που αφορούσε την αξιοποίηση της τεχνολογίας των πληροφοριών στην υπηρεσία των ΑμεΑ.

Κοπή πίτας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά σε όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα, προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από την υλοποίηση του Erasmus στην Ιταλία, ενώ πραγματοποιήθηκε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο κ. Στέφανος Θεολόγης αντιδήμαρχος Καρδίτσας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, ο Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ κ. Στέφανος Πάικος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλογων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, ο Πρόεδρος της ΛΕΦΚΚ κ. Ηλίας Μανώλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων παιδιών με αναπηρίας κ. Κώστας Κατσάρας κ.ά.

Εισηγήσεις

Κύριοι εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου κ. Βασίλης Αγραφιώτης, ο κ. Claudio Chiani που είναι εκπρόσωπος του ιταλικού οργανισμού Associazione Sergio Zavatta Onlus, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του φορέα ΕΝΑΙΡ, ο κ. Στράτος Διακάτος – Αρβανίτης Συντονιστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ETN Group –“European Training Network” και ο κ. Γιάννης Κολουκύθας που συμμετείχε στο πρόγραμμα. Συντονίστρια του θέματος ήταν η κ. Κέλλυ Μανούδη, Project Manager και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του σχεδίου.

Το προγραμμα

Όπως αναφέρθηκε, το πρόγραμμα αφορούσε ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεκατάρτισης για AμεΑ, έχοντας διπλό όφελος. Το πρώτο αφορούσε τις γνώσεις/δεξιότητες που σχετίζονται ακριβώς με την εκπαίδευση ενηλίκων ΑμεΑ και το δεύτερο τις στάσεις/συμπεριφορές που σχετίζονται με την αναβάθμιση του ατόμου γενικότερα.

Προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης

Στην εισήγηση του ο κ. Αγραφιώτης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι βασικός σκοπός του Σωματείου είναι να οργανώσει τα άτομα με αναπηρία που κατοικούν στο νομό Καρδίτσας, να μελετήσει, να προβάλλει και να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα που ταλαιπωρούν επί χρόνια τα άτομα με αναπηρία του νομού.

«Διεκδικούμε την επίλυση των προβλημάτων μέσω της συλλογικής δράσης και της πρόληψης. Μεγάλο μέρος της πρόληψης, είναι η διοργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τα μέλη του σωματείου, μέσω των οποίων καταπολεμούμε τον κοινωνικό αποκλεισμό ενδυναμώνοντας τους καταρτιζόμενους με δεξιότητες και γνώσεις σε ποικίλα θεματικά αντικείμενα, ενώ παράλληλα τους εμψυχώνουμε, καθώς με τις δράσεις μας αποκτούν γνώσεις, αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητές τους» σημείωσε.

Ο Καθολικός Σχεδιασμός

Πρόσθεσε ότι η εξωστρέφεια των ατόμων που η κοινωνία περιθωριοποιεί, είναι ένα θέμα που καταπολεμάται με την ανάδειξη των ίσων ευκαιριών των ατόμων με αναπηρίες.

“Σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογικά και πολιτισμικά κοινωνία, οι απαιτήσεις μας για βελτίωση της παρεχόμενης υποστήριξης στα ΑμεΑ μέλη μας διαρκώς αυξάνονται. Ιδιαίτερα στα πλαίσια μιας πλέον διεθνοποιημένης κοινωνίας, όροι όπως «προσβασιμότητα», «ισότιμη ανάπτυξη», «ίσες ευκαιρίες για όλους» αποκτούν ιδιαίτερο βάρος, καθώς οι ευκαιρίες που παρέχουν τα νέα τεχνολογικά μέσα στον πολίτη πρέπει να αφορούν ακόμη περισσότερο τα ΑμεΑ.

Η εφαρμογή του Καθολικού Σχεδιασμού (Design for All) στην εκπαίδευση και εξυπηρέτηση των ΑμεΑ θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των ευκαιριών τους για ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας και ως εκ τούτου στην αναβάθμιση του ρόλου τους ως ενεργών και χρήσιμων πολιτών με ικανά προσόντα και ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Ταυτόχρονα αποτελεί πρόκληση για όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο” τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι το Νομαρχιακό σωματείο φιλοδοξεί να υιοθετήσει τον Καθολικό Σχεδιασμό στην υπηρεσία των ΑμεΑ και να τον εντάξει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, με στόχο την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής αυτάρκειας των εκπαιδευομένων και των μελών του, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, της κοινωνικής ένταξης και της αυτονομίας.

«Η επιμόρφωση/κατάρτιση του προσωπικού μας θα διευρύνει τις υπηρεσίες που παρέχει το Σωματείο μας, καθώς στον τομέα της τεχνογνωσίαςαποτελεί καινοτομία για την χώρα μας με τελικώς ωφελούμενους τους εκπαιδευομένους μας.

Αξιοποιούνται αντικείμενα όπως: κατασκευή/διαχείριση ιστοσελίδων με προσβασιμότητα για ΑμεΑ, διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος, τεχνολογία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για διευκόλυνση διεκπεραίωσης καθημερινών αναγκών, επικοινωνία με τεχνολογίες ΤΠΕ για εκπαιδευτική και επαγγελματική χρήση» ανέφερε κλείνοντας.