Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025, στο Αμπελικό, η διοικητική παραλαβή για χρήση της νέας Γέφυρας Αμπελικού, μαζί με τις εκατέρωθεν οδικές προσβάσεις και τμήματα του οδικού δικτύου, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.
Η παραλαβή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνου Τέλιου και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αμπελικού κ. Ηλία Παπουλάκου. Από την πλευρά της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας παρευρέθηκε ο εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Κιτσοκώστας, ενώ την επίβλεψη του έργου είχε ο Μηχανικός κ. Κωνσταντίνος Τριχάκης. Το έργο παραλήφθηκε εκ μέρους της Π.Ε. Καρδίτσας από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων κ. Χρήστο Σταμούλη, παρουσία της Προϊσταμένης του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων κας Φωτεινής Καλλιάρα.
Το έργο εκτελέστηκε στο πλαίσιο της εργολαβίας:
«Αποκαταστάσεις των ζημιών στις υφιστάμενες οδικές καθώς και σε λοιπές υποδομές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που προκλήθηκαν από τον Μεσογειακό Κυκλώνα “Ιανός” στις 18 & 19 Σεπτεμβρίου 2020».
Η νέα γέφυρα κατασκευάστηκε στο δρόμο που ξεκινά από τη διασταύρωση της επαρχιακής οδού υπ’ αριθμ. 6 (Καρδίτσα – Καλλίθηρο – Ραχούλα – Αμάραντος) και κατευθύνεται προς τον οικισμό Αμπελικό. Οι εργασίες αφορούσαν την πλήρη κατασκευή της νέας γέφυρας με τις οδικές προσβάσεις εκατέρωθεν, ενώ ενσωματώθηκε και διευθέτηση του ρέματος Καράμπαλη για την προστασία των βάθρων της.
Η νέα γέφυρα, συνολικού μήκους 49,00 μέτρων και πλάτους 11,00 μέτρων, εκτείνεται από τη Χ.Θ. 0+591,15 έως τη Χ.Θ. 0+640,17 της οδού προς Αμπελικό, στο σημείο συμβολής ρεμάτων με το ρέμα Καράμπαλη, και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου εκ νέου, μετά την ολική κατάρρευση της προϋφιστάμενης γέφυρας λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός».
Ο φορέας της ανωδομής αποτελείται από προκατασκευασμένες προεντεταμένες πλακοδοκούς, ενώ η πλάκα καταστρώματος σκυροδετήθηκε επί τόπου, με τη χρήση προκατασκευασμένων πλακών ως καλούπι.
Επιπλέον, κατασκευάστηκε νέο οδικό τμήμα συνολικού μήκους 1.130,00 μέτρων, το οποίο είχε καταστραφεί. Το πλάτος του οδοστρώματος είναι 6,50 μέτρα, αποτελούμενο από δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,00 μέτρων και 0,25 μέτρων λωρίδας καθοδήγησης ανά κατεύθυνση, καθώς και έρεισμα 1,25 μέτρων (εκτός τεχνικού).
Τέλος, εκτελέστηκαν έργα διευθέτησης της κοίτης του ποταμού σε συνδυασμό με την κατασκευή αναβαθμού ανάντι της γέφυρας, προκειμένου να ελεγχθούν οι συνθήκες ροής, να αποφευχθεί η διάβρωση της κοίτης και να περιοριστεί η γραμμή πλημμύρας εντός των ορίων διευθέτησης.