αφές μήνυμα στις Βρυξέλλες στέλνουν οι 9 ηγέτες του EUMED για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του EUMED 9 που έγινε στην Αθήνα, την Παρασκευή, κατέληξαν σε μια σειρά κρίσιμων συμφωνιών αλλά άσκησαν και σφοδρή κριτική προς την Τουρκία, η οποία αντέδρασε έντονα στη διακήρυξη που υπέγραψαν από κοινού.

Ένα από τα πλέον σημαντικά πεδία στα οποία υπήρξε σύγκλιση ήταν ο σχηματισμός ενός «τείχους» του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στις Βρυξέλλες, με βασικό αίτημα τη γενναία παρέμβαση των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να μπει «φρένο» στις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και για ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας στη μετά-κορονοϊό εποχή.

Χαρακτηριστικές των όσων συζητήθηκαν στη σύνοδο του EUMED 9 ήταν και οι δηλώσεις των πρωθυπουργών της Ιταλίας και Ισπανίας, οι οποίοι ζήτησαν από την ΕΕ να παρέμβει υπέρ των λαών για το κύμα ακρίβειας. «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος, δεν μπορούμε πλέον να εφησυχάζουμε. Οι προσπάθειές μας πρέπει να ενταθούν, ειδάλλως οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους λαούς μας, είτε αυτές είναι κοινωνικές είτε οικονομικές. Πρέπει να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε η μετάβαση να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους. Ήδη βλέπουμε τις αυξήσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρέμβει» είπε, δίχως περιστροφές, ο Μάριο Ντράγκι.

Γεωργιάδης: Υπήρξε συμφωνία να ληφθούν μέτρα για το ρεύμα

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί πακέτο στήριξης από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στην ενέργεια. Η κυβέρνηση, μάλιστα, έχει ήδη ανακοινώσει επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, με την οποία θα «καλυφθούν» οι αυξήσεις για τα περισσότερα νοικοκυριά. Ο κ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι στη σύνοδο του EUMED 9 υπήρξε συμφωνία μεταξύ των ηγετών για το ζήτημα, με όλες τις πλευρές να καλούν τις Βρυξέλλες να λάβει γενναία μέτρα για τις αυξήσεις στην ενέργεια. Ο υπουργός Ανάπτυξης, πάντως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το μέτρο των επιδοτήσεων στην ενέργεια -κανονικά θα έχει ισχύ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου- και να πάρει παράταση, αν θεωρηθεί αναγκαίο.

Σαφές Μήνυμα Μητσοτάκη: Ο Νότος δεν έχει ανάγκη από λιτότητα

Τον τόνο έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας στην ομιλία του ότι «το άμεσο στοίχημα είναι να συνεχιστεί η οικονομική πρόοδος παράλληλα με την εξάπλωση των εμβολιασμών, ενώ το επόμενο που θα μας απασχολήσει σε λίγο καιρό θα είναι το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Θα πρέπει να αξιοποιεί θετικά τις εμπειρίες του προηγούμενου, αποφεύγοντας όμως τις αστοχίες του. Αλλωστε, ειδικά ο ευρωπαϊκός Νότος απέδειξε ότι δεν έχει ανάγκη από λιτότητα αλλά προοπτική και αυτήν είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «ο Νότος της Ευρώπης έχει την παράδοση του παρελθόντος, έχει την ισχύ του παρόντος, αλλά και τη δυναμική του μέλλοντος. Μπορεί, λοιπόν, να μεταφέρει τη δροσιά της Μεσογείου στην Κεντρική, την Ανατολική, τη Βόρεια πλευρά της κοινής μας πατρίδας, δίνοντας έτσι νέα πνοή στην ταυτότητά της».

Πηγή : reader