Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε την τροπολογία της Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Πρασίνων & Renew Europe, στην Επιτροπή Προϋπολογισμών, με την οποία καταδικάζεται η χρηματοδότηση νέων φραχτών ή τειχών ενάντια σε πρόσφυγες.

“Ηχηρό όχι” στη χρηματοδότηση νέων φραχτών ή τειχών ενάντια σε πρόσφυγες από ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ με ευρωπαϊκούς πόρους ψήφισε σήμερα, Τετάρτη (29/3), το Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το Ευρωκοινοβούλιο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα κατά της κατασκευής νέων φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, υπερψηφίζοντας τροπολογία της Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Πρασίνων & Renew Europe, στην Επιτροπή Προϋπολογισμών.

Η τροπολογία στοχεύει συγκεκριμένα κυβερνήσεις με ακροδεξιά πολιτική και ρητορική στο ζήτημα του μεταναστευτικού όπως της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την συμβιβαστική τροπολογία κατέθεσε ως συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης, από κοινού με τους σκιώδεις εισηγητές των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Πολιτικής Ομάδας του Μακρόν Renew Europe.

Η τροπολογία που υπερψηφίστηκε ακόμα και από αρκετούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία και περιλαμβάνεται στην έκθεση για τις κατευθυντήριες γραμμές για τον Προϋπολογισμό του 2024, που στο σύνολό της υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία: 28 υπέρ, 2 κατά, 2 αποχή, αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναλυτικά η τροπολογία που υπερψηφίστηκε:

Σύμφωνα με την τροπολογία “η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της ΕΕ αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση οποιασδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φρακτών ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και αναμένει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται οποιαδήποτε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον».

Παράλληλα, παίρνει σαφείς αποστάσεις και «εκφράζει έντονη ανησυχία για την ερμηνεία που έδωσαν ορισμένα κράτη μέλη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023».

Πηγή: news247