Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ.

Ετσι, από σήμερα ξεκινά και τυπικά η διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

O πρεσβευτής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, Άξελ Βέρνχοφ και ο Φινλανδός ομόλογός του, Κλάους Κορχόνεν, υπέβαλαν επίσημα από κοινού την αίτηση προσχώρησης στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στο αρχηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Τις αιτήσεις παρέλαβε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κάνοντας λόγο για «ιστορική στιγμή».

«Θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά τη Σουηδία και τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ. Είστε οι εγγύτεροι εταίροι μας. Οι αιτήσεις που υποβάλλατε σήμερα σηματοδοτούν ένα ιστορικό βήμα προς το ΝΑΤΟ», είπε σημειώνοντας ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες συνεισφέρουν στην ενίσχυση της κοινής ασφάλειας της Συμμαχίας.

Ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Σουηδία και Φινλανδία μπαίνουν στο ΝΑΤΟ μετά από δεκαετίες ουδετερότητας

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα σήμερα το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας πίσω τους δεκαετίες στρατηγικής ουδετερότητας για να προσχωρήσουν στη στρατιωτική συμμαχία σε μια εκπληκτικά γρήγορη αλλαγή στάσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι Φινλανδοί και Σουηδοί απεσταλμένοι παρέδωσαν επιστολές που εξέφραζαν το ενδιαφέρον των εθνών τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ στον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει να δεχτεί και τα δύο έθνη με μια ταχεία διαδικασία.

Τα δύο σκανδιναβικά κράτη, τα οποία είχαν στενές σχέσεις με το ΝΑΤΟ αλλά παρέμειναν επί μακρόν στρατιωτικά αδέσμευτα, είδαν την κοινή γνώμη να αλλάζει άποψη υπέρ της ένταξης στη συμμαχία από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέτρεψε τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Εάν γίνουν δεκτές και οι δύο χώρες, αυτό θα σηματοδοτήσει την πιο σημαντική επέκταση του ΝΑΤΟ εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, αυξάνοντας τα μέλη του οργανισμού σε 32 κράτη και προσθέτοντας εκατοντάδες επιπλέον χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία.

Πηγή: iefimerida.gr