Ανάσες από τη διόρθωση και πιθανότητες µια µικρής ανοδικής αντίδρασης αφήνουν τα τελευταία δεδοµένα της αγοράς σκληρού σίτου, που έπειτα από µια πτώση άνω των 90 ευρώ από τα υψηλά, διανύει τις τελευταίες ηµέρες µια περίοδο σταθεροποίησης των τιµών.

δη από την προηγούµενη εβδοµάδα η αγορά της Φότζια ανέκοψε τις πτωτικές πιέσεις και το µεσηµέρι της Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου, στην τελευταία συνεδρίαση στο εµπορικό κέντρο, οι τιµές παρέµειναν αµετάβλητες στην περιοχή των 420 µε 425 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιοτική κατηγορία. Στο µεταξύ, ο αγροτικός κόσµος της ευρύτερης περιοχής και οι ενώσεις αγροτών βγαίνουν στην αντεπίθεση µε αντιδράσεις και απειλές περί εγκατάλειψης µέρους των καλλιεργούµενων εκτάσεων, αφού στα σηµερινά επίπεδα τιµών η καλλιέργεια καθίσταται ασύµφορη, όπως µεταδίδουν ιταλικά µέσα. Σηµειώνεται ότι την αντίστοιχη εβδοµάδα πέρυσι, οι τιµές ήταν ακριβώς 100 ευρώ πάνω από τα σηµερινά επίπεδα. Πάντως, έπειτα από µια τέτοια ελεύθερη πτώση, η ζήτηση δείχνει να ενεργοποιείται εκ νέου.

Φρένο στην πτώση για το σκληρό, την τιμή στα αλώνια δείχνει το απόθεμα Καναδά

Ενθαρρυντικά για µια σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς πάνω από τα 400 ευρώ για τους επόµενους µήνες, ίσως µέχρι και τον αλωνισµό στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ιταλία, είναι και τα τελευταία δεδοµένα της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά. Συγκεκριµένα, η εν λόγω αρχή στις τελευταίες της µετρήσεις διαπιστώνει πως τα αποθέµατα σκληρού σίτου της χώρας είναι σχεδόν 25% κάτω από τα επίπεδα του χειµώνα του 2021, δηλαδή λίγους µήνες πριν τη σοδειά που περιόρισε στο 1/3 µιας µέσης παραγωγής την προσφορά του Καναδά.

Σ’ αυτή τη φάση, τα αποθέµατα του Καναδά ανέρχονται σε 3,7 εκατ. τόνους, δηλαδή µόλις 1 εκατ. τόνους πάνω από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, που η χώρα προερχόταν από µια ιδιαίτερα φτωχή σοδειά.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η διεθνής αγορά πάτησε φρένο στην πτώση και πλέον αναµένεται από τη ζήτηση να ρυθµίσει τυχόν περιθώρια ανόδου.

Ωστόσο, στην Ελλάδα, αρκετά σιτάρια έµειναν πίσω λόγω των προσδοκιών παραγωγών πως η αγορά θα ανακάµψει έπειτα από την απώλεια των 45 µε 48 λεπτών πέρυσι το καλοκαίρι. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο εµπόριο αναπτύσσεται µια επιχειρηµατολογία περί αδυναµίας απορρόφησης των αποθεµάτων πριν τα αλώνια, κάτι που δίνει περιθώρια και στους εγχώριους µύλους για πιο αργούς ρυθµούς αγορών, αλλά και στου εξαγωγείς για πιο έντονα παζάρια στις τιµές.

agronews.gr