Γ. Γεωργαντάς σε «Νέο Αγώνα» και «Θεσσαλία ΤV»: Στόχος η βελτίωση της αντιχαλαζικής προστασίας και αλλαγή του κανονισμού στον ΕΛΓΑ

Τι είπε ο ΥπΑΑΤ για αγροτικό πετρέλαιο, ΟΣΔΕ και συνδεδεμένες

Η βελτίωσης της αντιχαλαζικής προστασίας μέσα από την αξιοποίηση και της τεχνολογίας έχουν μπει στο σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ, το οποίο παράλληλα εξετάζει τις διαθέσιμες μελέτες για αλλαγή Κανονισμού του Οργανισμού, υπογράμμισε από την Καρδίτσα όπου περιοδεύει με κυβερνητικό κλιμάκιο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής στη «Θεσσαλία Τηλεόραση», στην πρώτη του συνέντευξή σε περιφερειακό τηλεοπτικό μέσο και στον «Νέο Αγώνα», ο Υπουργός σημείωσε ότι τα δεδομένα πλέον στο κλίμα έχουν αλλάξει, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αλλαγή του κανονισμού. Πρόσθεσε ότι πέρυσι τα έσοδα του ΕΛΓΑ από εισφορές ανήλθαν σε 158 εκ ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις ήταν σχεδόν διπλάσιες, φθάνοντας τα 350 εκ ευρώ. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το Υπουργείο θα κινηθεί γρήγορα στο συγκεκριμένο θέμα, διότι δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το κράτος καλείται να καταβάλει σημαντικά ποσά σε αποζημιώσεις, αλλά και διότι οι αγρότες νιώθουν ευάλωτοι και απογοητευμένοι.

Πετρέλαιο, ΟΣΔΕ
Σε ότι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που θα γίνει με βάση τη δήλωση του ΟΣΔΕ 2021, ενώ η πληρωμή του ποσού θα γίνει τον Αύγουστο.
Για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, επισήμανε ότι η διαδικασία προχωρά σε μια πιο σύγχρονη εφαρμογή (μέσω του cloud στο gov), και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν οφείλονταν στο χρόνο που απαιτούνταν για να εξοικειωθούν οι χρήστες του. Αναφέρθηκε επίσης σε ένα κονδύλι της τάξης των 90 εκ. Ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο η κυβέρνηση εξετάζει σε ποιους τομείς θα δοθεί ως ενισχύσεις.

Τιμές- κτηνοτρόφοι
Στο σκέλος των κτηνοτρόφων ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για «πολύ δύσκολη συγκυρία» την οποία βιώνει ο κλάδος, λέγοντας ότι όταν χάνεται ένα ζωικό κεφάλαιο δύσκολα ανακτάται. Επισήμανε τη σημασία της ιδιοπαραγωγής ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους στην ηπειρωτική χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι εκτός από έκτακτα κονδύλια που δίνονται, το υπουργείο προωθεί και άλλες ενισχύσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας.
Ο Υπουργός μίλησε για θεσμικές παρεμβάσεις τις οποίες επεξεργάζεται το υπουργείο, ενώ εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει εξορθολογισμός στο τομέα της τιμής γάλακτος- κόστους παραγωγής.
«Αχαρτογράφητο» χαρακτήρισε συνολικότερα το πεδίο των τιμών φέτος, αναφερόμενος τόσο στο σιτάρι όσο και στο βαμβάκι και στάθηκε στη σημασία των συνεργατικών σχημάτων από τους αγρότες για να έχουν προστιθέμενη αξία. «Προσπαθούμε να είμαστε πάνω από τα προβλήματα. Αναζητείται η επισιτιστική επάρκεια» είπε μεταξύ άλλων.

Συνδεδεμένες
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών της Ε.Ε, θα υποστηρίξει την ανάγκη παροχής ενισχύσεων στο μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια στη χώρα.
«Επικρατεί πολύ έντονος προβληματισμός στα ευρωπαϊκά όργανα, απέναντι στην ανάγκη να υπηρετηθεί η πράσινη συμφωνία, όμως η ενεργειακή κρίση δημιούργησε άλλα δεδομένα. Είναι δύσκολη εξίσωση. Χρειάζεται να μετριάσουμε τους στόχους της πράσινης συμφωνίας αλλά όχι να τους εγκαταλείψουμε» είπε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα