Γαλλία: Συμμαχία με την ακροδεξιά προτείνει ο πρόεδρος του γκωλικού κόμματος

Προτείνοντας συμμαχία με την ακροδεξια της Γαλλίας, ο πρόεδρος του γκωλικού κόμματος κέρδισε την επιδοκιμασία της Λεπέν.

Ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Les Republicains Ερίκ Σιοτί υποστηρίζει την συγκρότηση συμμαχίας με την γαλλική ακροδεξιά και πρότεινε ευρεία συμμαχία σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των υποψηφίων του γκωλικού κόμματός του με τους υποψήφιους του Εθνικού Συναγερμού στις επικείμενες εκλογές.

«Λέμε τα ίδια πράγματα, άρα ας σταματήσουμε να κάνουμε μία φανταστική αντιπολίτευση», δήλωσε ο Ερίκ Σιοτί στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1. Ο Ερίκ Σιοτί δήλωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με την Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού ΕθνικούΣυναγερμού, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Έχουμε ανάγκη από μία συμμαχία, παραμένοντας αυτοί που είμαστε, (…) με τον Εθνικό Συναγερμό και τους υποψηφίους του», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TFI ο Ερίκ Σιοτί υιοθετώντας μία επιεικώς επίμαχη στάση και στο εσωτερικό του κόμματός του που θεωρείται κληρονόμος του γκωλισμού.

Ο Σιοτί δήλωσε ότι η δεξιά έχει ανάγκη την συμφωνία αυτή για να διαφυλάξει την εκπροσώπησή της στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Les Republicains αριθμεί σήμερα 61 βουλευτές, πολλοί από τους οποίους δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις του προέδρου Ερίκ Σιοτί. Προς το παρόν, έχει κερδίσει την επιδοκιμασία της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν που έσπευσε να χαιρετίσει την «θαρραλέα επιλογή» του.

«40 χρόνια ψευδοκαραντίνας, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα σε πολλές εκλογές, εξαφανίζεται», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.

Αναταραχή στις τάξεις του γκωλικού κόμματος – Εκκλήσεις για παραίτηση

Όμως στις τάξεις του γκωλικού κόμματος, πολλές είναι οι φωνές που υψώθηκαν κατά της συμμαχίας αυτής: ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέρ, ο οποίος υπήρξε πάντα αντίθετος στην προσέγγιση με την ακροδεξιά, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να επικυρώσει μία συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό».

Καλώντας τον Ερίκ Σιοτί να παραιτηθεί έγραψε στο Χ: «Πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι πλέον πρόεδρος του κινήματός μας». 

Ο πρόεδρος των γερουσιαστών του κόμματος Les Republicains, ο Μπρουνό Ρεταγιό, κατήγγειλε «μία προσωπική γραμμή», η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του γκωλικού κόμματος στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση Ολιβιέ Μαρλέ, «δεν δεσμεύει κανέναν».

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση των προθέσεων του επικεφαλής του κόμματος Les Republicains, πολλά στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους ο Λοράν Βοκιέ, που υποστηρίχθηκε από τον Σιοτί ως υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς για την προεδρία το 2027, απέρριψαν κατηγορηματικά την απόφαση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την απόφαση του Σιοτί.

Γαλλία: Οι διεργασίες για πιθανές συνεργασίες και συγκλίσεις ενόψει εκλογών

Μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα για τον πρόεδρο Μακρόν στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, η Γαλλία μετράει αντίστροφα για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές της εκλογές. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου, όταν θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος, και στις 7 Ιουλίου, ο δεύτερος.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ζορντάν Μπαρντελά, κύριος υποψήφιος της Λεπέν για το ευρωκοινοβούλιο, συγκέντρωνε 30% των ψήφων και κάλεσε τον Μακρόν να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο.

Οι διεργασίες για πιθανές συνεργασίες και συγκλίσεις έχουν ήδη εκκινήσει ενόψει εκλογών. Όπως έγραψε το France 24, οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν την Δευτέρα το βράδυ και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν.

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορέ, η ηγέτης των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ, ο επικεφαλής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) Φαμπιέν Ρουσέλ και ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) Φρανσουά Ρουφέν κάλεσαν σε ενότητα και τελικά κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει την υποστήριξη ενός κοινού υποψηφίου σε κάθε εκλογική περιφέρεια από τον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών.

Από την άλλη, και οι ακροδεξιοί βρίσκονται σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ τους. Όπως δημοσιεύει το Politico, την επομένη του διαγγέλματος του Μακρόν, οι δύο κορυφαίες ακροδεξιές δυνάμεις της χώρας διερεύνησαν την πιθανότητα να συνεργαστούν εναντίον του. Η Μαριόν Μαρεσάλ (Marion Maréchal), η επικεφαλής του κόμματος Reconquest συναντήθηκε τη Δευτέρα με τη θεία της, Μαρίν Λεπέν και τον “εκλεκτό” της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά για να συζητήσουν και αυτοί την πιθανότητα κοινού μετώπου.

Ακόμη, η Λεπέν έχει κάνει σαφές “άνοιγμα” προς τους Ρεπουμπλικανούς για να καταφέρει να λάβει την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Πηγή: news247