Το όριο αντοχής της εσωτερικής ταλάντωσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το εύρος των πιθανών ρωγμών στο κυβερνητικό προφίλ δοκιμάζονται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και στην ψηφοφορία για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
Το…μασάζ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού προς τους “γαλάζιους” βουλευτές που μέχρι τελευταία στιγμή ακροβατούσαν ανάμεσα στην καταψήφιση και την αποχή συνεχίστηκε μέχρι την…δωδέκατη, η Ηρώδου Αττικού 19 κάνει λόγο για μία μεταρρύθμιση που έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς την ισοτιμία όλων των πολιτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την παρέμβασή του, θα…κλείσει τη διήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, πριν την…κρίσιμη ώρα της ψήφου. Εκεί που αναμένεται να καταγραφεί η πολιτική σύμπτωση των κομμάτων από την αριστερά μέχρι την κεντροδεξιά, καθώς ήδη έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες, προκειμένου το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης να λάβει παραπάνω από 180 “ναι”.
Η παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη
Έχοντας πραγματοποιήσει εκτενείς αναφορές στο δημόσιο διάλογο για τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην προώθηση του νομοσχεδίου για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει, αργά το απόγευμα, στο βήμα της Βουλής, προκειμένου με την παρέμβασή του να…κλείσει τη συζήτηση της Ολομέλειας. “Επιδιώκεται η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν. Τα παιδιά αυτά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά. Μιλάμε για κάτι το οποίο ισχύει ήδη σε 36 χώρες, σε πέντε ηπείρους, χωρίς πουθενά να φαίνεται ότι έβλαψε την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αρμονία”, αναμένεται να τονίσει, εκ νέου, ο πρωθυπουργός, που έχει σημειώσει (σε κάθε ευκαιρία) ότι το σχέδιο νόμου δε μεταβάλλει το ισχύον πλαίσιο της παρένθετης κύησης, δεν το επεκτείνει ουσιαστικά στα ομόφυλα ζευγάρια και αποκλείει τους χαρακτηρισμούς Γονέας 1 και Γονέας 2. “Οι ρυθμίσεις προσθέτουν δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς, όμως, να αφαιρούν κανένα δικαίωμα από τους πολλούς. Είναι κάτι που απαιτεί, άλλωστε, και η ευαισθησία της Δημοκρατίας μας, στην οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών και σίγουρα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν…παιδιά ενός κατώτερου θεού”, αναμένεται να είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το…μασάζ και το παραγόμενο αποτέλεσμα
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας οδεύει προς το σημερινό…ραντεβού της Ολομέλειας, μετά από μία μακρά διαδικασία εσωτερικού διαλόγου, με αιχμή τις δύο διευρυμένες συναντήσεις των “γαλάζιων” στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Πρόκειται, όπως σημειώνουν στελέχη, για μία κίνηση η οποία φαίνεται να λειτούργησε θετικά όσον αφορά στον περιορισμό των διαρροών από τη δεξαμενή των διαφοροποιήσεων, που τις πρώτες εβδομάδες μετά την παρουσίαση της νομοθετικής πρωτοβουλίας προκαλούσαν…πονοκέφαλο στην Ηρώδου Αττικού 19. Η στάση του αναλυτικού διαλόγου και οι χειρισμοί εκτόνωσης από την πλευρά του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του έδρασε καταλυτικά στη διατήρηση χαμηλών τόνων ακόμη και από τους σφόδρα διαφωνούντες. “Καταγράφουμε θετικό κλίμα και από τις τοποθετήσεις που είδαμε κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου”, ανέφερε, στο Capital.gr, κορυφαίος αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας. Το ενδιαφέρον, σε κάθε περίπτωση, είναι εστιασμένο στην…ανθρωπογεωγραφία της καταψήφισης, αλλά και στην ψήφο μελών της κυβέρνησης. Η αποχή του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, είναι γνωστή και ήδη καταγραμμένη, χωρίς να υπάρχουν, όπως έχει σημειωθεί πολλάκις, ζήτημα παραμονής του στην κυβερνητική ομάδα. Τα…φώτα, στην παρούσα συγκυρία, στρέφονται στους υφυπουργούς που είτε θα επιλέξουν την τελευταία στιγμή τη στάση τους (υπερψήφιση ή αποχή) όπως η Μαρία Κεφάλα και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είτε έχουν δηλώσει ήδη ότι θα απέχουν, κατά πάσα πιθανότητα, από την ψηφοφορία, όπως ο Γιάννης Μπούγας. “Είναι καλό να μην προεξοφλήσουμε τη στάση κάθε βουλευτή, είτε είναι υφυπουργός, είτε δεν είναι. Να δούμε πώς θα τοποθετηθούν στην ψηφοφορία. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει στην ψηφοφορία…”, είναι το σχόλιο κυβερνητικών στελεχών, που, αν μη τι άλλο, αφήνουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, ειδικά για τους υφυπουργούς τα χαρτοφυλάκια των οποίων σχετίζονται πλήρως με τις προωθούμενες διατάξεις.
Η παρέμβαση Σαμαρά, τα “όχι” και η οδός της αποχής
Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις που υπάρχουν στο “γαλάζιο” οικοσύστημα και τις οποίες επιβεβαίωσε στο Capital.gr ανώτερο στέλεχος της οδού Πειραιώς, στη…ζώνη της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών θα κινηθούν περί τα 110 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Περί τους 15 με 20 βουλευτές αναμένεται να βρεθούν στην Ολομέλεια και να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου. Πέραν του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή του και θα τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής, αναλύοντας τις θέσεις του, στο φάσμα του “όχι” βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, η Άννα Καραμανλή, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Διονύσης Ακτύπης και ο Στέφανος Γκίκας. Παράλληλα, στη λίστα των βουλευτών που θα απέχουν από την ψηφοφορία βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο Στέλιος Πέτσας, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Άγγελος Συρίγος, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Καλλιάνος, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Μάνος Κόνσολας, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Μάρκος Καφούρος, ο Γιώργος Στύλιος, ο Γιώργος Γεωργαντά και ο Δημήτρης Κυριαζίδης.