O Λαρισαίος καθηγητής Γεωλογίας και σεισμολόγος Γιάννης Κουκουβέλας μιλώντας στο “Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας” για το μεγάλο σεισμό στην Τουρκία ανέφερε πως η διαφορά των 6,3 ρίχτερ που είχαμε στις αρχές Μαρτίου με το σεισμό σε Μεσοχώρι- Δαμάσι και των 7,8 ρίχτερ σήμερα στην Τουρκία, είναι ότι ο δεύτερος είναι 32 φορές πιο ισχυρός σεισμός, γιατί η κλίμακα των ρίχτερ είναι λογαριθμική.
Ο κ. Κουκουβέλας ανέφερε εξάλλου πως πρόκειται για ένα μεγάλο ρήγμα πάνω από 150 με 200 χιλιόμετρα και είναι στο λεγόμενο ανατολικό ρήγμα της Ανατόλιας που έχει δώσει και στο παρελθόν πολύ μεγάλους σεισμούς όπως το 1822 και οφείλεται στην κατακρήμνιση της λιθοσφαιρικής πλάκας της Βόρειας Αφρικής σε αυτή της Ευρασίας.
Το γεγονός δε ότι είχαμε δύο μεγάλους σεισμούς έναν τα ξημερώματα 7,8 και έναν το μεσημέρι στις 12.30 στα 7,7 δεν σημαίνει ότι έχουμε δίδυμους σεισμούς, αλλά έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό. Το δυσάρεστο είναι κατέληξε πως αυτές οι περιοχές είναι ημιορεινές εκεί υπάρχουν φτωχές μάζες πληθυσμού με σπίτια σε κακή στατική επάρκεια και χιονίζει στην περιοχή , άρα όλοι οι δεκάδες χιλιάδες άστεγοι υποφέρουν πλέον και από το κρύο. Μιλάμε για πόλεις ενός και δύο εκατομμυρίων κατοίκων που έχουν πληγεί και η κτάσταση είναι δραματική στη γειτονική χώρα. Τέλος ο κ. Κουκουβέλας καθησύχασε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησης ρήγματος στην Ελλάδα, από το σεισμό αυτό γιατί η απόσταση είναι τεράστια.